Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Metabola syndromet (MBS) – symtom, orsaker och behandling

Metabola syndromet (MBS) – symtom, orsaker och behandling

Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt.

Metabola syndromet (MBS)

 • Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt.
 • Bukfetma och för lite motion är ofta förknippade med metabolt syndrom.
 • Personer med metabolt syndrom löper i genomsnitt 2–3 gånger större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än friska personer.

Vad är metabola syndromet (MBS)?

Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt. Dessa inkluderar bukfetma, nedsatt glukosmetabolism, hypertoni och störningar i fettomsättningen. Samspelet mellan dessa riskfaktorer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Vad orsakar metabola syndromet?

Bukfetma och för lite motion är ofta förknippade med metabolt syndrom. Överskott av fett i bukhålan förändrar den normala metaboliska funktionen. Inflammatoriska celler ackumuleras mellan fettcellerna och utsöndrar cytokiner.

Cytokiner och andra fettcellsprodukter transporteras genom portådern till levern. I levern stör de leverns normala funktion på många sätt. Detta kan manifestera sig som högre blodsocker och blodtryck samt som störningar i levervärdena. Giktvärdet kan också öka och det kan uppstå förändringar i blodets koagulationsförmåga.

Insulinresistens är också förknippad med det metabola syndromet. Insulinresistens avser vävnaders minskade känslighet för effekterna av insulin i levern, musklerna och fettvävnaderna.

Normalt bryter matsmältningssystemet ner maten vi äter till socker, det vill säga glukos. Bukspottkörteln producerar insulin som hjälper sockret att komma in i cellerna. Cellerna använder socker som bränsle. Hos en person med insulinresistens minskar insulinets effektivitet i vävnaderna. Då behöver kroppen mer insulin än normalt för att hålla blodsockret stabilt. Bukspottkörteln försöker öka insulinutsöndringen för att tillgodose kroppens behov. Men med tiden blir bukspottkörteln trött och kan inte längre producera tillräckligt med insulin. Som ett resultat börjar blodsockret stiga och diabetes bryter ut.

Symtom på metabola syndromet

Ofta har man inga symtom vid det metabola syndromet och det kan förekomma även utan att personen har diabetes. Det första tydliga tecknet kan vara en ökande midja. Vidare kan mycket höga blodsockernivåer ge upphov till symtom som liknar diabetes, såsom ökad törst, frekvent urinering och trötthet.

Metabola syndromet och diabetes

En av egenskaperna hos syndromet är diabetes (eller mildare störningar i sockermetabolismen), som kan förekomma hos upp till tre av fyra hjärtpatienter. Vanligtvis är diabetes latent och symtomfri. En störning i sockeromsättningen är en riskfaktor för ateroskleros.

Kriterier och definition av metabola syndromet

Det finns flera definitioner av metabola syndromet. Definitionen av metabola syndromet uppfylls om tre av de fem kriterierna är uppfyllda.

De fem kriterierna är:

 1. Midjemåttet överstiger 100 centimeter hos män och 90 centimeter hos kvinnor. Om midjemåttet överstiger 94 centimeter hos män och 80 centimeter hos kvinnor har man risk för uppkomst av metabolt syndrom.
 2. Förhöjda triglycerider (över 1,7 mmol/l).
 3. Låg nivå av HDL-kolesterol (under 1,0 mmol/l hos män och under 1,3 hos kvinnor).
 4. Förhöjt blodtryck (130/85 eller över).
 5. Fasteglukos över 5,6 mmol/l eller personen har diagnostiserats med typ 2-diabetes.

När man granskar dessa kriterier, uppfylls definitionen av metabola syndromet av mer än en tredjedel av vuxna män och över en fjärdedel av kvinnorna.

Behandling och förebyggande av metabola syndromet

Metabola syndromet kan förebyggas genom att upprätthålla en hälsosam vikt och regelbunden motion. Livsstilsförändringar kan bidra till att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes.

Behandling av syndromet kräver ett livslångt åtagande för en hälsosam och balanserad livsstil.

Varför är det viktigt att behandla metabola syndromet?

Metabola syndromet är ofta asymtomatiskt och kan därför upptäckas sent. Ju tidigare ackumuleringen av riskfaktorer identifieras, desto bättre kan önskade resultat uppnås genom livsstilsförändringar och medicinering.

Metabola syndromet ökar risken för ateroskleros vilket är en sjukdom som kan leda till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke. Personer med syndromet löper i genomsnitt 2–3 gånger större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än friska personer.

Det metabola syndromet åtföljs också ofta av fettansamling i levern, vilket kan leda till leversjukdomar som fettlever.

Fosfat är nödvändigt för bildandet av ben och tänder
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

Provtagningsställen blodprov
Page

Provtagningsställen

Vitals provtagninsställen för blodprov. När du beställt din hälsokontroll kan du ta ditt blodprov på dessa platser.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

 • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

 • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

 • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

 • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

 • För både privatpersoner och företag

 • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

 • Läkare granskar alla resultat

 • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

 • Första provsvaren oftast inom några timmar

 • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr