Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Parodontit – Symtom, behandling och förebyggande
Parodontit

Parodontit – Symtom, behandling och förebyggande

Parodontit orsakas av en långvarig tandköttsinflammation. Riskfaktorer inkluderar rökning, dålig munhygien och dåligt kontrollerad diabetes.

Parodontit

  • Parodontit är en sjukdom som påverkar tändernas stödjevävnader.
  • Parodontit kan vara symtomfri under lång tid och vem som helst kan drabbas.
  • Parodontit är en av de sjukdomar som är associerade med diabetes.

Vad är parodontit?

Parodontit är en sjukdom som påverkar tändernas stödjevävnader. Det orsakar att tänderna blir lösa och faller ut. I parodontit tränger bakterieplack under tandköttet och förstör de bindvävsfibrer som fäster tanden till benet. När tandens fäste förstörs börjar tanden vackla och till slut lossna.

Parodontit upprätthåller en låggradig inflammation i kroppen och ökar även risken för hjärt- och hjärninfarkt. Obotad parodontit kan försämra kontrollen av diabetes.

Vad orsakar parodontit?

Parodontit föregås av tandköttsinflammation, som orsakas av ansamling av förhårdnad bakterieplack, så kallad tandsten, vid tandköttskanten och mellan tänderna. Detta leder till att tandköttet blir rött, svullet och ömt. Tandköttet kan också blöda när man borstar tänderna.

Tandköttsinflammation kan å andra sidan vara symtomfri. Regelbundna tandläkarbesök hjälper till att upptäcka tandköttsinflammation i tid, innan det utvecklas till parodontit. Därför är det viktigt att regelbundet besöka tandläkaren.

Symtom på parodontit

Symtom på parodontit inkluderar blödning från tandköttet, dålig lukt och smak i munnen, förändringar i tändernas position samt att tänderna blir lösa och faller ut. Parodontit kan också vara symtomfri under lång tid, och det kan upptäckas först när tänderna börjar vackla och lossna.

Parodontit och diabetes

Det är viktigt för personer med diabetes att också ta hand om mun- och tandhälsan. Risken för parodontit är högre hos personer med diabetes. Det är viktigt att regelbundet gå till tandläkaren för kontroll, vanligtvis en gång om året eller enligt tandläkarens anvisningar.

Behandling och förebyggande av parodontit

Behandlingen av parodontit börjar med en undersökning av tandläkaren och rengöring av tändernas ytor och tandköttsfickor. Djupa tandköttsfickor kan rengöras under lokalbedövning. Efter rengöringen väntar man några veckor och undersöker om tändernas tillstånd börjar förbättras. Vid ett andra besök kontrolleras behandlingens framsteg och ytterligare undersökningar och fortsatt behandling, till exempel med antibiotika, kan övervägas.

Förebyggande av parodontit

När situationen är stabiliserad, påbörjar man individuell underhållsbehandling. För att förebygga återfall av parodontit fokuserar man på självbehandling, regelbundna rengöringar och strävar till att upprätthålla god munhygien. Om personen röker är det nu hög tid att sluta röka.

Vanliga frågor

Rekommenderad frekvens för tandkontroller beror på personens ålder, munhälsans tillstånd och riskfaktorer. För vuxna är den allmänna rekommendationen att besöka tandläkaren minst en gång vartannat år. Om du har en ökad risk för munhälsoproblem, såsom tandköttsinflammation eller karies, kan tandläkaren rekommendera flera besök per år. För barn och ungdomar rekommenderas vanligtvis en årlig kontroll för att eventuella problem kan upptäckas och behandlas i tid.

Det är viktigt att upprätthålla god munhygien för att behandla tandköttsinflammation. Borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm och använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att rengöra mellan tänderna. Undvik rökning och överdriven användning av alkohol, eftersom de kan förvärra tandköttsinflammationen. Om tandköttsinflammationen fortsätter eller förvärras är det rekommenderat att vända sig till en tandläkare som vid behov kan utföra en professionell rengöring eller skriva ut lämpliga behandlingar. Regelbundna tandläkarbesök hjälper också till att förebygga återkommande tandköttsinflammation.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr