Diabetes, kost och motion
ARTIKLAR Cirka hälften av oss svenskar är överviktiga. Även en liten viktnedgång kan förbättra hälsan avsevärt och spelar en viktig roll i att förebygga och behandla typ 2-diabetes.
Många kvinnor funderar på hur man ska äta rätt. Det finns ingen enskild metod som fungerar för alla.
Du har säkert hört talas om pH-dieten, bantningspiller, blodgruppsdieten, kålsoppakuren och otaliga andra liknande metoder. Varje vår och nyår presenteras en mängd märkliga dieter som lovar att du ska komma i sommarform eller bli av med julskinkan. Gemensamt för dessa kurer är deras snabba resultat. Tyvärr gäller regeln i verkliga livet: om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast det.
Ibland kan maten börja dominera livet. Kosthållningen kan bli extrem, antingen genom att utesluta viktiga näringsämnen eller genom att äta “för hälsosamt”. I värsta fall kan detta leda till ätstörningar.
Det som verkligen fungerar är smarta livsstilsförändringar. Det är viktigt att vara uppmärksam på sömn, motion, stresshantering, hur man hanterar känslor och naturligtvis kost. Det är en lång process. Man kan säga att att lära sig vanor som främjar välbefinnande, hälsa och hållbar viktkontroll inte är en sprint, utan ett maraton – faktiskt ett ultralopp. Det finns inga genvägar till lycka. Om det finns saker i livsstilen som behöver ändras, är det bäst att göra det långsamt och steg för steg. På så sätt får både sinnet och kroppen tid att anpassa sig till förändringarna.
En person som följer en alltför strikt diet begränsar sitt ätande genom att exempelvis utesluta vissa livsmedel eller livsmedelsgrupper. Målet kan vara att gå ner i vikt, uppnå en topptrimmad kropp eller optimal hälsa. Mat och ätande blir inte längre trevliga saker utan en börda, eftersom man ständigt måste tänka på vad man kan äta.
Att följa en strikt diet är inte nödvändigtvis skadligt om man är väl insatt i näringslära och lyckas sammansätta sin kost så att den är varierad och tillräcklig trots begränsningarna.
För att börja springa från noll är det viktigt att lyssna på din kropp och gå fram i din egen takt. Börja med att gå och lägg gradvis till löpsteg. Till exempel kan du börja med att springa 1 minut och gå 2 minuter, upprepa detta under 20-30 minuter. Gradvis kan du förlänga löpdelarna och förkorta gångdelarna. Kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten och äta hälsosamt för att stödja din kropps funktion och återhämtning.
För att lyckas med en livsstilsförändring, engagera dig långsiktigt i dina mål och skaffa ett stödnätverk som uppmuntrar och stöder dig längs vägen. Var flexibel och tillåt dig själv små misstag, men återvänd alltid till de mål du har satt upp. Använd till exempel Vitals hälsokontroll för att övervaka din hälsostatus och få konkret information om hur olika livsstilsförändringar påverkar din kropp. Denna information kan hjälpa dig att göra medvetna val och hålla motivationen uppe.
För att påbörja en livsstilsförändring, sätt tydliga och realistiska mål för dig själv. Små, konkreta steg hjälper dig att hålla motivationen uppe. Till exempel kan du börja med att öka mängden motion i din dagliga rutin eller gradvis förbättra din kost. Det är också viktigt att följa din framsteg så att du kan se hur förändringarna påverkar ditt välbefinnande.
ARTIKLAR Cirka hälften av oss svenskar är överviktiga. Även en liten viktnedgång kan förbättra hälsan avsevärt och spelar en viktig roll i att förebygga och behandla typ 2-diabetes.
Den här artikeln handlar om ketogen diet och ketos. Du kommer att lära dig de grundläggande principerna för den ketogena dieten och även få praktiska tips om hur du följer dieten. Vi berättar också om hur du undviker den ketogena dietens fallgropar.
ARTIKLAR En hälsosam kost kan komponeras på flera olika sätt; det finns ingen universell “perfekt” kost. Kort om hälsosam kost En hälsosam kost kan komponeras på flera olika sätt.
Även om man har för mycket vikt betyder det inte automatiskt sämre hälsa. Ju bättre man tar hand om sig själv oavsett BMI, desto större är sannolikheten att man förblir frisk.
ARTIKLAR Motion är ett effektivt sätt att främja hälsa och bibehålla kroppens funktionsförmåga. Det kan även användas som en del i behandling av sjukdomar eller symtom,
Artikel uppdaterad:
23 oktober 2024