Hälsokontroll Man 50+ inkluderar 35 värden. Vitals läkare har tagit fram denna hälsokontroll baserat på några av de viktigaste värdena som påverkar åldersrelaterade livsstilssjukdomarna samt de värden som är intressanta att följa för dig som är en man över 50 år.
Diabetisk retinopati
Diabetisk retinopati är en sjukdom i näthinnan som uppstår som en följd av diabetes.
Kort om retinopati
- Diabetisk retinopati är en sjukdom i näthinnan som uppstår som en följd av diabetes.
- Den kan vara symtomfri i ett tidigt skede eller ge upphov till synproblem, såsom försämrad syn eller brister i synfältet, när sjukdomen förvärras.
- För att förebygga diabetisk retinopati är det viktigt att hålla blodsockernivåerna under kontroll och noggrant följa upp diabetesbehandlingen.
Vad innebär diabetisk retinopati?
Diabetes medför komplikationer, varav diabetisk retinopati, en sjukdom i ögats näthinna, är en av de vanligaste. Den främsta orsaken till diabetisk retinopati är för högt blodsocker. Långvarigt högt blodsocker påverkar negativt de små blodkärlen i näthinnan och orsakar skador på dem, vilket kan leda till att kärlen blockeras eller läcker. Detta orsakar bland annat syrebrist och nybildning av blodkärl på näthinnan.
Riskfaktorer för diabetisk retinopati inkluderar:
- Rökning
- Högt blodtryck
- Störningar i fettomsättningen (dyslipidemier)
- Bukfetma
- Diabetisk nefropati (njursjukdom)
Graviditet kan tillfälligt öka risken för att utveckla diabetisk retinopati, men detta ökar inte sjukdomens progression på lång sikt.
Behandling av diabetisk retinopati och andra diabetesrelaterade komplikationer innefattar god kontroll av diabetes.
Hur diagnostiseras diabetisk retinopati?
Det är viktigt att sjukdomen diagnostiseras och behandlas så tidigt som möjligt för att förhindra progression.
Diabetisk retinopati undersöks och diagnostiseras med hjälp av bilder av ögonbotten, oftalmoskop (en ögonundersökningsapparat) eller ett ögonmikroskop.
Symtom på diabetisk retinopati
Diabetisk retinopati kan vara symtomfri i sjukdomens tidiga skeden och utvecklas gradvis. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera ögonbotten hos personer med diabetes, så att eventuell början av diabetisk retinopati kan upptäckas i tid och åtgärder kan vidtas.
Diabetisk retinopati orsakar försämrad syn när den fortskrider. Detta kan ibland ske mycket plötsligt och vara antingen tillfälligt eller långvarigt. Ett typiskt symtom på diabetisk retinopati är också en känsla av att synen blir suddig. Dessutom kan patienter ha andra synstörningar som svårigheter att se på långt håll eller färgförändringar i synfältet.
Om en person med diabetes upplever tydliga förändringar i synförmågan, bör man snabbt söka läkarvård.
Behandling av diabetisk retinopati
Det är viktigt att påbörja behandlingen innan det finns förändringar i synförmågan.
Den viktigaste behandlingsmetoden är att upprätthålla en god kontroll av diabetes. Då är också andra behandlingar som laserbehandling, kirurgisk behandling och behandling med injektioner i glaskroppen möjliga behandlingsformer.
Laserbehandling av ögonbotten är ofta den första behandlingsmetoden när diabetisk retinopati utvecklas. Laserbehandlingen utförs vanligtvis under flera olika behandlingstillfällen. Syftet med laserbehandlingen är att förhindra nybildning av blodkärl samt att förebygga skadliga blödningar i glaskroppen och på näthinnan.
Förebyggande av diabetisk retinopati
Det bästa sättet att förebygga diabetisk retinopati är att hålla diabetes under god kontroll. Att upprätthålla blodtryck och vikt på målnivåer samt att undvika rökning och motionera är viktiga faktorer i förebyggandet av diabetisk retinopati.
Personer med diabetes bör regelbundet få sina ögonbotten undersökta. På så sätt kan sjukdomen upptäckas i ett tidigt skede, dess progression förhindras och en så god behandling som möjligt säkerställas.
Om du planerar en graviditet och har diabetes, bör ögonbotten undersökas redan före den avtalade rutinmässiga kontrollen. Även under graviditeten är det bra att följa ögonbottens tillstånd mer noggrant än vanligt.
Vanliga frågor
Kolhydratintaget för diabetiker bör planeras individuellt tillsammans med en sakkunnig inom hälsovården. Det rekommenderas generellt att kolhydrater utgör cirka 45-60 % av det dagliga energiintaget, men mängden kan variera beroende på typen av diabetes och mål för behandling.
Metformin verkar genom att sänka blodsockernivåerna och förbättra kroppens förmåga att använda insulin effektivt. Det är en vanligt använd medicin för behandling av typ 2-diabetes. Metformin minskar leverns produktion av glukos och ökar musklernas användning av glukos, vilket hjälper till att sänka blodsockret. Dessutom kan det ha en gynnsam effekt på hjärt- och kärlhälsan och hjälpa till med vikthantering.
Neuropati börjar vanligtvis gradvis. De första symptomen kan vara domningar, stickningar eller pirrningar, särskilt i fötter och händer. Symptomen beror på nervskador som kan orsakas av många olika faktorer, såsom diabetes, vitaminbrist, infektioner eller exponering för toxiner. Utvecklingen av neuropati kan vara långsam, och symptomen kan förvärras över tid om den underliggande orsaken inte behandlas.
Förebyggande av diabetes inkluderar en hälsosam kost, regelbunden motion, att man upprätthåller en normalvikt och undviker rökning. Dessa åtgärder kan minska särskilt risken för typ 2-diabetes.
Ett glukostoleranstest utförs genom att låta personen dricka en glukoslösning, varefter blodsockerförändringar mäts flera gånger under de följande timmarna. Testet hjälper till att bedöma hur väl kroppen hanterar glukos.
Symtom på diabetes inkluderar konstant törst, frekvent behov av att urinera, trötthet, suddig syn och långsamt läkande sår. Symtomen kan utvecklas gradvis, särskilt vid typ 2-diabetes.
Diabetesmedicinering börjar man med vanligtvis när livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att kontrollera blodsockernivåerna. Typen och doseringen av medicinering beror på typen av diabetes och patientens individuella behov.
Typ 1-diabetes uppstår när kroppens immunsystem förstör de celler i bukspottkörteln som producerar insulin. Detta leder till en brist på insulin, vilket kräver livslång insulinbehandling.
Det är viktigt för personer med diabetes att följa en balanserad kost som hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. Kosthållningen bör innehålla mycket fibrer, lite socker och mättat fett samt tillräckligt med protein. Regelbundenhet i måltider och mellanmål samt noggrann övervakning av mängden kolhydrater är också centrala faktorer för att balansera blodsockret.
Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och hjälper till att reglera blodsockernivån. När du äter omvandlar din kropp maten till glukos, som är den primära energikällan. Insulin hjälper glukos att flyttas från blodbanan till cellerna, där det används som energi. Om kroppen är insulinresistent reagerar inte cellerna normalt på insulin, vilket kan leda till ökade blodsockernivåer och på lång sikt öka risken för typ 2-diabetes.
Typ 2-diabetes utvecklas ofta på grund av övervikt, brist på motion och ohälsosamma matvanor. Genetiska faktorer påverkar också risken.
Insulinresistens kan visa sig på många olika sätt. Typiska symtom inkluderar trötthet, särskilt efter måltider, ökad midjemått, högt blodtryck och ojämn blodsockernivå. Långvarig insulinresistens kan också leda till att mörka, sammetliknande fläckar uppträder på huden, särskilt i nacken och armhålorna. Dessa symtom kan tyda på att kroppen inte använder insulin effektivt.
Behandling av diabetes inkluderar övervakning av blodsocker, kosthantering, motion samt vid behov medicinering. Personer med typ 1-diabetes behöver insulin, medan personer med typ 2-diabetes ofta kan hantera sin sjukdom med livsstilsförändringar och orala mediciner.
För att korrigera insulinresistens är det viktigt att fokusera på hälsosamma livsstilar. Kosten bör innehålla rikligt med fibrer och magra proteinkällor samt bör man begränsa intaget av enkla kolhydrater och mättade fetter. Regelbunden motion, såsom aerob träning och styrketräning, hjälper till att förbättra insulin känsligheten. Dessutom är tillräcklig sömn och stresshantering avgörande. Ibland kan medicinering utskriven av en läkare vara nödvändig för att hantera insulinresistensen.
Diabetes kan utvecklas när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin eller när kroppens celler inte reagerar effektivt på insulin. Typ 1-diabetes beror vanligtvis på en autoimmun reaktion, medan typ 2-diabetes ofta är relaterad till livsstilen och genetiska faktorer.
Diabetes diagnostiseras med blodprov som mäter blodsocker och HbA1c-värde. Diagnosen bekräftas om fasteblodsockret upprepade gånger är högt eller om HbA1c-värdet överskrider en viss gräns.
Hälsokontroll Kvinna 50+ inkluderar 38 värden. Vitals läkare har tagit fram denna hälsokontroll baserat på några av de viktigaste värdena som påverkar åldersrelaterade livsstilssjukdomarna samt de värden som är intressanta att följa för dig som är en kvinna över 50 år.
Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är riskfaktorer.
Diabetes, kost och motion
ARTIKLAR Cirka hälften av oss svenskar är överviktiga. Även en liten viktnedgång kan förbättra hälsan avsevärt och spelar en viktig roll i att förebygga och behandla typ 2-diabetes.
Graviditetsdiabetes – Symtom, behandling och riskfaktorer
Graviditetsdiabetes är en störning i sockeromsättningen, där riskfaktorer inkluderar bland annat moderns övervikt, ålder över 40 år och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
Hyperglykemi (högt blodsocker)
Hyperglykemi betyder att du har ett tillstånd där nivån av blodsocker (glukos) stiger snabbt eller ligger för högt. Diabetes är den vanligaste orsaken till för högt blodsocker och det kan bäst förebyggas genom goda kost- och motionsvanor.
Insulinresistens
Insulinresistens är en metabolisk störning som är starkt förknippad med fetma, typ 2-diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.
Låggradig inflammation kan vara orsaken till många sjukdomar
Låggradig inflammation är roten till många folksjukdomar. Den utvecklas ofta långsamt under åren.
Artikel uppdaterad:
21 november 2024