Skip to content
Hem / Artiklar / E-vitamin skyddar cellerna mot oxidation
En kvinna och en man spelar tennis och njuter av en normalt fungerande hälsa utan brist på e-vitamin.

E-vitamin skyddar cellerna mot oxidation

E-vitamin, eller tokoferol, är en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Att få i sig rekommenderade mängder av E-vitamin, särskilt från hälsosam kost, stödjer hälsan.

Kort om E-vitamin

  • E-vitamin skyddar kroppen mot åldrande och sjukdomar.
  • E-vitaminbrist beror oftast på en ensidig kost.
  • E-vitaminintag sker främst genom växtbaserade livsmedel.
  • En balanserad kost är det bästa sättet att se till att du får i dig tillräckligt med E-vitamin.

Vad är E-vitamin?

E-vitamin fördröjer åldrandet och försämring av hälsan genom att motverka skadliga fria radikaler i kroppen. Det är nödvändigt för normal funktion av flera organ, aktivering av enzymer och normala neurologiska funktioner.

E-vitaminintag sker främst genom kosten genom konsumtion av växtbaserade produkter som vissa oljor, nötter, spannmål och frukter. Det kan också intas som kosttillskott vid behov.

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i mat och kosttillskott.

Rekommenderat dagligt intag av E-vitamin

Det dagliga rekommenderade intaget kan variera beroende på kön och ålder. Rekommendationen för E-vitaminintag anges i alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE). Rekommenderat dagligt intag:

Män11 alfa-TE
Kvinnor 18–50 år10 alfa-TE
Kvinnor över 50 år9 alfa-TE
Under graviditet11 alfa-TE
Under amning12 alfa-TE
Information hämtad från Livsmedelsverket.

Maximalt säkert dagligt E-vitaminintag

För vuxna är det maximalt säkra intaget 300α-TE/dag (endast i form av tillskott). Det är viktigt att följa dessa rekommendationer.

Riskgrupper för E-vitaminbrist

E-vitaminbrist är relativt ovanligt och beror oftast på dålig kost.

Personer som är underviktiga, såsom de med ätstörningar, kan drabbas av brist. Även kontinuerlig, tung fysisk ansträngning som ökar E-vitaminbehovet kan leda till brist.

Även störningar i fettabsorptionen och snabb omfattande celldöd, såsom vävnadsnekros, kan orsaka brist.

Andra riskgrupper för E-vitaminbrist inkluderar:

Symtom på E-vitaminbrist

Symtom på allvarlig E-vitaminbrist inkluderar:

Symtom uppstår vanligtvis först efter att bristen har varat i flera år.

Hur man säkerställer tillräckligt intag av E-vitamin?

En varierad kost är det bästa sättet att säkerställa ett tillräckligt E-vitaminintag.

Under graviditet och amning är en mångsidig och hälsosam kost särskilt viktig. E-vitamin, liksom andra vitaminer, bör intas enligt rekommendationerna genom kosten.

Källor till E-vitamin i maten

E-vitamin finns främst i växtbaserade livsmedel, men även i vissa havslevande djur och animaliska produkter.

Följande livsmedel är goda källor till E-vitamin, med innehåll per 100 g:

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

280 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2 / 10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr