Hälsokontroll Sport Kvinna inkluderar 30 värden som kan ge dig informatiom om hur din träning påverkar dig på insidan. Genom att göra hälsokontroll Sport ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.
Överträning – symtom, behandling och återhämtning
Överträning innebär att kroppen inte återhämtar sig tillräckligt från ansträngning. Nerv- och hormonsystemet lyckas inte längre återgå till det normala efter att ansträngningen har upphört.
Överträning
- Överträning utvecklas vanligtvis under en lång tid.
- Med överträning avses en situation där man återhämtar sig för lite från ansträngning.
- Återhämtning sker främst under sömnen.
- Återhämtning från överträning kan ta lång tid, men kroppen måste få den vila den behöver.
Vad betyder överträning?
Överträning innebär att kroppen inte får tillräckligt med återhämtning. Tillståndet utvecklas vanligtvis under en lång tid om man inte har fått tillräcklig återhämtning från en belastning. Ansträngningen är helt enkelt för mycket för kroppen.
Överdriven träning, ansträngande arbete och en stressig vardag kan alla bidra till överträning.
För att hantera överträning är det viktigt att lugna ner både vardagen och träningen, och framför allt att prioritera återhämtande sömn.
Hur utvecklas överträning hos en idrottare?
När det gäller idrottare talar vi om överträning då hen inte återhämtar sig från träning och all belastning. När man inte får tillräcklig återhämtning från belastning under en tillräckligt lång tid är kroppen överbelastad. Krafterna tar slut och utmattningen slår till.
Kroppens hormonella funktioner och nervsystem fungerar inte längre normalt, och de återgår inte till det normala efter en liten mängd ansträngning. Nervsystemets funktion störs.
Idrottarnas överträning gäller inte bara toppidrottare eller tävlingsidrottare, utan tillståndet kan beröra alla som utövar mycket idrott.
Symtom på överträning
Symtomen på överträning varierar från person till person. Symtomen kan vara mycket besvärande eller vaga och svåra att identifiera.
Överträning kan följas av en mängd olika psykiska och fysiska symtom, såsom:
- försämrad prestanda
- motvilja mot motion
- ökad svettning
- arytmier
- förhöjd pulsfrekvens, förhöjt blodtryck
- tremor
- sömnstörningar
- förändringar i aptiten
- symtom på depression
- nervositet
- ångest
- irritation
- nedsatt motståndskraft och benägenhet för sjukdomar
- milt halsont
- feberkänsla eller mild, ihållande feber.
Om du upplever symtom, uppsök läkare. Symtomen som anges ovan kan också vara relaterade till ett annat tillstånd eller en annan sjukdom.
Minska risken för överträning
Det bästa sättet att förhindra överträning är att få tillräckligt med vila och undvika att utsätta sig för alltför mycket ansträngning. Kom ihåg att ta tillräckligt med vilodagar och motionera mångsidigt. Efter sjukdom bör återgången till fysisk aktivitet ske försiktigt och gradvis. Undvik idrott om du känner dig sjuk eller har förkylningssymtom.
Hur kan man återhämta sig från överträning?
Man kan endast återhämta sig från överträning med tillräcklig vila. Mängden sömn och återhämtning bör ökas avsevärt. En vuxen människa behöver cirka 8–9 timmar sömn per natt. Ansträngande idrott ökar behovet av sömn. Det är bra att låta sig sova så mycket som man behöver.
I vissa fall kan återhämtningen från överträning ta år. Sök vård vid behov; det finns ingen anledning att kämpa mot tillståndet ensam.
Ta hand om andra faktorer som kan påverka din energinivå
Förutom sömn kan du också behöva justera din kost och andra levnadsvanor. Att undvika alkohol och tobak är alltid bra, då dessa också påverkar sömnen.
En varierad kost kan påverka energinivåerna. Mat kan tillföra energi och innehåller även alla nödvändiga, energigivande och skyddande näringsämnen. Vid behov kan kosten kompletteras med kosttillskott. Bland annat tillräckligt järnintag påverkar orken och prestationsförmågan, särskilt hos idrottare.
Vid bedömning av den totala belastningen är det också bra att ta hänsyn till studier, arbete, relationer, familjesituationen och alla andra faktorer som kan orsaka stress eller belastning.
Vanliga frågor
Återhämtning
Återhämtning kan främjas genom tillräcklig vila, balanserad kost och hydrering. Regelbunden, men inte för ansträngande motion hjälper kroppen att återhämta sig. Hantering av stress och goda sömnrutiner är också av stor vikt.
Överträning
Överträning utvecklas vanligtvis gradvis och kan uppstå under veckor eller månader. Tecken på överträning inkluderar konstant trötthet, sömnstörningar, försämrad prestation och humörförändringar. Regelbunden vila och återhämtning är avgörande för att förebygga överträning.
Överträning kan visa sig som konstant trötthet, sömnstörningar, försämrat humör och prestanda och ökad mottaglighet för infektioner. För att förebygga överträning är det viktigt att följa ett balanserat träningsprogram, säkerställa tillräcklig vila och näring samt lyssna på kroppens signaler.
Överträning diagnostiseras vanligtvis utgående från symtom som konstant trötthet, försämrad prestanda, sömnstörningar och sänkt humör samt ökad frekvens av infektioner. Diagnosen kan också kräva fysiska tester och laboratorietester, exempelvis mätning av hormonnivåer och inflammationsvärden, för att utesluta andra möjliga orsaker till tillståndet.
Hälsokontroll Sport Man inkluderar 29 värden som kan ge dig informatiom om hur din träning påverkar dig på insidan. Genom att göra hälsokontroll Sport ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.
Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Anemi – symtom, behandling och orsaker
Anemi kan orsakas av många olika orsaker. Orsaken till anemi måste alltid fastställas innan behandling inleds.
D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Ferritin och järnbrist
Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.
Fettlever – Symtom, blodprov, kost och behandling
Fettlever förknippas ofta med alkoholism, men övervikt kan också orsaka fettlever.
Folat (vitamin B9) är framförallt viktigt för kvinnor i fertil ålder
Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, blodbrist och beteendestörningar.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024