Hälsokontroll Hårhälsa hjälper dig att få insikt i viktiga hälsomarkörer som kan påverka din hårkvalitet och hårtillväxt. Hälsokontrollen inkluderar analyser av blodstatus, vitaminer, mineraler och sköldkörtelhormoner, vilka alla spelar en roll i kroppens allmänna balans och hälsa.
Hårhälsa – Så stärker du ditt hår med rätt vanor

Hårets hälsa är en spegel av kroppens välmående. En näringsrik och välbalanserad kropp främjar, tillsammans med andra faktorer, tillväxten av starkt och friskt hår. Vem vill inte ha ett tjockt, glänsande och livfullt hår? Vi har pratat med hårforskaren Annikki Hagros-Koski, en pionjär inom området, om hur du själv kan påverka hårets välmående.
En frisk hårbotten är grunden för ett starkt hår
Hårhälsa börjar med en frisk hårbotten. Annikki Hagros-Koski beskriver hårsäckarna, där hårroten sitter, som hårets “mödrar” – det är där hårcellerna utvecklas och håret får sin näring. För att håret ska växa starkt och välmående måste även dessa “mödrar” må bra.
Enligt Annikki är håravfall ofta kopplat till inflammation i hårbotten. Du kan påverka hårbottens hälsa genom att säkerställa att du får i dig tillräckligt med näringsämnen, bra fetter, lagom med motion och tillräckligt med vätska. Torrschampo och hårspray kan täppa till hårsäckarna, så det är klokt att använda dem med måtta. Dessutom kan problem i tarmen påverka hårbottens tillstånd.
Tappar du hår? Börja med att se över ditt näringsintag
Håret förnyas hela tiden, och det är normalt att tappa hår dagligen. Graviditet och klimakteriet kan påverka håret på olika sätt, men om du märker att håret tunnas ut snabbt eller att du tappar mycket hår kan det vara bra att undersöka orsaken.
Orsaker till håravfall kan vara överkänslighet, allergier, stress eller sjukdomar. Vissa läkemedel kan också påverka håret, och till exempel hypotyreos är ofta kopplat till håravfall. Blodprover kan avslöja sköldkörtelproblem.
Kroppen prioriterar andra organ framför håret när den fördelar näringsämnen. Därför syns brist på viktiga vitaminer och mineraler, såsom järn, ofta först i håret och naglarna. När kroppen får de näringsämnen den behöver och absorberar dem ordentligt, räcker de även till håret.
Stärk hårhälsan genom att förbättra blodcirkulationen
Annikki Hagros-Koski betonar vikten av en god blodcirkulation för hårets tillväxt. Hårbottens blodkärl är mycket små, och om de blockeras kan näringen inte nå hårroten, vilket kan leda till långsammare hårväxt eller håravfall. Kroppen prioriterar andra funktioner framför håret, så eventuella hälsoproblem märks ofta först genom förändringar i håret.
Du kan förbättra blodcirkulationen genom motion, en hälsosam kost och genom att undvika rökning. Att hålla blodtrycket och kolesterolnivåerna i balans är också viktigt, eftersom högt blodtryck kan påverka blodflödet negativt.
Hälsosamma vanor för starkt hår
Hårets hälsa kan förbättras genom en aktiv livsstil, näringsrik kost och stresshantering. Stress kan påverka hårväxten genom att göra bindväven runt hårroten stel eller i värsta fall skada hårroten.
Kosten spelar en avgörande roll för hårets kvalitet. En obalanserad kost kan orsaka försurning i kroppen, vilket i sin tur kan leda till hårproblem. En hälsosam kost bör innehålla rikligt med grönsaker, frukt och bra fetter. Ta kosttillskott vid behov, men låt dem aldrig ersätta en varierad och balanserad kost eller hälsosamma levnadsvanor.
Hälsokontroll som stöd för bättre hårhälsa
Genom en hälsokontroll kan du få en bättre förståelse för din näringsstatus och dess påverkan på håret. Hos Vital kan du testa nivåerna av viktiga vitaminer och mineraler som spelar en roll i hårets tillväxt och kvalitet. Med Vitals Hälsokontroll Hårhälsa får du en bred analys av näringsämnen kopplade till hår och hårbotten. Att ha en helhetsbild av kroppens näringsstatus är en viktig del i att främja stark och frisk hårväxt.
Genom att ta hand om din kropp inifrån ger du ditt hår de bästa förutsättningarna att växa sig starkt och välmående.
Zink är ett livsviktigt spårämne som bland annat främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet. Mängden zink bör undersökas vid misstänkt brist.

11 effektiva sätt att övervinna din trötthet
Trötthet och vintertrötthet är vanliga problem när kvällarna blir längre och dagarna mörkare. Mörkret påverkar humöret och orken, men det finns lösningar.

5 blodvärden som påverkar din energi
Hur pigg du känner dig i vardagen påverkas av många faktorer. Trots hälsosam kost, regelbunden motion och god sömn kan du ändå känna dig trött.

7 tips för viktkontroll – Hur du skapar en varaktig förändring!
Viktkontroll är en viktig del av hälsan, eftersom det kan förhindra uppkomsten av fetmarelaterade sjukdomar. Det viktigaste i viktkontroll är att adaptera en avslappnad attityd och anta hälsosamma vanor som en del av ditt liv. Här är sju tips som hjälper dig att nå och behålla en hälsosam vikt.
Artikel uppdaterad:
20 mars 2025