Hälsokontroll Total inkluderar analys av 25 viktiga hälsomarkörer. Perfekt för dig som vill testa många viktiga värden i kroppen. Snabba svar, tydliga resultat och läkarkommentar.

Förkylning
Vanliga symtom på förkylning är halsont, snuva och hosta. Om du upplever hög feber, kraftig trötthet eller andningssvårigheter, rekommenderas det att du uppsöker läkare. Även långvariga symtom kan kräva en professionell bedömning.
Symtom på förkylning
Förkylning är en sjukdom orsakad av virusinfektion. Hundratals olika virus kan orsaka förkylning, där de vanligaste är rhinovirus. En vuxen drabbas i genomsnitt av 2–3 förkylningar per år, och barn under två år drabbas i genomsnitt av 5–7 förkylningar per år.
Det är bra att uppsöka läkare om du har hög feber, kraftig trötthet eller andningssvårigheter på grund av förkylning. Om sjukdomen inte förbättras inom ett par veckor, är det också bra att kontrollera att det inte rör sig om en bakteriell följdsjukdom.
De vanligaste symtomen på förkylning är:
- Halsont
- Nästäppa
- Snuva
- Hosta
Förutom milda luftvägssymtom kan vuxna med förkylning känna sig febriga, ha värk i kroppen och en något nedsatt allmäntillstånd. Barn med förkylning får ofta feber.
Symtomen vid förkylning är vanligtvis mildare än vid influensa.
Hur länge smittar man när man är förkyld?
Smittorisken är som störst under de första dagarna efter att symtomen brutit ut, särskilt om du har starka symtom. Efter ungefär en vecka minskar smittorisken markant, men du kan ändå smitta i upp till två veckor även om risken är lägre ju längre tiden går.
Behandla en förkylning
Det finns ingen botande behandling för en förkylning, men det går att lindra symtomen och påskynda återhämtningen. Här är några effektiva sätt att hantera en förkylning:
- Förebyggande: Tvätta händerna ofta och noggrant.
- Tillfrisknande: Förkylningar går över med tiden och genom vila, och det finns ingen behandling som påskyndar tillfrisknandet. Om du är hes är det bästa sättet att helt enkelt undvika att prata.
- Läkemedelsbehandling: Vid vanlig förkylning är antibiotikabehandling inte till någon nytta. Man kan lindra besvären med antiinflammatoriska läkemedel eller paracetamol. En täppt näsa kan behandlas med avsvällande nässprayer (endast under en kort period). Hostmedicin ger oftast liten hjälp, men kan vara till nytta om hostan stör sömnen.
- Vätskeintag: Under en förkylning är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med vätska. Drick därför mycket vatten.
Allmäntillståndet avgör om man bör stanna hemma från arbetet och om det är nödvändigt att uppsöka läkare. Det cirkulerar ständigt många virus som orsakar förkylningar i befolkningen, så en enskild person påverkar inte nämnvärt risken för andra att bli sjuka.
Hjälper C-vitamin mot förkylning?
Det finns många olika huskurer mot förkylning som bygger på konsumtion av citrusfrukter och tillskott rika på C-vitamin. Enligt SBU saknas det vetenskapligt stöd på att C-vitamin hjälper under en förkylning. Däremot konstaterar de att en god nivå av C-vitaminer bidrar till ett normalfungerande immunsystem. Det innebär att en brist på C-vitamin kan göra dig mer mottaglig till förkylningsvirus.
När ska man uppsöka läkare?
Det är sällan nödvändigt att uppsöka vård för förkylning, om inte arbetsgivaren kräver ett intyg för frånvaro.
Man bör dock uppsöka läkare om sjukdomen åtföljs av:
- Hög eller långvarig feber
- Kraftig trötthet
- Andningssvårigheter
Likaså om sjukdomen tydligt förlängs eller om symtomen återkommer inom ett par veckor. Då är det bra att säkerställa att det inte rör sig om en bakteriell följdsjukdom.
Genom ett blodprov via Vital kan du mäta värdet Hs-CRP som ger svar på om du har en pågående infektion i kroppen. Detta värde ingår i de flesta hälsokontroller och du kan även beställa det som ett individuellt test. Nivåerna i bloder stiger vid inflammatoriska tillstånd.
Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
C-vitamin
Under en förkylning kan behovet av C-vitamin öka eftersom det är viktigt för att stödja immunsystemet. Studier har visat att höga doser av C-vitamin (till exempel 1-2 gram per dag) kan lindra symtomen på förkylning och förkorta dess varaktighet. Det är dock viktigt att följa rekommendationerna och rådgöra med en läkare innan man tar stora doser, särskilt om man använder andra mediciner eller har ett speciellt hälsotillstånd.
Det är bäst att ta C-vitamin i samband med en måltid eftersom absorptionen är mer effektiv när det tas med mat. C-vitamin hjälper också till med absorptionen av järn, så det kan vara fördelaktigt att ta det tillsammans med järnrika livsmedel. Vissa upplever att C-vitamin är uppiggande. I sådana fall är det bäst att ta vitaminet på morgonen eller under dagen.
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för en vuxen är 75-90 milligram. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Till exempel är rekommendationen högre för gravida och ammande kvinnor. C-vitamin är vattenlösligt, så överskottet av vitaminet utsöndras ur kroppen genom urinen, vilket gör överdosering osannolikt hos friska vuxna.
Trötthet
Återhämtning från utmattning kräver vila, hantering av stress och hälsosamma levnadsvanor. Det är viktigt att sova tillräckligt, äta näringsrikt och undvika överdriven stress. Regelbunden men måttlig motion kan också hjälpa till med återhämtningen. Om utmattningen fortsätter är det rekommenderat att vända sig till en expert inom hälsovården.
Trötthet är inte normalt om den är konstant, hindrar dagliga aktiviteter eller inte lindras av vila. Om tröttheten är plötslig, intensiv och åtföljs av andra symtom som smärta eller andnöd, är det viktigt att uppsöka läkarvård. Långvarig trötthet kan vara ett tecken på hälsoproblem, såsom sköldkörtelrubbningar eller anemi.
För att minska morgontrötthet är det bra att se till att sovmiljön är mörk, tyst och sval. Undvik tunga måltider och stimulantia, såsom koffein, nära sänggåendet. Att vakna till naturligt ljus eller ett väckarljus kan hjälpa kroppen att vakna mer pigg.
För att lindra trötthet är det viktigt att följa en regelbunden sömnrytm, äta balanserat och se till att vara välhydrerad. Motion hjälper till att förbättra sömnkvaliteten och minska stress, vilket också kan bidra till att minska trötthet. Om tröttheten fortsätter under en längre tid eller påverkar vardagen avsevärt, är det rekommenderat att vända sig till en professionell inom vården.

Träning vid förkylning och efteråt
Att träna eller utöva fysisk aktivitet när man är sjuk är inte att rekommendera. När man är sjuk får man inte samma fördelar av träningen som när man är frisk. I värsta fall kan träning vid förkylning försvåra tillfrisknandet. Om man har feber eller allmänna symtom bör man avstå från träning.

D-vitamin är extra viktigt för nordbor
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.

11 effektiva sätt att övervinna din trötthet
Trötthet och vintertrötthet är vanliga problem när kvällarna blir längre och dagarna mörkare. Mörkret påverkar humöret och orken, men det finns lösningar.

C-vitamin – Källor, fördelar, dagligt intag och rekommendationer
De bästa källorna till C-vitamin är färgglada frukter och grönsaker, såsom jordgubbar, mandariner, citroner och grapefrukter.

Blodprov – så funkar det
För många kan ett blodprov kännas otäckt eller otrevligt. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om vad ett blodprov är, hur det går till och varför det kan vara viktigt.

Immunförsvaret skyddar kroppen mot sjukdom
Immunförsvar, eller motståndskraft, är kroppens förmåga att skydda sig mot sjukdomsalstrare. Vad består immunförsvaret av och hur kan man påverka det? Vilka metoder finns för att förstärka immunförsvaret?
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Artikel uppdaterad:
26 februari 2025