Skip to content
Hem / Artiklar / Prolaktin
En kvinna som utövar yoga.

Prolaktin

Kort om prolaktin

  • Prolaktin (PRL) är ett hormon som produceras i hypofysen.
  • Det spelar en central roll för mjölkproduktionen vid amning.
  • Förhöjda prolaktinnivåer kan orsaka fertilitetsproblem hos både kvinnor och män.
  • Vissa sjukdomar och läkemedel kan leda till en ökad produktion av prolaktin.

Vad är prolaktin?

Prolaktin är ett hormon som huvudsakligen reglerar mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Under graviditeten ökar prolaktinnivåerna naturligt för att förbereda kroppen inför amning. Utöver detta påverkar prolaktin även reproduktionssystemet och kan vid överproduktion orsaka menstruationsstörningar, infertilitet och minskad sexlust.

När kan prolaktinnivåerna bli för höga?

Förhöjda prolaktinvärden kan orsakas av flera faktorer, bland annat:

Om du misstänker förhöjda prolaktinvärden är det viktigt att konsultera en läkare för vidare utredning.

Hur testas prolaktin?

Prolaktin kan mätas genom ett blodprov. Testet rekommenderas vid misstanke om hormonrubbningar, till exempel vid:

Normala prolaktinnivåer (S-Prolaktin)

Normala referensvärden för prolaktin varierar beroende på kön och livsstadium.

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Vad är prolaktinom?

Prolaktinom är en godartad tumör i hypofysen som leder till överproduktion av prolaktin. Det är den vanligaste typen av hypofystumör och kan orsaka:

Vad är makroprolaktinemi?

Makroprolaktinemi är ett tillstånd där prolaktinet i blodet binder till andra proteiner, vilket gör att det inte är biologiskt aktivt. Detta leder till förhöjda laboratorievärden utan att några kliniska symtom uppstår.

Varför mäter man prolaktin?

Ett prolaktintest diagnostiserar och utreder:

Vid förhöjda prolaktinvärden kan läkaren behöva göra en vidare utredning, till exempel med en magnetkamera av hypofysen.

Sammanfattning

Prolaktin är ett viktigt hormon för mjölkproduktion och reproduktiv hälsa. Onormalt höga värden kan orsaka fertilitetsproblem och andra hormonella rubbningar. Om du misstänker en obalans i prolaktinnivåerna är det viktigt att söka medicinsk rådgivning för utredning och eventuell behandling.


En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.

I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.

Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.

Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.

En normal menstruationscykel varar 21–35 dagar. Om cykeln regelbundet är kortare eller längre, är det bra att diskutera med en läkare.

Spermier stannar kvar inuti vaginan och livmodern tack vare flera biologiska mekanismer. När sädesvätskan överförs till vaginan, aktiveras spermier och börjar simma mot ägget. Vaginans pH och temperatur är gynnsamma för spermiers rörelse och överlevnad. Dessutom blir cervixsekretet tunnare och klarare under ägglossningen, vilket underlättar spermiers passage mot ägget. Spermier kan förbli livsdugliga i kvinnans reproduktionssystem upp till 5 dagar, vilket ökar möjligheten till befruktning.

Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.

Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.

Graviditeten kan vanligtvis upptäckas med ett graviditetstest ungefär två veckor efter befruktningen, vilket motsvarar tiden för den första uteblivna menstruationscykeln.

Menstruationen börjar vanligtvis 14 dagar efter ägglossningen, om inte graviditet har inträffat. Denna 14-dagarsperiod, som kallas lutealfasen, är ganska konstant för de flesta kvinnor, men kan variera mellan 12-16 dagar.

Gulkroppen atrofierar om en graviditet inte har startat. Detta sker vanligtvis runt den 24:e dagen i menstruationscykeln. Atrofieringen av gulkroppen beror på att de progesteron och östrogen som den utsöndrar minskar hypotalamus produktion av FSH och LH, vilket i sin tur sänker äggstockarnas produktion av östrogen.

Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.

Fertiliteten börjar vanligtvis minska hos kvinnor efter 30-årsålder och minskar avsevärt efter 35-årsålder. Hos män börjar fertiliteten försämras vanligtvis efter 40-årsålder, men förändringen är mindre brant än hos kvinnor.

Ägglossningen sker vanligtvis ungefär 14 dagar före nästa menstruation börjar. Denna tid kan variera från kvinna till kvinna och från månad till månad, men i genomsnitt inträffar ägglossningen mitt i menstruationscykeln.

Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.

En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.

Åldern är en av de mest betydelsefulla faktorerna som påverkar fertiliteten. Hos kvinnor börjar fertiliteten minska snabbt efter 30-årsåldern och minskar ytterligare efter 35-årsåldern. Hos män börjar fertiliteten försämras långsammare, vanligtvis efter 40-årsåldern.

Det lönar sig att göra ett graviditetstest när menstruationen är minst en dag försenad. Testet är mest exakt om det tas direkt på morgonen, efter att man vaknat.

Menstruationen kommer vanligtvis en gång i månaden, men cykellängden kan variera mellan 21 och 35 dagar.

Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.

Vikten kan ha en betydande inverkan på fertiliteten. Både under- och övervikt kan störa hormonbalansen, vilket kan försvåra möjligheten att bli gravid. Övervikt kan dessutom orsaka insulinresistens, vilket är kopplat till ägglossningsstörningar. En balanserad vikt främjar hormonbalansen och förbättrar fertiliteten.

Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.

Måttlig och regelbunden motion kan förbättra fertiliteten genom att öka blodcirkulationen, förbättra hormonbalansen och minska stress. Dock kan överdriven och extrem motion vara skadlig och till och med försämra fertiliteten.

En balanserad kost rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter kan stödja fertiliteten. Särskilt folsyra, järn, zink och omega-3-fettsyror är viktiga för fertiliteten.

Fertiliteten kan förbättras med hälsosamma livsstilsvanor, såsom en balanserad kost, regelbunden motion och genom att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion, samt genom att upprätthålla en hälsosam vikt. Hantering av stress och tillräcklig sömn är också viktiga faktorer.

Stress kan påverka fertiliteten genom att försämra hormonfunktionen och orsaka förändringar i menstruationscykeln. Stress kan också minska sexuell lust, vilket i sin tur kan påverka fertiliteten. Det är viktigt att försöka hantera stress om man planerar att bli gravid.

Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.

Ferritinnivån kan höjas genom att äta järnrika livsmedel som rött kött, spenat och linser, samt genom att ta järntillskott enligt läkares anvisningar. C-vitamin hjälper till med absorptionen av järn, så det är rekommenderat att konsumera det tillsammans med järnrika livsmedel.

Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr