Pollenallergi Total är ett allergitest via blodprov som ger dig mer kunskap om eventuell allergi mot gräs- och trädpollen t.ex. Björk, hassel, ek och vårbrodd.

Malaria – Utbredning, Symtom och Vaccin
Malaria är en av världens mest utbredda infektionssjukdomar med över 263 miljoner fall årligen. I Sverige är Malaria utrotat sedan 1930-talet.
Vad är malaria?
Malaria är en allvarlig infektionssjukdom som är orsakad av parasiter och sprider sig till människor genom bett från infekterade myggor, framför allt Anopheles-myggan. Sjukdomen förekommer främst i tropiska och subtropiska områden i Afrika, Asien, Sydamerika och Oceanien.
Malariaparasiten angriper de röda blodkropparna, vilket leder till hög feber, frossa och andra allvarliga symtom. Sjukdomen kan vara livshotande om patienten inte får behandling i tid.
Hur smittar malaria?
Sjukdomen smittar via ett myggbett från en malariasmittad mygga. Malaria kan inte smitta från person till person genom direktkontakt. En mygga blir smittad när den suger blod från en redan infekterad person. När samma mygga sedan biter en annan person, först parasiten över till dennes blodomlopp.
Symtom på malaria
Symtomen visar sig oftast 7–30 dagar efter smittotillfället, beroende på vilken parasittyp det rör sig om. I vissa fall kan det ta månader eller år innan symtom visar sig. Vanliga symtom är:
- Hög feber och frossa
- Svettningar
- Huvudvärk
- Muskel- och ledvärk
- Illamående och kräkningar
- Trötthet och allmän sjukdomskänsla
I svårare fall kan malaria leda till medvetslöshet, kramper, andningssvårigheter och organsvikt.
Finns malaria i Sverige?
I Sverige förekommer inte malaria naturligt längre, utan alla fall som inkommer är importerade. Det innebär att personer blir smittade under resor till länder där sjukdomen är vanlig, och sedan får symtom efter att de kommit hem. Svenska vården diagnostiserar varje år ett hundratal fall av malaria, främst hos resenärer eller nyanlända från malariaområden.
Under 1700- och 1800-talen fanns dock malaria i vissa delar av Sverige, särskilt i södra landet, men sjukdomen försvann i takt med förbättrade levnadsförhållanden, förändrad markanvändning och utrotning av smittbärande myggor.
Vilka typer av malariaparasiter finns?
Det finns fem olika arter av malariaparasiter som smittar människor, varav Plasmodium falciparum är den farligaste. Den kan orsaka allvarlig och snabbt förlöpande malaria med dödlig utgång om den inte får rätt behandling i tid.
De andra arterna orsakar oftast lindrigare symtom, men kan leda till återfall efter månader eller år.
Hur diagnostiseras malaria?
Diagnosen ställs genom att ta ett blodprov, där man letar efter malariaparasiter i blodet. Snabbtester och mikroskopi används på plats i många länder där malaria är vanligt förekommande.
Hur behandlas malaria?
Behandlingen av malaria beror på vilken typ av parasit som orsakat infektionen samt hur allvarlig sjukdomen är. Vanliga läkemedel inkluderar:
- Artemisininbaserade kombinationsterapier (ACT)
- Klorokin, kinin eller meflokin
- I svåra fall kan en patient få behandling intravenöst på sjukhus
Behandling måste komma igång så snart som möjligt för att undvika komplikationer.
Hur kan man skydda sig mot malaria?
Det finns flera sätt att skydda sig:
- Ta malariaprofylax (förebyggande läkemedel) vid resor till riskområden
- Sova under myggnät
- Använda myggmedel på huden
- Ha täckande kläder, särskilt på kvällen och natten
- Undvika områden med mycket mygg, särskilt vid gryning och skymning
Finns det vaccin mot malaria?
Det finns ett godkänt vaccin, RTS,S/AS01 (Mosquirix), som ges till barn i vissa afrikanska länder där malaria är vanligt. Vaccinet ger ett visst skydd men är inte heltäckande. Forskningen på nya, mer effektiva vacciner pågår fortfarande.
Sjukdomens förekomst i världen
Malaria är en av världens mest utbredda infektionssjukdomar. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattas över 263 miljoner fall ha inträffat globalt år 2023, med knappt 600 000 dödsfall – främst i Afrika söder om Sahara.
Små barn under fem år står för en stor andel av dödsfallen. Även gravida kvinnor tillhör en högriskgrupp. Malaria är därmed en stor global hälsofråga, och bekämpning av sjukdomen är en viktig del av det globala folkhälsoarbetet.
Hälsokontroll sköldkörtel Premium, som inkluderar 5 värden (T3-Fritt, T4-Fritt, TSH, TPO-ak och TRAK), är för dig som vill få en djupare insikt i dina sköldkörtelnivåer.
Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
Hälsokontroll Total inkluderar analys av 25 viktiga hälsomarkörer. Perfekt för dig som vill testa många viktiga värden i kroppen. Snabba svar, tydliga resultat och läkarkommentar.

10 blodvärden som påverkar din träning och prestation
I den här bloggen går vi igenom 10 blodvärden som påverkar din träning och prestation och hur du kan testa dem för att ta din träning till nästa nivå. För att optimera din träning och maximera dina resultat är det viktigt att ha koll på hur din kropp mår. Blodvärden kan ge värdefull information om din hälsa och påverka din prestation på både gymmet och i löpspåret.

Anna Jonasson “Hur MÅR jag egentligen?”
“Mycket vet – och känner vi själva, men att då och då få kroppens värden svart på vitt och råd av experter är intressant och tryggt istället för att.. just det – gissa!”

Därför är fysisk aktivitet viktigt!
Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att upprätthålla kondition, rörlighet och styrka, samt att främja hälsan i allmänhet.

11 effektiva sätt att övervinna din trötthet
Trötthet och vintertrötthet är vanliga problem när kvällarna blir längre och dagarna mörkare. Mörkret påverkar humöret och orken, men det finns lösningar.

6 viktiga saker att veta om hypotyreos
Lär dig 6 viktiga saker om hypotyreos, dess symptom som trötthet och viktökning, samt näringsämnen som stödjer sköldkörteln. Ta kontroll över din hälsa idag!

Färska eller frysta frukter och grönsaker – vad är bäst för din hälsa?
Färska eller frysta frukter och grönsaker – Vad är bäst för din hälsa? Har frysta alternativ verkligen sämre näringsinnehåll än färska?
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Artikel uppdaterad:
11 april 2025