Hälsokontroll Vitamin inkluderar 3 värden. Vitaminer och mineraler är livsviktiga för vår hälsa och för att flera av våra kroppsfunktioner ska fungera som de ska.

Mässling i Sverige & vaccinering
Mässling (morbilli) är en mycket smittsam virussjukdom orsakad av mässlingvirus. Sjukdomen kan drabba både barn och vuxna men är särskilt allvarlig för spädbarn.
Vad är mässling?
Mässling (morbilli) är en mycket smittsam virussjukdom orsakad av mässlingvirus. Sjukdomen kan drabba både barn och vuxna och är särskilt allvarlig för spädbarn och personer med nedsatt immunförsvar. Mässling var förut en av de vanligaste barnsjukdomarna i Sverige, med hög dödlighet till följd.
Hur smittar mässling?
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som sprider sig via luften. Spridningen sker genom små droppar som utsöndrar när en smittad person hostar, nyser eller andas. Viruset kan överleva i luften eller på ytor i upp till två timmar, vilket gör smittsamheten mycket hög. En person med mässling är smittsam från fyra dagar före till fyra dagar efter att utslagen visar sig.
Symtom på mässling
Symtomen på mässling kommer ofta i två steg:
Första fasen (inkubation och prodromalperiod):
- Feber (ofta hög)
- Torrhosta
- Rinnande näsa
- Röda, irriterade ögon (konjunktivit)
- Ljuskänslighet
- Små vita prickar i munnens slemhinna (Kopliks fläckar)
Andra fasen (utslag):
- Röda och ofta sammanflytande utslag som börjar på huvudet och sprider sig över kroppen
- Febern stiger ytterligare när utslagen bryter ut
- Allmäntillståndet blir sämre
Mässling kan förutom dödsfall även leda till allvarliga komplikationer som öroninflammation, lunginflammation, hjärninflammation (encefalit).
Vilka blir smittade av mässling?
Personer som saknar skydd, det vill säga ovaccinerade eller personer med svagt immunförsvar, löper störst risk att bli smittade. Spädbarn som är för unga för att ha fått vaccinet samt vuxna födda före allmän vaccination påbörjat kan också vara i riskzonen.
Behandling mot mässling
Det finns ingen specifik behandling mot mässling. Behandlingen inriktas på att lindra symtomen, exempelvis med febernedsättande läkemedel, vila, vätska och god hygien.
Vaccinering mot mässling
Vaccination är det mest effektiva skyddet mot mässling. I Sverige ges MPR-vaccinet (mässling, påssjuka, röda hund) vid 18 månaders ålder och en andra dos vid 6 års ålder. Vaccinet ger ett mycket gott skydd. Hög vaccinationstäckning är avgörande för att förhindra utbrott.
Mässling i Sverige
Tack vare det nationella vaccinationsprogrammet är mässling ovanligt i Sverige. De flesta fall som rapporteras kommer från personer som smittats utomlands. För att förhindra utbrott är en hög vaccinationstäckning i befolkningen Vital.
Mässling i Stockholm 2025
Under våren 2025 har ett fall av mässling rapporterats i Stockholm. Den smittade personen är ett barn och fallet upptäcktes efter att barnet kommit in på barnakuten i Huddinge. Trettio barn och samt barnens vårdnadshavare kan ha blivit exponerade för smittan och är därför kontaktade. Enligt uppgifter ska barnet ha smittats utomlands och insjuknat efter hemkomsten.
Hur vet man att det är mässling?
Symtomen på mässling kan likna många andra virusinfektioner. En läkare kan ställa diagnosen baserat på symtom och eventuell exponering för smitta. I vissa fall kan ett blodprov eller virusprov bekräfta infektionen.
När ska man söka vård?
Sök vård om du misstänker mässling, särskilt om du har varit i kontakt med någon smittad eller nyligen rest till ett område med pågående utbrott. Hög feber, svår hosta och utslag bör du ta på allvar. Kontakta vården innan besöket för att minska risken för att smitta andra.
Anmälningsplikt och smittspårningsplikt
Mässling är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Misstänkta och inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Mässling är också en smittspårningspliktig sjukdom, vilket innebär att både smittkällan och eventuella kontakter måste bli identifierade.
Hälsokontroll Total Plus ger dig en bred bild av din hälsa och inkluderar 35 värden som tillsammans bildar en omfattande nulägesanalys av de viktigaste värdena i din kropp.
Hälsokontroll Total inkluderar analys av 25 viktiga hälsomarkörer. Perfekt för dig som vill testa många viktiga värden i kroppen. Snabba svar, tydliga resultat och läkarkommentar.

10 blodvärden som påverkar din träning och prestation
I den här bloggen går vi igenom 10 blodvärden som påverkar din träning och prestation och hur du kan testa dem för att ta din träning till nästa nivå. För att optimera din träning och maximera dina resultat är det viktigt att ha koll på hur din kropp mår. Blodvärden kan ge värdefull information om din hälsa och påverka din prestation på både gymmet och i löpspåret.

Fördelar och nackdelar med växtbaserad kost
Att äta mer växtbaserat har blivit allt mer populärt – både för hälsan och för miljöns skull. Men vad innebär egentligen en växtbaserad kost, och vad säger Vitals läkare om dess påverkan på kroppen? Här går vi igenom för- och nackdelar, vanliga frågor och senaste nytt.

5 blodvärden som påverkar din energi
Hur pigg du känner dig i vardagen påverkas av många faktorer. Trots hälsosam kost, regelbunden motion och god sömn kan du ändå känna dig trött.

Bara bada bastu?
Upptäck hälsofördelarna med bastubad! Förbättra blodcirkulationen, minska stress och stärk immunförsvaret. Läs också om aktiviteter som förstärker upplevelsen och maximerar hälsoeffekterna.

7 tips för viktkontroll – Hur du skapar en varaktig förändring!
Viktkontroll är en viktig del av hälsan, eftersom det kan förhindra uppkomsten av fetmarelaterade sjukdomar. Det viktigaste i viktkontroll är att adaptera en avslappnad attityd och anta hälsosamma vanor som en del av ditt liv. Här är sju tips som hjälper dig att nå och behålla en hälsosam vikt.

Färska eller frysta frukter och grönsaker – vad är bäst för din hälsa?
Färska eller frysta frukter och grönsaker – Vad är bäst för din hälsa? Har frysta alternativ verkligen sämre näringsinnehåll än färska?

1. Välj en hälsokontroll
Välj enkelt en av våra färdiga hälsokontroller och/eller enskilda tester och gör din beställning på hemsidan. Remissen blir skapad i samband med din beställning.

2. Provtagning
Efter att du har gjort din beställning och valt laboratorium kan du gå och ta ditt blodprov. Våra tester erbjuder provtagning på 150+ provtagningsställen.

3. Dina resultat
Inom 1-4 vardagar får du dina svar i “Min journal” på Vital.se, med förklaring om vad just dina värden betyder och om de ligger inom referensvärden.
Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB
Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.
Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Artikel uppdaterad:
22 april 2025