Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Metabola syndromet (MBS) – symtom, orsaker och behandling

Metabola syndromet (MBS) – symtom, orsaker och behandling

Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt.

Metabola syndromet (MBS)

  • Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt.
  • Bukfetma och för lite motion är ofta förknippade med metabolt syndrom.
  • Personer med metabolt syndrom löper i genomsnitt 2–3 gånger större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än friska personer.

Vad är metabola syndromet (MBS)?

Metabola syndromet (MBS) avser ett tillstånd där en person har flera hälsofarliga störningar samtidigt. Dessa inkluderar bukfetma, nedsatt glukosmetabolism, hypertoni och störningar i fettomsättningen. Samspelet mellan dessa riskfaktorer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Vad orsakar metabola syndromet?

Bukfetma och för lite motion är ofta förknippade med metabolt syndrom. Överskott av fett i bukhålan förändrar den normala metaboliska funktionen. Inflammatoriska celler ackumuleras mellan fettcellerna och utsöndrar cytokiner.

Cytokiner och andra fettcellsprodukter transporteras genom portådern till levern. I levern stör de leverns normala funktion på många sätt. Detta kan manifestera sig som högre blodsocker och blodtryck samt som störningar i levervärdena. Giktvärdet kan också öka och det kan uppstå förändringar i blodets koagulationsförmåga.

Insulinresistens är också förknippad med det metabola syndromet. Insulinresistens avser vävnaders minskade känslighet för effekterna av insulin i levern, musklerna och fettvävnaderna.

Normalt bryter matsmältningssystemet ner maten vi äter till socker, det vill säga glukos. Bukspottkörteln producerar insulin som hjälper sockret att komma in i cellerna. Cellerna använder socker som bränsle. Hos en person med insulinresistens minskar insulinets effektivitet i vävnaderna. Då behöver kroppen mer insulin än normalt för att hålla blodsockret stabilt. Bukspottkörteln försöker öka insulinutsöndringen för att tillgodose kroppens behov. Men med tiden blir bukspottkörteln trött och kan inte längre producera tillräckligt med insulin. Som ett resultat börjar blodsockret stiga och diabetes bryter ut.

Symtom på metabola syndromet

Ofta har man inga symtom vid det metabola syndromet och det kan förekomma även utan att personen har diabetes. Det första tydliga tecknet kan vara en ökande midja. Vidare kan mycket höga blodsockernivåer ge upphov till symtom som liknar diabetes, såsom ökad törst, frekvent urinering och trötthet.

Metabola syndromet och diabetes

En av egenskaperna hos syndromet är diabetes (eller mildare störningar i sockermetabolismen), som kan förekomma hos upp till tre av fyra hjärtpatienter. Vanligtvis är diabetes latent och symtomfri. En störning i sockeromsättningen är en riskfaktor för ateroskleros.

Kriterier och definition av metabola syndromet

Det finns flera definitioner av metabola syndromet. Definitionen av metabola syndromet uppfylls om tre av de fem kriterierna är uppfyllda.

De fem kriterierna är:

  1. Midjemåttet överstiger 100 centimeter hos män och 90 centimeter hos kvinnor. Om midjemåttet överstiger 94 centimeter hos män och 80 centimeter hos kvinnor har man risk för uppkomst av metabolt syndrom.
  2. Förhöjda triglycerider (över 1,7 mmol/l).
  3. Låg nivå av HDL-kolesterol (under 1,0 mmol/l hos män och under 1,3 hos kvinnor).
  4. Förhöjt blodtryck (130/85 eller över).
  5. Fasteglukos över 5,6 mmol/l eller personen har diagnostiserats med typ 2-diabetes.

När man granskar dessa kriterier, uppfylls definitionen av metabola syndromet av mer än en tredjedel av vuxna män och över en fjärdedel av kvinnorna.

Behandling och förebyggande av metabola syndromet

Metabola syndromet kan förebyggas genom att upprätthålla en hälsosam vikt och regelbunden motion. Livsstilsförändringar kan bidra till att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes.

Behandling av syndromet kräver ett livslångt åtagande för en hälsosam och balanserad livsstil.

Varför är det viktigt att behandla metabola syndromet?

Metabola syndromet är ofta asymtomatiskt och kan därför upptäckas sent. Ju tidigare ackumuleringen av riskfaktorer identifieras, desto bättre kan önskade resultat uppnås genom livsstilsförändringar och medicinering.

Metabola syndromet ökar risken för ateroskleros vilket är en sjukdom som kan leda till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke. Personer med syndromet löper i genomsnitt 2–3 gånger större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än friska personer.

Det metabola syndromet åtföljs också ofta av fettansamling i levern, vilket kan leda till leversjukdomar som fettlever.

Vanliga frågor

Vikt

En person anses vara överviktig när kroppsmasseindexet (BMI) är 25 eller högre. Övervikt anses börja när BMI överstiger 25, och fetma börjar när indexet överstiger 30. Övervikt kan öka risken för många hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa sorter av cancer.

För att beräkna kroppsmasseindex (BMI) delar man vikten i kilogram med kvadraten på längden i meter. Formeln är BMI = vikt kg / (längd m)². Detta ger en uppfattning om din vikt är på en hälsosam nivå i förhållande till din längd.

Vikten kan ha en betydande inverkan på fertiliteten. Både under- och övervikt kan störa hormonbalansen, vilket kan försvåra möjligheten att bli gravid. Övervikt kan dessutom orsaka insulinresistens, vilket är kopplat till ägglossningsstörningar. En balanserad vikt främjar hormonbalansen och förbättrar fertiliteten.

Hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna globalt. I Sverige är de ett betydande hälsoproblem, och en stor del av befolkningen lider av hjärt- och kärlsjukdomar någon gång under sitt liv.

Hjärt- och kärlsjukdomar behandlas med en kombination av läkemedel, livsstilsförändringar och vid behov kirurgiska ingrepp. Läkemedelsbehandlingen kan inkludera blodtrycksmediciner, kolesterolsänkande mediciner och mediciner som förhindrar blodkoagulering.

Tillståndet i blodkärlen undersöks ofta med ultraljud, vilket ger information om kärlens struktur och blodflöde. Mätning av blodtryck och blodprov som mäter kolesterol och andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar är också viktiga.

Det rekommenderas att friska vuxna mäter sitt kolesterol minst en gång vart femte år. Personer i riskgrupper och de som använder kolesterolmedicinering bör mäta sitt kolesterol oftare.

Förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar innefattar hälsosamma levnadsvanor: en balanserad kost, regelbunden motion, att sluta röka och en måttlig alkoholkonsumtion. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera blodtryck, kolesterolvärden och blodsocker.

Kranskärlssjukdom diagnostiseras vanligtvis med ett belastningstest för hjärtat, EKG (elektrokardiogram) och blodprov som mäter hjärtmarkörer. Ibland kan även bilddiagnostiska undersökningar som ultraljud av hjärtat eller datortomografi användas.

Perifer artärsjukdom i nedre extremiteterna diagnostiseras vanligtvis genom en klinisk undersökning utförd av en läkare, samt olika diagnostiska tester. De vanligaste testerna är ankel-brachial index (ABI), som mäter blodtrycket i ankeln och armen, samt Doppler-ultraljud, som utvärderar blodflödet i artärerna. Vid behov kan även mer detaljerade bildtekniker som angiografi användas, för att ge en detaljerad bild av kärlens tillstånd.

Kolesterolmedicinering kan påbörjas när livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att sänka höga kolesterolnivåer och personen har en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Diabetes

Kolhydratintaget för diabetiker bör planeras individuellt tillsammans med en sakkunnig inom hälsovården. Det rekommenderas generellt att kolhydrater utgör cirka 45-60 % av det dagliga energiintaget, men mängden kan variera beroende på typen av diabetes och mål för behandling.

Metformin verkar genom att sänka blodsockernivåerna och förbättra kroppens förmåga att använda insulin effektivt. Det är en vanligt använd medicin för behandling av typ 2-diabetes. Metformin minskar leverns produktion av glukos och ökar musklernas användning av glukos, vilket hjälper till att sänka blodsockret. Dessutom kan det ha en gynnsam effekt på hjärt- och kärlhälsan och hjälpa till med vikthantering.

Neuropati börjar vanligtvis gradvis. De första symptomen kan vara domningar, stickningar eller pirrningar, särskilt i fötter och händer. Symptomen beror på nervskador som kan orsakas av många olika faktorer, såsom diabetes, vitaminbrist, infektioner eller exponering för toxiner. Utvecklingen av neuropati kan vara långsam, och symptomen kan förvärras över tid om den underliggande orsaken inte behandlas.

Förebyggande av diabetes inkluderar en hälsosam kost, regelbunden motion, att man upprätthåller en normalvikt och undviker rökning. Dessa åtgärder kan minska särskilt risken för typ 2-diabetes.

Ett glukostoleranstest utförs genom att låta personen dricka en glukoslösning, varefter blodsockerförändringar mäts flera gånger under de följande timmarna. Testet hjälper till att bedöma hur väl kroppen hanterar glukos.

Symtom på diabetes inkluderar konstant törst, frekvent behov av att urinera, trötthet, suddig syn och långsamt läkande sår. Symtomen kan utvecklas gradvis, särskilt vid typ 2-diabetes.

Diabetesmedicinering börjar man med vanligtvis när livsstilsförändringar inte är tillräckliga för att kontrollera blodsockernivåerna. Typen och doseringen av medicinering beror på typen av diabetes och patientens individuella behov.

Typ 1-diabetes uppstår när kroppens immunsystem förstör de celler i bukspottkörteln som producerar insulin. Detta leder till en brist på insulin, vilket kräver livslång insulinbehandling.

Det är viktigt för personer med diabetes att följa en balanserad kost som hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. Kosthållningen bör innehålla mycket fibrer, lite socker och mättat fett samt tillräckligt med protein. Regelbundenhet i måltider och mellanmål samt noggrann övervakning av mängden kolhydrater är också centrala faktorer för att balansera blodsockret.

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och hjälper till att reglera blodsockernivån. När du äter omvandlar din kropp maten till glukos, som är den primära energikällan. Insulin hjälper glukos att flyttas från blodbanan till cellerna, där det används som energi. Om kroppen är insulinresistent reagerar inte cellerna normalt på insulin, vilket kan leda till ökade blodsockernivåer och på lång sikt öka risken för typ 2-diabetes.

Typ 2-diabetes utvecklas ofta på grund av övervikt, brist på motion och ohälsosamma matvanor. Genetiska faktorer påverkar också risken.

Insulinresistens kan visa sig på många olika sätt. Typiska symtom inkluderar trötthet, särskilt efter måltider, ökad midjemått, högt blodtryck och ojämn blodsockernivå. Långvarig insulinresistens kan också leda till att mörka, sammetliknande fläckar uppträder på huden, särskilt i nacken och armhålorna. Dessa symtom kan tyda på att kroppen inte använder insulin effektivt.

Behandling av diabetes inkluderar övervakning av blodsocker, kosthantering, motion samt vid behov medicinering. Personer med typ 1-diabetes behöver insulin, medan personer med typ 2-diabetes ofta kan hantera sin sjukdom med livsstilsförändringar och orala mediciner.

För att korrigera insulinresistens är det viktigt att fokusera på hälsosamma livsstilar. Kosten bör innehålla rikligt med fibrer och magra proteinkällor samt bör man begränsa intaget av enkla kolhydrater och mättade fetter. Regelbunden motion, såsom aerob träning och styrketräning, hjälper till att förbättra insulin känsligheten. Dessutom är tillräcklig sömn och stresshantering avgörande. Ibland kan medicinering utskriven av en läkare vara nödvändig för att hantera insulinresistensen.

Diabetes kan utvecklas när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin eller när kroppens celler inte reagerar effektivt på insulin. Typ 1-diabetes beror vanligtvis på en autoimmun reaktion, medan typ 2-diabetes ofta är relaterad till livsstilen och genetiska faktorer.

Diabetes diagnostiseras med blodprov som mäter blodsocker och HbA1c-värde. Diagnosen bekräftas om fasteblodsockret upprepade gånger är högt eller om HbA1c-värdet överskrider en viss gräns.

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

Provtagningsställen blodprov
Page

Provtagningsställen

Vitals provtagninsställen för blodprov. När du beställt din hälsokontroll kan du ta ditt blodprov på dessa platser.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr