LDL, även kallat det “onda” kolesterolet, transporterar blodfetter såsom kolesterol i kroppen. LDL transporterar det mesta av kolesterolet i blodet till vävnaderna, men också till väggarna i artärerna. Överskott av kolesterol blir kvar i blodomloppet och kan byggas upp i artärernas väggar, vilket leder till förträngningar.
Motion: Hälsoeffekter av fysisk aktivitet och rekommendationer
Motion är ett effektivt sätt att främja hälsa och bibehålla kroppens funktionsförmåga. Det kan även användas som en del i behandling av sjukdomar eller symtom, och bidrar till att öka både uthållighet och energireserver.
Kort om motion
- Regelbunden fysisk aktivitet är en viktig del av hälsosam viktreglering och en aktiv livsstil.
- God fysisk kondition omfattar både muskelstyrka och uthållighet.
- Vardagsmotion bidrar till en effektiv viktkontroll.
Träna för att må bra
Fysisk aktivitet innebär muskelrörelser som styrs av nervsystemet och som förbrukar energi. Motion, som är en specifik form av fysisk aktivitet, utförs med ett specifikt syfte eller för att uppnå en viss effekt. Hälsomotion syftar till att förbättra den allmänna hälsan, där viktiga mål kan vara exempelvis en hälsosam vikt, lågt blodtryck och balanserade kolesterolnivåer. Även rörlighet i lederna och hälsan i kroppens stöd- och rörelseorgan är viktiga delar av att upprätthålla en god fysisk hälsa.
Vilka är fördelarna med motion?
Motion har många positiva effekter. Det kan bland annat förbättra glukosmetabolismen, sänka blodtrycket och kolesterolvärden samt stärka skelettet. Regelbunden motion minskar också risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och muskuloskeletala besvär. Det har dessutom visat sig att fysisk aktivitet påverkar mental hälsa positivt, förbättrar sömnkvalitet och hjälper till med stresshantering.
Vilka är de olika formerna av motion?
Motion delas upp i olika kategorier, inklusive vardagsmotion, styrketräning och ansträngande motion.
- Vardagsmotion: Inkluderar rörelser som utförs i samband med dagliga aktiviteter, såsom städning, trädgårdsarbete eller promenader.
- Styrketräning: Syftar till att stärka muskler och bibehålla muskelmassa, särskilt viktigt med åldern. Det rekommenderas att träna styrka minst två gånger i veckan.
- Ansträngande motion: Innebär en högre fysiologisk belastning på kroppen. Intensiteten varierar beroende på individens fysiska form och hälsotillstånd.
Hur påverkar motion humöret?
Regelbunden motion kan förbättra humöret och minska symtom på depression och ångest. Fysisk aktivitet ökar blodflödet till hjärnan, vilket förbättrar dess funktion och frisätter ämnen som endorfiner, serotonin och dopamin – kemikalier som bidrar till välbefinnande.
Motion och stresshantering
Motion är ett utmärkt verktyg för att hantera stress, men det är viktigt att beakta intensiteten. Lätt till måttlig fysisk aktivitet har bäst effekt på stresshantering, medan intensiv träning kan öka stresshormoner som kortisol och adrenalin, vilket kan ha negativa konsekvenser om det pågår under en längre tid.
Vilka är riskerna med intensiv träning vid stress?
Intensiv och långvarig fysisk aktivitet kan öka nivåerna av stresshormoner i kroppen. Hård träning stimulerar utsöndringen av kortisol och ökar produktionen av adrenalin. Även om man kan känna sig energisk efter träningen, kan långvarig belastning på binjurarna förvärra stressen på grund av de hormonella förändringar som träningen orsakar. Förhöjda kortisolnivåer kan minskas genom att ersätta högintensiv träning med mer måttlig fysisk aktivitet. När nivåerna av adrenalin och kortisol hålls förhöjda under en längre tid kan det också leda till ökad puls och högt blodtryck.
Hur påverkar motion minnet?
Motion har en positiv inverkan på minnet. Fysisk aktivitet stimulerar hjärnan på liknande sätt som mentala utmaningar, exempelvis korsord. Under träning ökar blodflödet till hjärnan, vilket stärker och förnyar kopplingarna mellan hjärncellerna. Denna förnyelse är avgörande för att bevara och skapa nya minnesspår.
Hur påverkar motion sömnen?
Motion har en direkt inverkan på sömnkvaliteten och kan förlänga sömntiden. Regelbunden fysisk aktivitet underlättar insomning och förlänger den djupa sömnfasen, vilket bidrar till mer återhämtande sömn. Det kan också hjälpa till att förebygga sömnproblem som sömnapné och sömnlöshet.
Samtidigt kan ansträngande träning strax innan sänggåendet ha motsatt effekt, genom att försämra sömnkvaliteten och förlänga insomningstiden. Det är därför rekommenderat att planera mer intensiv träning till tidigare på dagen.
Hur påverkar motion kroppen?
Motion har en omfattande positiv inverkan på kroppens funktioner, bland annat på andningssystemet, hjärtat och stöd- och rörelseapparaten. Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till en förbättrad lungkapacitet, stärkt hjärtmuskel och ett starkare skelett.
Motionens effekter på andningssystemet
Fysisk aktivitet förbättrar andningssystemets funktioner. Ansträngande träning stärker lungorna och andningsmusklerna, samtidigt som den hjälper till att rensa slem från luftvägarna. Genom motion förbättras lungornas ventilation, vilket bidrar till minskad andfåddhet.
Motionens effekter på hjärtat och blodkärlen
Motion bidrar till ett starkare hjärta och en förbättrad kardiovaskulär hälsa. Regelbunden träning kan sänka vilopulsen, reducera blodtrycket och förbättra hjärtats effektivitet. Vid fysisk aktivitet ökar kroppens syreanvändning, och ju mer intensiv träningen är, desto mer syrerikt blod pumpas till musklerna.
Motionens effekter på stöd- och rörelseapparaten
Flexibilitet, muskelstyrka och uthållighet är avgörande för stöd- och rörelseapparatens hälsa. Motion spelar en viktig roll i skelettets utveckling hos barn och stärker benmassan under hela livet, vilket i sin tur förebygger osteoporos. En kombination av regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin är viktig för skelettets hälsa.
Motion bidrar också till ökad muskelmassa, vilket stärker musklernas kapacitet och förbättrar deras förmåga att utföra arbete. Dessutom optimerar motion energiomsättningen i musklerna, vilket bidrar till ökad uthållighet och styrka.
Motion och specifika sjukdomar
Fysisk aktivitet kan både förebygga och behandla sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och högt blodtryck. Även för personer som lider av andra sjukdomar rekommenderas fysisk aktivitet, och ett individuellt träningsprogram bör utformas med stöd från professionella.
Motion och kolesterol
Motion har en positiv effekt på blodfetterna, då det kan höja nivåerna av HDL-kolesterol (det “goda” kolesterolet) och sänka LDL-kolesterol (det “dåliga” kolesterolet). Flera månaders regelbunden motion krävs för att åstadkomma en förändring i kolesterolvärdena.
Eftersom kolesterol är kopplat till flera hjärt- och kärlsjukdomar är det bra att hålla kolesterolnivåerna på en lämplig nivå för att förebygga dessa sjukdomar. Genom Vital kan du mäta dina kolesterolnivåer.
Rekommendationer för motion
- Barn och ungdomar: Barn och unga bör vara aktiva minst en timme om dagen. Motionen ska vara varierad och stimulera både kondition och motorik.
- Vuxna (18–64 år): Rekommenderas minst 150 minuter måttlig aktivitet eller 75 minuter intensiv motion per vecka, kompletterat med styrketräning två gånger i veckan.
- Äldre (65 år och äldre): För att bibehålla muskelstyrka och balans, samt minska risken för fall, rekommenderas 150 minuter måttlig aktivitet eller 75 minuter intensiv motion per vecka, samt styrketräning två gånger i veckan.
Motion under graviditet
Motion rekommenderas under graviditeten då det bidrar till bättre kondition och underlättar återhämtningen efter förlossningen. Om motion inte har varit en del av vardagen innan graviditeten, bör man börja försiktigt och i samråd med vården.
Anpassad motion
Personer med nedsatt rörelseförmåga bör anpassa sin träning efter sina individuella behov. Rekommendationerna är desamma som för vuxna, med anpassningar utifrån den enskildes fysiska och psykiska förutsättningar.
HDL-kolesterol kallas även det goda kolesterolet. Den viktigaste funktionen för HDL är att ta bort överskott av kolesterol från kroppen. Regelbundna mätningar av kolesterolet och livsstilsförändringar kan användas för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Individuella tester
Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL
Vitals hälsokontroller
Vitals hälsokontroller via blodprov låter dig få full koll på din egen hälsa.
8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
Artikel uppdaterad:
30 september 2024