Hälsokontroll Hårhälsa hjälper dig att få insikt i viktiga hälsomarkörer som kan påverka din hårkvalitet och hårtillväxt. Hälsokontrollen inkluderar analyser av blodstatus, vitaminer, mineraler och sköldkörtelhormoner, vilka alla spelar en roll i kroppens allmänna balans och hälsa.
Därför ska du äta mindre kött

I slutet på april 2025 publicerade Livsmedelsverket sina nya kostråd som svenska folket uppmanas att följa. I denna blogg fokuserar vi på Livsmedelsverkets rekommendation om minskat kött- och charkkonsumtion.
I slutet på april 2025 publicerade Livsmedelsverket sina nya kostråd som svenska folket uppmanas att följa.
Hur mycket kött borde man äta?
Livsmedelsverkets rekommendationer för köttkonsumtion ligger på max 350g tillagat kött per person och vecka, vilket blir totalt 18,2 kilo rött kött och chark per år. Där räknas kött från gris, nöt och lamm in, men även chark från matfåglar som kyckling och kalkon.
Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
Hur mycket kött äter svenskar egentligen?
Idag äter den genomsnittliga svensken betydligt mycket mer kött än den nya rekommendationen på 350g per vecka. Enligt Jordbruksverkets senaste rapport om livsmedelskonsumtion av animalier 2024 äter den genomsnittlige svensken 56,4kg rött kött och chark per person och år, eller 1085g per person och vecka. Det innebär att den genomsnittliga svensken äter mer än tre gånger så mycket kött än vad Livsmedelsverkets nya rekommendationer föreslår.
Varför ska vi äta mindre kött?
Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta mindre kött är framtagna med både på hälsofördelar, krisberedskap och milljö i beaktskap. Rekommendationerna är baserade på de nordiska näringsrekommendationerna som släpptes 2023. De livsmedelsmängder som de anger i kostråden utgår från vad som är bra för hälsan och miljön.
Hälsofördelar med att äta mindre kött
Kött bidrar med Vital näring till kroppen, men vi behöver inte speciellt stora mängder kött för att få i oss alla näringsämnen kroppen behöver. Idag äter de flesta mer kött än vad kroppen behöver och mår bra av. Det är istället bra för hälsan att dra ner på köttet, särskilt på charkprodukter som korv, skinka och bacon.
Minska risken för cancer i tjock- och ändtarmen
Genom att äta mindre rött kött och chark minskar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Enligt Livsmedelsverkets riskrapport Konsumtion av rött kött och charkuteriprodukter och samband med tjock- och ändtarmscancer kan upp till 8% av dödsfall orsakade av cancer i tjock- och ändtarmen undvikas årligen om alla svenskar skulle följa deras rekommendation för köttkonsumtion. Undvik speciellt charkprodukter eftersom chark ökar cancerrisken mer än obehandlat kött. Undvik både chark av rött kött och fågel.
Minska risken för hjärt- och kärlsjukdom
Förutom en ökad cancerrisk innehåller också chark mycket salt och mättat fett, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
Vill du ha koll på dina hjärt- och kärlvärden? Vitals Hälsokontroll Hjärta med Hjärtspecialist är en hälsokontroll som mäter Vitala hälsomarkörer för hjärthälsan. En hjärtspecialistläkare kommenterar ditt provsvar och vid avvikande kolesterolvärden erbjuds du en kostnadsfri konsultation med hjärtspecialisten.
Klimatfördelar med minskad köttkonsumtion
Kött är det livsmedel som har störst klimatpåverkan och står för nästan 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser. Det är därför bra att minska på köttintaget och om möjligt välja kött som producerats med miljöhänsyn.
I vissa fall kan däremot köttproduktion vara bra i lagom mängder. I Sverige hjälper exempelvis betande djur till att hålla naturbetesmarker öppna, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Svensk köttproduktion är även en av de bättre när det gäller djuromsorg, och Sverige har också lägst användning av antibiotika. Att köpa Svenskt är därför ett bra val för både djuren och miljön, och genom att köpa Svenskt stödjer du det svenska samhället och dess bönder.
Både inälvsmat och chark gör det möjligt att ta tillvara på mer av djuret, vilket i sin tur är bra ur en miljösynpunkt.
Källa: Livsmedelsverket miljösmarta matval; kött och chark
Hur minskar jag min köttkonsumtion?
Det kan det kännas svårt att minska på sin köttkonsumtion, men det finns flera olika sätt du kan göra det på och du kan testa dig fram tills att du hittar något som passar dig. Här är några tips på hur du kan göra.
- Ät upp till tre måltider med kött i veckan – Två till tre måltider med kött i veckan blir cirka 350 gram tillagat kött. Resterande måltider kan varieras med fisk, bönor och linser som proteinbas.
- Ät kött i mindre mängd – Testa att dryga ut köttfärssåsen eller köttgrytan med krossade tomater, rivna morötter, bönor eller linser.
- Ersätt med järn och proteinrika växtalternativ – Järn och protein finns rikligt i kött, men finns också i bra mängder även i bönor, ärter, linser, tofu, nötter och frön.
- Testa olika köttsubstitut – Testa att byta ut kött mot vego-mat, som till exempel vegetarisk ärt- eller sojafärs. Det finns även färdiga burgare och bollar gjorda på bönor och linser som är smidiga att värma på.
- Välj kött med omsorg – Välj kött som är producerat på ett mer hållbart sätt och med hänsyn till hur djur och natur mår. Välj exempelvis miljömärkt, som ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött.
Söker du efter fler anledningar till att minska köttkonsumtionen? Läs mer om fördelar och nackdelar med växtbaserad kost.
Koll på hälsan? Det är Vitalt!
Vital erbjuder hälsokontroller genom blodprov med lättförståeliga laboratorieresultat utan krav på läkarremiss. Genom att analysera dina värden kan du identifiera eventuella brister och förbättra din hälsa. Resultaten presenteras visuellt och tydligt i resultatrapporten, där du enkelt kan se om dina värden ligger inom referensnivåerna.
Med Vital kan du välja mellan 150 olika provtagningsställen runtom i Sverige.
Hälsokontroll Vitamin inkluderar 3 värden. Vitaminer och mineraler är livsviktiga för vår hälsa och för att flera av våra kroppsfunktioner ska fungera som de ska.
Hälsokontroll Vegan inkluderar 23 värden som kan ge dig informatiom om hur din kosthållning påverkar dig på insidan och om din kost är tillräckligt varierad. Hälsokontrollen passar dig som äter vegetarisk eller vegansk kost och som misstänker brist på vissa vitaminer eller mineraler.

Fördelar och nackdelar med växtbaserad kost
Att äta mer växtbaserat har blivit allt mer populärt – både för hälsan och för miljöns skull. Men vad innebär egentligen en växtbaserad kost, och vad säger Vitals läkare om dess påverkan på kroppen? Här går vi igenom för- och nackdelar, vanliga frågor och senaste nytt.

10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa

Anna Jonasson ”Hur MÅR jag egentligen?”
”Mycket vet – och känner vi själva, men att då och då få kroppens värden svart på vitt och råd av experter är intressant och tryggt istället för att.. just det – gissa!”

10 Hälsofördelar med äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger har länge använts som huskur för allt från matsmältning till hudproblem. Många uppskattar dess syrliga smak och naturliga ursprung – men vad säger egentligen forskningen, och vilka hälsofördelar kan du förvänta dig?

Hur påverkar vitaminer din kropp och hälsa?
Alla har nog hört att vitaminer är bra för ens hälsa. Men varför är det viktigt, och vad gör vitaminerna egentligen för oss?

11 effektiva sätt att övervinna din trötthet
Trötthet och vintertrötthet är vanliga problem när kvällarna blir längre och dagarna mörkare. Mörkret påverkar humöret och orken, men det finns lösningar.
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Artikel uppdaterad:
30 april 2025