
10 symtom som kan tyda på vitamin B12-brist
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
Att träna eller utöva fysisk aktivitet när man är sjuk är inte att rekommendera. När man är sjuk får man inte samma fördelar av träningen som när man är frisk. I värsta fall kan träning vid förkylning försvåra tillfrisknandet. Om man har feber eller allmänna symtom bör man avstå från träning.
En förkylning orsakas av olika virus och är en mild övre luftvägsinfektion. Förkylning hindrar inte lättare aktiviteter som promenader, men mer intensiv träning vid förkylning rekommenderas inte. Det belastar istället kroppen i onödan och kan leda till längre återhämtningstid.
En lätt snuva är inte nödvändigtvis ett hinder för träning, men om symtomen är mer uttalade bör man vila istället för att träna. Man återhämtar sig snabbast genom att fokusera på att bli frisk.
Förkylning går vanligtvis över efter en vecka. Om man inte ger kroppen tid att vila och återhämta sig ökar risken för följdsjukdomar och komplikationer. Vanliga följdsjukdomar efter en förkylning är till exempel bronkit samt bihåle- och öroninflammation.
Återhämtningstiden är alltid individuell. En riktlinje är att återhämtningstiden bör vara lika lång som tiden man haft symtom. Träningen bör därefter vara lättare under dubbelt så lång tid: Om man haft feber i två dagar bör man vila i två dagar efter febern. Därefter kan man börja träna, men under de följande fyra dagarna bör träningen vara lättare än vanligt.
Det avgörande är hur allvarlig och långvarig sjukdomen har varit. Efter en kraftig förkylning bör man börja träna extra försiktigt.
Träningen bör efter en förkylning inledas lugnt och med hänsyn till hur man mår. Det första träningspasset efter en förkylning bör vara lätt. Beroende på hur man mår kan man gradvis öka intensiteten och mängden träning.
Återhämtning från en förkylning är individuell och påverkas av ens allmänna kondition, den genomgångna sjukdomen och symtomens allvarlighetsgrad. Även eventuella underliggande sjukdomar, som till exempel astma spelar in.
Det är viktigt att lyssna noga på sin kropp, och man kan använda exempelvis en pulsmätare som hjälp. Kroppen reagerar vanligtvis och signalerar om träningen blir för mycket. Pulsen stiger lätt och återhämtar sig långsamt, hjärtat slår hårt och man mår dåligt under eller efter träningen.
Efter sjukdom är konditionen inte densamma som före sjukdomen. Oftast försämras den allmänna konditionen av att vara sjuk. Att återfå tidigare prestationsförmåga kan, beroende på sjukdomen, ta flera veckor, till och med månader.
Genom ett blodprov via Vital kan du mäta värdet Hs-CRP som ger svar på om du har en pågående infektion i kroppen. Detta värde ingår i de flesta hälsokontroller och du kan även beställa det som ett individuellt test. Nivåerna i blodet stiger vid inflammatoriska tillstånd.
Den viktigaste av B-vitaminerna är vitamin B12, då den livsviktiga celldelningen inte kan ske när det råder brist. Men det går att fixa
Alla har nog hört att vitaminer är bra för ens hälsa. Men varför är det viktigt, och vad gör vitaminerna egentligen för oss?
Susannas 10 bästa träningstips för vintersäsongen: Håll dig aktiv och frisk i kylan
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.
Artikel uppdaterad:
26 februari 2025