Kalcium är en elektrolyt och en mineral vars behov varierar med åldern. Tillräckliga nivåer av kalcium i blodet är essentiellt för god skelettstyrka, välfungerande muskler och nervsystem.
Parathormon reglerar kalciummetabolismen
Kort om parathormon
- Bisköldkörtlarna utsöndrar parathormon, även känt som parathyroideahormon (PTH).
- Produktionen av parathormon beror på kalciumhalten i blodet.
- Parathormon påverkar skelettet och njurarna.
Parathormon, även kallat parathyroideahormon (PTH)
Bisköldkörtlarna utsöndrar parathormon, även kallat parathyroideahormon (PTH), som reglerar kroppens kalciumbalans. De flesta människor har fyra ärtstora bisköldkörtlar placerade bakom sköldkörteln, men deras antal och placering kan variera.
Vad är parathormon och vad gör det?
Bisköldkörtlarna utsöndrar peptidhormonet parathormon i blodomloppet. Detta hormon reglerar frisättningen av kalcium från skelettet, absorptionen av kalcium i tarmen samt dess utsöndring via urinen.
Parathormon ökar mängden kalcium i blodet när kalciumnivån är för låg. Produktionen av parathormon är direkt beroende av blodets kalciumhalt; om kalciumnivån sjunker, ökar hormonproduktionen för att återställa balansen. När kalciumnivån är för hög, minskar produktionen.
Utöver kalcium reglerar parathormon även fosfor- och magnesiumnivåerna i blodet. Till exempel, om magnesiumhalten minskar eller fosfatnivån ökar, stimuleras utsöndringen av parathormon.
Varför undersöks parathormonnivån?
Parathormonhalten mäts genom ett blodprov för att utreda orsakerna till onormala kalciumvärden i blodet.
Undersökningen görs oftast av följande skäl:
- Misstanke om förhöjd kalciumhalt i blodet, vilket kan ge symtom som magont, illamående, trötthet, konstant törst och ökat behov av att urinera.
- Misstanke om för låg kalciumhalt i blodet, vilket kan ge symtom som magont, muskelkramper, onormal hjärtrytm och stickningar i mun, ben eller händer.
Vad är referensvärdet för parathormon?
Referensvärdet för parathormon är 2,0 – 9,3 pmol/L. Referensintervallet gäller fastande morgonprov.
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Vad innebär ett högt värde?
Höga parathormonnivåer kan bero på:
- Bristsjukdomar: Brist på kalcium eller D-vitamin i kosten kan sänka kalciumhalten i blodet och höja parathormonnivåerna.
- Hälsoproblem: Kronisk njursjukdom, primär hyperaldosteronism och absorptionssjukdomar i tarmen kan höja parathormonnivåerna.
- Hyperparatyreoidism: Vanligaste orsaken är en godartad tumör i bisköldkörtlarna som producerar för mycket parathormon, vilket leder till hyperkalcemi och kalciumförlust från benen.
- Cancer: Bukspottkörtel-, lung- och bröstcancer samt lymfom och leukemi.
- Dialysbehandling.
- Läkemedel: Vissa läkemedel som litium (mot bipolär sjukdom) och furosemid (ett diuretikum).
Vad innebär ett lågt värde?
Låga parathormonnivåer kan bero på:
- Läkemedel: Digoxin (mot hjärtrytmrubbningar och hjärtsvikt).
- Magnesiumbrist.
- Hypoparatyreoidism: En låg parathormonnivå tillsammans med hypokalcemi indikerar ofta underaktivitet i bisköldkörtlarna, vilket kan bero på operationer i halsområdet, som borttagning av sköldkörteln.
Parathormon och överaktivitet i bisköldkörtlarna
Vid överaktivitet producerar bisköldkörtlarna för mycket parathormon. Detta ökar kalciumfrisättningen från benen till blodet och minskar kalciumutsöndringen i urinen, vilket leder till hyperkalcemi.
Hypoparatyreoidism eller underaktivitet i bisköldkörtlarna
Underaktivitet i bisköldkörtlarna är mycket sällsynt och orsakar hypokalcemi. Vanligtvis beror detta på skador eller borttagning av bisköldkörtlarna vid sköldkörteloperationer, men kan även uppstå till följd av autoimmun inflammation.
Symtom på underaktivitet inkluderar muskelkramper, stickningar i tår och fingrar samt domningar kring munnen. Behandlingen består ofta av dagligt intag av kalcium– och D-vitamintillskott (alfakalcidol eller dihydrotakysterol).
Vanliga frågor
Bisköldkörtel
Störningar i bisköldkörteln kan orsaka bland annat försämring av benstommen, bildning av njurstenar och muskelkramper.
Kalcium
Kalcium är en naturligt förekommande mineral som finns i kons diet, såsom i foder och vatten. När kon äter mat som innehåller kalcium, absorberas det i kons blodomlopp och transporteras till mjölkkörtlarna, varifrån det utsöndras som en del av mjölken. Mjölkprodukter, såsom mjölk, ost och yoghurt, är välkända källor till kalcium i människans kost. Kalciumhalten i mjölken kan variera beroende på kons diet och hälsotillstånd.
Förebyggande av osteoporos inkluderar hälsosamma levnadsvanor, såsom tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin, regelbunden viktbelastande motion samt att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion. Benhälsan kan också stödjas genom regelbundna bentäthetsmätningar för personer i riskgrupper.
En vuxen person bör få cirka 800 mg kalcium dagligen. Denna mängd kan variera beroende på ålder, kön och livssituation, såsom graviditet eller amning. Kalcium är en viktig mineral som stärker ben och tänder, och hjälper till med funktionen av muskler och nervsystemet. Tillräckligt intag av kalcium är särskilt viktigt under tillväxtåldern samt för äldre vars absorption av kalcium försämras med åldern.
D-vitamintestet är för dig som vill få insikt i dina D-vitaminnivåer. Det är extra viktigt för oss nordbor att ha koll på nivåerna under det mörka höst- och vinterhalvåret. D-vitamin behövs för immunförsvar och förebyggande av osteoporos (benskörhet).
Hur påverkar vitaminer din kropp och hälsa?
Alla har nog hört att vitaminer är bra för ens hälsa. Men varför är det viktigt, och vad gör vitaminerna egentligen för oss?
Individuella tester
Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL
Jämför Hälsokontroll
Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.
Artikel uppdaterad:
2 december 2024