Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Depression

Depression

Depression

Depression är en ganska vanlig sjukdom; upp till fem procent av befolkningen drabbas någon gång under livet. Det finns många olika orsaker till depression. Ärftliga faktorer kan göra vissa mer mottagliga, men även livshändelser och upplevelser kan utlösa depression.

Lindriga symtom på depression kräver oftast inte särskild behandling, men vid måttlig depression kan det bli svårare att hantera vardagen. Därför är det viktigt att söka vård så tidigt som möjligt om du upplever symptom.

Depression och dess symtom

Vanliga symtom på depression är:

Alla psykiska påfrestningar innebär dock inte depression. Symtom på depression kan även förekomma vid andra tillstånd. Till exempel är utmattningssyndrom, som beror på långvarig stress, ett separat tillstånd från depression.

Svårighetsgrader av depression: lindrig, måttlig och svår

Depression klassificeras i lindrig, måttlig, svår och psykotisk depression, eftersom svårighetsgraden påverkar behandlingen.

Lindrig depression

Måttlig depression

Svår depression

Psykotisk depression

När humörförändringar uppstår i samband med graviditet eller förlossning talar man om förlossningsdepression. Lindriga symtom som går över av sig själva är vanliga, men förlossningsdepression kan drabba vem som helst. Symtomen kan variera från milda till svåra, och behandlingen är densamma som för depression i övrigt. Det är viktigt att övervaka moderns tillstånd för att förhindra att depressionen blir svår eller psykotisk.

Diagnos och behandling av depression

Mycket har förbättrats inom tidig upptäckt och behandling av depression de senaste åren. Behandlingen tas nu på större allvar, tröskeln för att söka hjälp inom företagshälsovården har sänkts, och psykisk hälsa är en del av många arbetsplatsers diskussioner.

Återhämtning från depression

Det är fullt möjligt att återhämta sig helt från depression, särskilt om behandlingen påbörjas i ett tidigt skede. Depression kan dock vara återkommande, och det finns en risk för att den blossar upp igen.

Depression behöver inte alltid leda till sjukskrivning. Behandlingen utformas för att hjälpa personen att återvända till en fungerande vardag och livsrytm. Efter behandling är det viktigt att stödja återgången till arbete, som kan vara en utmaning både för den som har genomgått depression och för hela arbetsgruppen. Arbetsmodeller med lättare arbetsuppgifter är vanliga under återgången.

Vanliga frågor

Ångest kan minskas genom att utöva avslappningstekniker, såsom djupandning, meditation eller yoga. Regelbunden motion och hälsosamma levnadsvanor, såsom en balanserad kost och tillräcklig sömn, är också viktiga. Det är bra att också undvika användning av rusmedel och lära sig att identifiera och hantera stressiga situationer mer effektivt.

Behandling av ångest innefattar ofta terapi, såsom kognitiv beteendeterapi, som hjälper till att förstå och hantera ångestframkallande tankar och beteendemönster. Medicinering, såsom antidepressiva medel eller ångestdämpande läkemedel, kan också vara en del av behandlingen. Dessutom kan livsstilsförändringar, såsom regelbunden motion, tillräcklig sömn och en hälsosam kost, hjälpa till att hantera symtomen på ångest.

När du vill hjälpa en deprimerad person som inte vill ha hjälp är det viktigt att visa empati och förståelse. Var närvarande och lyssna utan att döma. Du kan också diskret erbjuda information och resurser om depression och uppmuntra personen att prata med en professionell. Kom ihåg att tvång kan ha motsatt effekt, så respektera personens önskemål och ha tålamod.

Det är av orsak att uppsöka läkare om symtomen på ångest är kraftiga, långvariga eller stör det dagliga livet. Om ångesten orsakar depression, självmordstankar eller om självhjälpsmetoder inte ger lindring, är det viktigt att söka professionell hjälp. Läkaren kan bedöma situationen och vid behov hänvisa till vidare behandling, såsom terapi eller medicinering.

Återhämtningen från depression är individuell och kan ta tid. En effektiv behandlingsplan, som är anpassad efter personens behov, är avgörande. Behandlingen kan inkludera terapi, medicinering och stödgrupper. Det är viktigt att engagera sig i behandlingen och samarbeta med vårdpersonal. Det är också viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil och söka stöd från närstående.

Behandling av depression innefattar ofta en kombination av psykoterapi, medicinering och livsstilsförändringar. I psykoterapi kan kognitiv beteendeterapi användas för att ändra negativa tankemönster. Medicinering kan inkludera antidepressiva medel som balanserar kemikalier i hjärnan. Dessutom är regelbunden motion, en hälsosam kost och tillräckligt med sömn viktiga delar av behandlingen.

Ångest kan visa många olika symtom, såsom konstant oro, rädsla eller panikattacker. Fysiska symtom kan inkludera hjärtklappning, svettningar, magbesvär eller muskelspänningar. Ångest kan också påverka sömnkvaliteten och koncentrationsförmågan, och det kan göra vardagliga uppgifter överväldigande.

Diagnosen av depression baseras vanligtvis på en intervju utförd av en läkare och eventuella fysiska undersökningar för att utesluta andra sjukdomar. Läkaren bedömer symtomens varaktighet, allvar och påverkan på personens dagliga liv. Diagnosen kan ställas av en allmänläkare eller en specialist inom mentalvården, såsom en psykiater eller psykolog.

Depression uttrycker sig ofta som en sänkning av humöret, förlust av intresse för trevliga aktiviteter, sömnstörningar, förändringar i aptiten, trötthet och koncentrationssvårigheter. Vissa kan också ha självmordstankar eller -beteende. Symtomen kan variera från milda till svåra och kan påverka personens arbetsförmåga och sociala relationer avsevärt.

Motion främjar den psykiska hälsan på många sätt. Den frigör stresslindrande hormoner, såsom endorfiner, som kan förbättra humöret och minska ångest och depression. Regelbunden motion förbättrar också sömnkvaliteten, vilket är viktigt för den mentala hälsan, och ökar självkänsla och självförtroende

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr