Skip to content
Hem / Blogg / Hur du vet om du är allergisk eller förkyld

Hur du vet om du är allergisk eller förkyld

Dekorativ bild - Två personer som står i gräset

Många upplever nysningar, snuva och trötthet, men är det en vanlig förkylning eller en allergisk reaktion? Det kan vara svårt att avgöra eftersom symtomen ofta överlappar. Här går vi igenom hur du kan skilja mellan en förkylning och en allergi.

Är du förkyld eller allergisk? Vi hjälper dig att ta reda på skillnaden.

Våren är äntligen här igen! Solen skiner, fåglarna kvittrar och träden börjar blomma. Det låter ju helt underbart – om det inte vore för den lilla detaljen att näsan rinner konstant och ögonen kliar. Varje vår står jag där och undrar: “Är jag förkyld, eller är det så att jag har en pollenallergi?”

Många runt omkring går också runt och snörvlar och undrar säkert samma sak. Så hur vet man egentligen om det är en vanlig förkylning eller allergi?

I denna blogg går vi igenom hur du kan skilja mellan en allergi och en förkylning.

Skillnader mellan allergisymtom och förkylningssymtom

1. Nysningar och snuva

2. Kliande ögon och näsa

3. Feber och allmän trötthet

4. Varaktigheten spelar stor roll

Vad kan du göra om du misstänker allergi?

Om du misstänker allergi bör du vara uppmärksam på när och var dina symtom uppstår. Uppkommer de vid vissa tider på året eller vid kontakt med specifika djur, växter eller damm? Håll en dagbok över dina symtom för att se mönster.

Hur kan man ta reda på om man är allergisk?

Om du misstänker allergi kan du boka ett allergitest via Vital. Det är ett snabbt allergitest genom blodprov där du kan välja mellan att testa om du är allergisk mot olika allergener, exempelvis pollen, djur och födoämnen.

Att förstå om du lider av allergi eller en förkylning kan hjälpa dig att få rätt behandling och undvika onödigt obehag. Om det är en allergi kan du vidta åtgärder för att minska din exponering för allergenet och använda antihistaminer eller andra allergimediciner. Om det är en förkylning kan du istället fokusera på vila och återhämtning.


Vanliga frågor

Astma

Behandling av astma baserar sig på att hantera symtomen med medicinering samt att undvika kända utlösande faktorer. Huvudsakliga mediciner inkluderar inhalationskortikosteroider, vilka minskar inflammation i luftrören, och även vid behov snabbverkande bronkdilaterande mediciner för att lindra symtomen. Planen för astmabehandlingen är individuell och kan också inkludera långverkande bronkdilaterande mediciner och andra läkemedel. Regelbundna läkarbesök och observation av ens eget tillstånd är viktigt för att hantera astman.

Astmas diagnostisering baseras på beskrivning av symtom, läkares kliniska undersökning och tester som mäter lungfunktion, såsom blåstester (spirometri). I spirometri mäts mängden och hastigheten av andningsluften, vilket hjälper till att bedöma förträngningen av luftrören. Diagnosen kan också bekräftas med exponeringstester. Det är också viktigt att skilja astma från andra sjukdomar som orsakar liknande symtom.

Influensa

Influensan sprids huvudsakligen genom droppsmitta när en sjuk person hostar, nyser eller pratar. Virus kan också spridas via händerna om man rör vid förorenade ytor och sedan sitt ansikte. Man kan också få smittan direkt från en annan person genom handskakning eller kramning. Influensavirus kan överleva på ytor från några timmar upp till 24 timmar.

Inflammationsvärden kan vara förhöjda av många anledningar, såsom infektioner, autoimmuna sjukdomar eller kroniska inflammationstillstånd. Förhöjda värden tyder vanligtvis på att en inflammatorisk reaktion pågår i kroppen. Den exakta orsaken till de förhöjda värdena kan endast fastställas genom en noggrannare undersökning av en läkare och eventuella ytterligare tester.

Det är lämpligt att uppsöka läkare om symtomen på influensa är allvarliga eller drar ut på tiden. Särskilt andningssvårigheter, hög feber som inte går ner med självmedicinering, eller om man tillhör riskgrupp såsom äldre personer, gravida eller personer med underliggande sjukdomar. Om symtomen lättar men återkommer starkare, är det också rekommenderat att konsultera en professionell inom vården.

Allergi

Behandling av allergier innefattar främst att undvika exponering, medicinering såsom antihistaminer och kortikosteroider samt eventuellt desensibiliseringsterapi. Desensibilisering är en långvarig process där man gradvis exponeras för större mängder av allergenet i syfte att minska känslighet

Allergier uppstår när immunsystemet överreagerar på normalt ofarliga ämnen, såsom pollen, djurskäll eller vissa livsmedel. Denna överkänslighetsreaktion beror på ett felaktigt igenkänning av immunsystemet, där det producerar IgE-antikroppar mot dessa ämnen.

Varaktigheten av en allergisk reaktion varierar individuellt och beror på reaktionens intensitet och mängden exponering. Mildare reaktioner kan försvinna inom några timmar, medan allvarligare reaktioner kan vara i dagar. En anafylaktisk reaktion är plötslig och kräver omedelbar medicinsk behandling.

Fler blogginlägg

Blog

Hårhälsa – Så stärker du ditt hår med rätt vanor

Hårets hälsa är en spegel av kroppens välmående. En näringsrik och välbalanserad kropp främjar, tillsammans med andra faktorer, tillväxten av starkt och friskt hår. Vem vill inte ha ett tjockt, glänsande och livfullt hår? Vi har pratat med hårforskaren Annikki Hagros-Koski, en pionjär inom området, om hur du själv kan påverka hårets välmående.

Dekorativ bild. Kvinna som badar bastu och badar kallbad
Blog

Bara bada bastu?

Upptäck hälsofördelarna med bastubad! Förbättra blodcirkulationen, minska stress och stärk immunförsvaret. Läs också om aktiviteter som förstärker upplevelsen och maximerar hälsoeffekterna.

Dekorativ bild. Människor som står på startfältet på en löpbana
Blog

10 blodvärden som påverkar din träning och prestation

I den här bloggen går vi igenom 10 blodvärden som påverkar din träning och prestation och hur du kan testa dem för att ta din träning till nästa nivå. För att optimera din träning och maximera dina resultat är det viktigt att ha koll på hur din kropp mår. Blodvärden kan ge värdefull information om din hälsa och påverka din prestation på både gymmet och i löpspåret.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

280 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2 / 10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr