Hälsokontroll Premium Plus är det mest omfattande hälsotestpaketet – perfekt för dig som vill gå på djupet och undersöka viktiga organfunktioner, näringsstatus, hormoner och riskmarkörer på en och samma gång.
Så påverkar snus dina blodvärden

Snus är ett vanligt förekommande nikotinpreparat i Sverige, ofta betraktat som ett mindre farligt alternativ till rökning. Men även om snus inte innebär rök och tjära, påverkar det fortfarande kroppen både direkt och indirekt. I det här inlägget går vi igenom hur snus påverkar dina blodvärden, hjärta, kärl och allmänna hälsa.
Den aktiva substansen i snus är nikotin, ett starkt stimulerande ämne som påverkar det autonoma nervsystemet. När du snusar absorberas nikotinet genom munslemhinnan och tas snabbt upp i blodet.
Snusets påverkan på kroppen och blodvärden
Även om snus inte innehåller förbränningsprodukter som rök, visar studier att det ändå kan påverka flera viktiga blodvärden och riskfaktorer för sjukdom:
1. Snus höjer blodtryck och puls
Snus höjer blodtrycket tillfälligt, och långvarigt bruk kan bidra till kroniskt förhöjt blodtryck, vilket är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.
2. Blodfetter (kolesterol)
Vissa studier visar att snusare har sämre lipidprofiler, med lägre HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”) och högre LDL-kolesterol, alltså det dåliga kolesterolet. Det kan påverka åderförkalkningsprocessen och ökar därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
3. Insulinkänslighet och blodsocker
Snus kan öka insulinresistensen, vilket gör det svårare för kroppen att reglera blodsockret. Om kroppen har svårt för att reglera blodsockret ökar risken för typ 2-diabetes.
4. Inflammation
Långvarigt användande av snus har kopplats till förhöjda nivåer av inflammationsmarkörer i blodet, som CRP, vilket i sin tur är kopplat till hjärt-kärlsjukdom.
5. Hb och röda blodkroppar
Till skillnad från rökning ger snus inte samma påverkan på kolmonoxidnivåer i blodet (som påverkar syretransporten), men det kan ändå påverka blodets sammansättning över tid, särskilt hos elitidrottare.
6. Påverkan på munhålan och lokala blodkärl
Snus irriterar munslemhinnan och kan ge:
- Lokala sår eller förändringar i tandköttet
- Minskad blodcirkulation i området
- Ökad risk för tandlossning (parodontit)
Är det farligt att snusa?
Det finns fortfarande debatt om exakt hur skadligt snus är jämfört med cigaretter, men forskningen är tydlig på flera punkter:
- Snus är inte ofarligt
- Det ökar risken för högt blodtryck, typ 2-diabetes, hjärtinfarkt och stroke
- Det kan ha negativ inverkan på metabola markörer även hos i övrigt friska personer
Är vitt snus bättre än vanligt tobakssnus?
Vitt snus är tobaksfritt snus, även kallat nikotinpåsar, som inte innehåller tobak. Däremot innehåller det vita snuset ofta lika mycket eller mer nikotin än det bruna tobakssnuset. Det innebär att:
- Det påverkar fortfarande hjärta, kärl och blodtryck
- Det saknar vissa tobaksspecifika nitrosaminer (cancerframkallande ämnen)
- Munhälsan påverkas fortfarande negativt
Vitt snus kan vara mindre skadligt än tobakssnus, men det är inte riskfritt. Du löper fortfarande lika stor risk för problem med hjärta och blodtryck, och med extra starkt vitt snus kan det till och med vara värre än tobakssnus.
Är nikotinfritt snus bättre än vanligt snus?
Nikotinfritt snus saknar de flesta av nikotinets systemiska effekter, men kan fortfarande innehålla andra kemikalier, smakämnen och konserveringsmedel som påverkar munhälsan. Det är ett mindre dåligt alternativ, men inte alls riskfritt.
Vad har snus för positiva effekter?
Snus ger kortvariga effekter som många upplever som positiva, men som i verkliga fallet inte behöver vara bra:
- Ökad vakenhet och koncentration
- Minskad aptit
- Minskad stress och ångestkänsla (särskilt hos de som är beroende av snus)
- Lindring av abstinenssymptom hos rökare eller tidigare snusare
Dessa effekter är kortvariga och ofta kopplade till nikotinberoendet i sig, vilket gör att man känner sig bättre först när man får nästa dos. Därför är det alltid bättre att sluta snusa.
Kan man snusa när man är gravid?
Nej, du bör inte snusa om du är gravid. Snus under graviditet har kopplats till:
- Ökad risk för missfall
- Förtidig födsel
- Låg födelsevikt
- Påverkan på fostrets hjärta och lungfunktion
Nikotin påverkar fostret via moderkakan och bör undvikas helt under graviditet och amning oavsett form.
Påverkar snus konditionen?
Snus kan påverka kondition och prestationsförmåga indirekt:
- Höjer vilopuls och blodtryck
- Försämrar syreupptag vid fysisk ansträngning
- Försämrar återhämtning efter träning
- Kan öka risken för kramp eller yrsel vid högintensiv träning
Särskilt vid uthållighetsidrott har snus en negativ inverkan på prestationsförmåga, trots att vissa upplever ett tillfälligt förhöjt fokus.
Hur snabbt återhämtar man sig efter att man slutat snusa?
Kroppen återhämtar sig förvånansvärt snabbt:
- Efter 1–3 dagar: Nikotinet är helt ute ur kroppen
- Efter 1–2 veckor: Blodtryck och puls börjar normaliseras
- Efter 1 månad: Stressnivåer och sömn förbättras
- Efter 3 månader: Insulinkänslighet förbättras, risken för hjärt-kärlsjukdom börjar minska
- Efter 1 år: Många av de negativa effekterna är till stor del återställda
Vill du förbättra din hälsa, energi, prestation och framtida sjukdomsrisk? Då är att sluta snusa ett av de mest effektiva stegen du kan ta.
Vital kan hjälpa dig på vägen genom att ge dig bättre insikt i din hälsa. Snusning påverkar främst hjärt- och kärlhälsa, så vi vill lyfta Hälsokontroll Hjärta med Hjärtspecialist som en bra början för att få insikt i din hälsa och dina blodvärden.
Koll på hälsan? Det är Vitalt!
Vital erbjuder hälsokontroller genom blodprov med lättförståeliga laboratorieresultat utan krav på läkarremiss. Genom att analysera dina värden kan du identifiera eventuella brister och förbättra din hälsa. Resultaten presenteras visuellt och tydligt i resultatrapporten, där du enkelt kan se om dina värden ligger inom referensnivåerna.
Med Vital kan du välja mellan 150 olika provtagningsställen runtom i Sverige.
Hälsokontroll Hjärta med läkarutlåtande från hjärtspecialist innehåller tester som analyserar dina kolesterolvärden och andra viktiga hälsomarkörer. Vid avvikande kolesterolvärden erbjuds du en kostnadsfri konsultation med hjärtspecialisten.
Hälsokontroll Premium Kvinna är en av Vitals mest omfattande hälsokontroller och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Hälsokontroll Premium Man är en av Vitals mest omfattande hälsokontroller och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.

Hur påverkar alkohol hälsan?
Alkohol har en dämpande effekt på det centrala nervsystemet, vilket ger en känsla av berusning. På sikt kan dock alkoholen äventyra hälsan i hela kroppen.

10 Hälsofördelar med äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger har länge använts som huskur för allt från matsmältning till hudproblem. Många uppskattar dess syrliga smak och naturliga ursprung – men vad säger egentligen forskningen, och vilka hälsofördelar kan du förvänta dig?

Så påverkar kaffe värdena i din kropp
Kaffe är en av världens mest konsumerade drycker, främst älskat för sin smak, sin värmande effekt och sin uppiggande koffeinkick. Men vad gör egentligen kaffe med kroppen, och hur påverkar det våra blodvärden och hälsa på sikt?

Därför ska du äta mindre kött
I slutet på april 2025 publicerade Livsmedelsverket sina nya kostråd som svenska folket uppmanas att följa. I denna blogg fokuserar vi på Livsmedelsverkets rekommendation om minskat kött- och charkkonsumtion.

10 saker du kanske inte visste om testosteron
Testosteron är mycket mer än bara ett könshormon – 10 saker som du kanske inte kände till om testosteron och testosteronbrist.

De hetaste dieterna 2025
Varje år dyker det upp nya sätt att äta ”rätt”, och 2025 är inget undantag. Men istället för snabba mirakelkurer ser vi nu ett skifte mot mer balans, individanpassning och vetenskapsbaserade val. Här är en översikt av de dieter som trendat mest hittills i år – både på sociala medier och i forskarvärlden.
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Artikel uppdaterad:
8 maj 2025