Skip to content
Hem / Artiklar / Reumatoid artrit – symtom, behandling och prognos
Reumatoid artrit – symtom, behandling och prognos

Reumatoid artrit – symtom, behandling och prognos

Reumatoid artrit är en vanlig långtidssjukdom som orsakar symtom i lederna. Om behandlingen av reumatoid artrit påbörjas tidigt kan den eliminera eller avsevärt minska symtomen.

Kort om reumatoid artrit

  • Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som orsakar bland annat ledsymtom.
  • Förutom läkemedelsbehandling är hälsosamma levnadsvanor och rehabilitering viktiga delar av behandlingen.
  • Rökning är en känd riskfaktor.
  • Artros och reumatoid artrit kan ha mycket liknande symtom.

Vad är reumatoid artrit?

Reumatoid artrit är en vanlig inflammatorisk ledsjukdom vars vanligaste symtom är ledsvullnad, ömhet vid rörelse och morgonstelhet. I början av sjukdomen kan symtomen vara varierande.

Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i ledens synovialmembran och andra strukturer när kroppens immunsystem felaktigt attackerar sina egna vävnader. Den exakta orsaken till att sjukdomen uppstår är inte helt känd. Sjukdomen i sig är inte ärftlig, men benägenheten för sjukdomen kan vara ärftlig.

Även omdet är en långvarig sjukdom, syftar effektiv behandling till att lindra symtomen för att uppnå ett symtomfritt tillstånd.

Symtom på reumatoid artrit

I början kan symtomen vara milda och ospecifika, såsom ledvärk, ömhet i lederna, svullnad och morgonstelhet. Typiskt börjar sjukdomen i små leder som fingrar och tår, men kan också påverka större leder som knän eller höfter och sprida sig över tid. Symtomen uppträder vanligtvis symmetriskt i båda händer och fötter.

Förutom ledsymtom kan reumatoid artrit också vara förknippad med allmänna symtom som trötthet, aptitlöshet, viktminskning och feber.

Ovanstående symtom kan vara även relaterade till många andra sjukdomar.

Om du har symtom eller misstänker sjukdom, rekommenderas det att boka tid hos en läkare.

Hur diagnostiseras reumatoid artrit?

Diagnostisering baseras på en läkares symtombedömning. Även om många laboratorievärden kan vara normala i sjukdomens tidiga skede, är inflammationsvärdena t. ex. CRP ofta förhöjda. Laboratorieundersökningar kan visa anemi, och förändringar som tyder på inflammation kan upptäckas i ledvätskan. Seropositiv reumatoid artrit talas det om när reumatiska antikroppar eller reumafaktorer hittas i blodet.

Bilddiagnostik, såsom röntgen, ultraljud och magnettomografi, kan användas för att stödja diagnosen av reumatoid artrit eller för att bestämma sjukdomens svårighetsgrad.

Behandling

Behandlingen av reumatoid artrit syftar till att lugna inflammationen i lederna och lindra symtomen. Behandlingen består av läkemedelsbehandling, rehabilitering och egenvård. Det är rekommenderat att personer med reumatoid artrit också bekantar sig med sin sjukdom och dess behandlingsmöjligheter.

Läkemedelsbehandling

När diagnosen har bekräftats påbörjas läkemedelsbehandlingen. Kombinationsterapi för reumatoid artrit inkluderar bland annat metotrexat, sulfasalazin och hydroxyklorokin samt lågdos kortison i början. Uppskattningsvis 80 % av personer med tidig reumatoid artrit och en stor del av dem som har haft sjukdomen längre kan uppnå ett nästan symtomfritt eller symtomfritt tillstånd med hjälp av medicinering.

Biologiska läkemedel kan också användas vid behandling.

Regelbunden användning av antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka biverkningar, så de rekommenderas endast vid behov för personer med sjukdomen.

Sjukdomsförloppet är mycket individuellt och antalet skov varierar från person till person. Hos vissa personer kan reumatoid artrit vara i ett lugnt skede i flera år eller till och med avta, vilket gör att medicineringen kan avbrytas helt under en period.

Rehabilitering

Rehabilitering för personer med reumatoid artrit planeras individuellt med målet att förbättra funktions- och arbetsförmågan. Vid genomförandet av rehabiliteringen beaktas deltagarens funktionsförmåga.

För att uppnå bästa möjliga resultat är det nödvändigt med vård från ett mångprofessionellt team. Specialister kring rehabiliteringen inkluderar fysioterapeut, ergoterapeut, fotterapeut, rehabiliteringshandledare och socialarbetare.

Egenvård

Personer med reumatoid artrit har en högre förekomst av infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar samt osteoporos än den allmänna befolkningen. Därför är det särskilt viktigt att uppmärksamma förebyggande och behandling av riskfaktorer för dessa sjukdomar genom att upprätthålla hälsosamma levnadsvanor. Dessutom bör vaccinationer hållas uppdaterade.

Generellt sett är de allmänna rekommendationerna för fysisk aktivitet lämpliga även för personer med sjukdomen. Regelbunden träning som främjar muskelstyrka är en del av egenvården. Målet är att förbättra muskelstyrka och rörligheten i lederna. Dessutom är det viktigt att åtnjuta en varierad kost och att upprätthålla en hälsosam vikt.

Det finns ingen specifik diet för personer med reumatoid artrit, men kvaliteten på kosten kan påverka symtomen. Rekommendationen är en hälsosam, varierad kost som innehåller mycket grönsaker. D-vitamin– och kalciumtillskott rekommenderas om dessa inte fås tillräckligt från kosten.

Hur skiljer man mellan reumatoid artrit och artros?

Det är bra att notera att endast en liten del av ledinflammationerna är reumatoid artrit.

Artros kan initialt ha liknande symtom som reumatoid artrit, där morgonstelhet i lederna är ett vanligt symtom i båda. Värme och svullnad i lederna, som är vanligt vid reumatoid artrit, är dock sällsynt vid artros. Symtomen på reumatoid artrit kan utvecklas snabbt, medan symtomen på artros ofta uppträder långsamt över flera år.

Dessa kan skiljas åt genom laboratorietester samt röntgen- och magnetundersökningar.

Prognos för sjukdomen

Reumatoid artrit är en långtidssjukdom, så det går inte att bli helt frisk från den. Prognosen för sjukdomen har dock förbättrats avsevärt under de senaste decennierna tack vare mångprofessionell vård, där man förutom medicinering också har beaktat rehabilitering och eventuella övriga sjukdomar.

Den enda kända riskfaktorn är rökning.

Vanliga frågor

Reumatism kan framträda på många olika sätt, men de vanligaste symptomen är ledvärk, svullnad och styvhet, särskilt på morgonen. Symptomen kan börja gradvis och kan variera dagligen. Reumatism kan också orsaka allmän trötthet och försämrad allmän hälsa. Reumatoid artrit, en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna, börjar ofta i små leder, såsom fingrar och tår, och symtomen är ofta symmetriska.

Diagnosen av reumatoid artrit baseras på en kombination av symtom, klinisk undersökning och laboratorietester. Läkaren bedömer patientens symtom och utför en fysisk undersökning, där särskild uppmärksamhet ägnas åt svullnad och ömhet i lederna. I laboratorietester mäts inflammationsvärden såsom CRP och reumafaktor, samt andra specifika antikroppar som CCP-antikroppar. Diagnosen kan också kräva bildgivande undersökningar, såsom röntgen, ultraljud eller magnetkameraundersökningar, som hjälper till att bedöma ledernas tillstånd och eventuella skador.

Fibromyalgi visar olika slags symtom, och symtomen kan variera kraftigt från person till person. Typiska symtom inkluderar konstant, utbredd smärta i olika delar av kroppen samt intensiv trötthet. Många lider också av sömnstörningar, morgonstelhet och kognitiva symtom såsom minnesproblem och koncentrationssvårigheter. Dessutom kan fibromyalgi orsaka huvudvärk och humörsvängningar. Symtomen kan förvärras av stress, väderförändringar eller fysisk ansträngning.

Artikel

Fibromyalgi – Symtom och behandling

ARTIKLAR Kort om fibromyalgi Fibromyalgi är vanligt och drabbar cirka 5 procent av befolkningen. Majoriteten av patienterna är kvinnor. Den grundläggande orsaken till fibromyalgi är okänd.

Artikel

Hjärt- och kärlsjukdomar

ARTIKLAR Hjärt- och kärlsjukdomar är både ärftliga och livsstilsrelaterade sjukdomar, vars uppkomst ofta kan påverkas av livsstilen. Kort om hjärt- och kärlsjukdomar Ohälsosamma levnadsvanor,

Artikel

Håravfall

ARTIKLAR Det finns många orsaker till håravfall. I denna artikeln går vi igenom de vanligaste. Kort om håravfall Håravfall kan vara en ofarlig

Frusenhet
Artikel

Frusenhet – Vad beror ständig frusenhet på?

Det är bra att utreda orsaken bakom ständig frusenhet; symtomet kan också indikera en sjukdom. En ordentlig undersökning är viktig. Frusenhet kan ha en tydlig orsak, såsom störningar i sköldkörtelns funktion eller järnbrist.

Alzheimers sjukdom
Artikel

Alzheimers

ARTIKLAR Alzheimers – Symtom, riskfaktorer, förebyggande åtgärder och behandling. Kort om Alzheimers Grundorsaken till Alzheimers sjukdom är okänd. Sjukdomen kan börja med förändringar i personligheten.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 120 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr