Ett insulintest (fS-insulin) mäter mängden insulin i blodet och används för att utvärdera kroppens insulinnivåer och insulinresistans.

Insulin och insulinresistens
Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln och har till uppgift att hjälpa kroppens celler att ta upp glukos (socker) från blodet. När du äter höjs blodsockret – och insulin frisätts för att sänka nivån igen genom att transportera sockret in i cellerna, där det används som energi eller lagras för framtiden.
Kort om insulin och insulinresistens
- Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret och är avgörande för kroppens ämnesomsättning.
- Ett blodprov som mäter insulin kan avslöja insulinresistens och ge viktig information om hälsorisker som typ 2-diabetes.
- Referensvärdet för fastande insulin i Sverige ligger mellan 2–25 mIE/L
Insulin och insulinresistens
Insulin är ett livsviktigt hormon som styr blodsockernivåerna i kroppen. Ett blodprov som mäter insulinnivåerna kan ge viktig information om din ämnesomsättning, insulinresistens och risken för diabetes typ 2. I den här artikeln går vi igenom vad insulin är, varför ett insulintest kan vara bra, hur det går till – och vilka referensvärden som gäller i Sverige.
Vad är insulin?
Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln och har till uppgift att hjälpa kroppens celler att ta upp glukos (socker) från blodet. När du äter höjs blodsockret – och insulin frisätts för att sänka nivån igen genom att transportera sockret in i cellerna, där det används som energi eller lagras för framtiden.
Om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin, eller om cellerna blir mindre känsliga för hormonet (så kallad insulinresistens), kan blodsockret stiga till ohälsosamma nivåer. Det är detta som på sikt kan leda till diabetes typ 2 eller andra ämnesomsättningssjukdomar.
Vad är ett insulintest?
Ett insulintest via blodprov mäter mängden insulin i ditt blod. Testet görs fastande (på tom mage).
Vanliga anledningar till att testa insulinnivåer:
- Misstanke om insulinresistens
- Utredning av lågt blodsocker (hypoglykemi)
- Bedömning av metabolt syndrom
- Kontroll vid behandling av diabetes
- Kartläggning av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
Hur går testet till?
Ett blodprov tas oftast i armvecket. Vid fastande prov bör du undvika att äta eller dricka (förutom vatten) minst 8–12 timmar innan. Testet görs på ett av Vitals 150 anslutna provtagningsställen.
Testet analyseras sedan på laboratorium, och du får svar i en resultatrapport i “min journal” på Vital.se
Referensvärden för insulin i Sverige
Referensvärden kan variera något mellan olika laboratorier, men här är en allmän riktlinje:
- Fastande insulinnivå (S-Insulin):
2–25 mIE/L (milliinternationella enheter per liter)
Ett förhöjt värde kan tyda på insulinresistens eller en insulinproducerande tumör (insulinom). Ett för lågt värde kan tyda på otillräcklig insulinproduktion eller annan hormonell obalans.
Vid förhöjda eller för låga värden bör tolkningen kompletteras med en läkarundersökning, eftersom värdet kan påverkas av många faktorer – inklusive kost, stress, sjukdomar och läkemedel.
Vem bör testa sitt insulin?
Du som upplever något av följande kan överväga ett insulintest:
- Trötthet efter måltid
- Svårigheter att gå ner i vikt trots hälsosam kost
- Bukfetma
- Återkommande sötsug
- Typ 2-diabetes i familjen
- PCOS-diagnos eller symptom
Att testa ditt insulin ger dig värdefull kunskap för att förstå hur din kropp fungerar – och hur du kan optimera din hälsa.
Så kan du beställa ett insulintest online
Du beställer enkelt testet här.
Sammanfattning
Att förstå sina insulinnivåer kan vara bra för att förebygga både diabetes och andra metabola sjukdomar. Ett enkelt blodprov kan ge tydliga svar – och rätt kunskap kan hjälpa dig ta smartare beslut kring kost, motion och livsstil.
Vill du testa ditt insulin? Se till att välja en pålitlig leverantör med ackrediterat labb och medicinsk rådgivning, som Vital!
Hälsokontroll CMP (Comprehensive Metabolic Panel) är ett test som används för att ge en översikt över kroppens ämnesomsättning och organfunktioner.
Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.

10 blodvärden som påverkar din träning och prestation
I den här bloggen går vi igenom 10 blodvärden som påverkar din träning och prestation och hur du kan testa dem för att ta din träning till nästa nivå. För att optimera din träning och maximera dina resultat är det viktigt att ha koll på hur din kropp mår. Blodvärden kan ge värdefull information om din hälsa och påverka din prestation på både gymmet och i löpspåret.

Därför är fysisk aktivitet viktigt!
Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att upprätthålla kondition, rörlighet och styrka, samt att främja hälsan i allmänhet.

Anna Jonasson “Hur MÅR jag egentligen?”
“Mycket vet – och känner vi själva, men att då och då få kroppens värden svart på vitt och råd av experter är intressant och tryggt istället för att.. just det – gissa!”
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Artikel uppdaterad:
8 april 2025