Allergitest premium är ett omfattande testpaket som täcker de vanligaste allergiframkallande ämnena inom gräspollen, trädpollen, djurallergener och födoämnen.
Vad är egentligen skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

För att förstå både celiaki och glutenintolerans är det viktigt att veta vad gluten är. Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, råg och korn. Det är det som ger bröd dess elasticitet och sega konsistens. För de flesta är gluten ofarligt – men för personer med celiaki eller glutenkänslighet kan det orsaka…
Vad är egentligen skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?
Upplever du obehag efter att ha ätit bröd, pasta eller andra produkter som innehåller gluten? I det här blogginlägget reder vi ut begreppen och symtom vid celiaki och glutenintolerans.
Har du någonsin undrat vad som egentligen är skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans? Du är inte ensam! Många blandar ihop begreppen, men de beskriver faktiskt två olika tillstånd med olika orsaker, diagnoser och behandlingsbehov.
Vad är celiaki?
Celiaki är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar reagerar på proteinet gluten, som finns i vete, korn och råg. När en person med celiaki äter gluten, startar kroppen en inflammatorisk reaktion som skadar tunntarmens slemhinna.
Vanliga symptom på celiaki:
- Magont och uppblåsthet
- Diarré eller förstoppning
- Trötthet och orkeslöshet
- Viktnedgång eller näringsbrist
- Hudutslag (dermatitis herpetiformis)
Celiaki kan vara symptomfri, särskilt hos vuxna, vilket gör att många går med sjukdomen utan att veta om det. Den enda behandlingen är en strikt glutenfri kost livet ut.
Vad är glutenintolerans (glutenöverkänslighet)?
Glutenintolerans, även kallad icke-celiakisk glutenkänslighet, är ett tillstånd där man får symptom av gluten – men utan att det syns någon skada på tarmen och utan att immunsystemet är inblandat på samma sätt som vid celiaki.
Vanliga symptom vid glutenintolerans:
- Magbesvär (ont i magen, gaser, uppblåsthet)
- Trötthet eller hjärndimma
- Huvudvärk
- Ledvärk eller allmän sjukdomskänsla
Diagnosen ställs genom uteslutning. Om man har inte celiaki eller veteallergi, men mår bättre när man undviker gluten har man förmodligen glutenintolerans som oftast inte är farligt, men kan vara mycket obehagligt.
Egenskap | Celiaki | Glutenintolerans |
Typ av tillstånd | Autoimmun sjukdom | Överkänslighet utan immunreaktion |
Skadar tarmen? | Ja | Nej |
Diagnos | Blodprov + tarmbiopsi | Uteslutning |
Behandling | Glutenfri kost livet ut | Glutenfri kost vid behov |
Risk för näringsbrist? | Ja | Nej, inte om kosten är balanserad |
Vad är gluten?
För att förstå både celiaki och glutenintolerans är det viktigt att veta vad gluten är. Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, råg och korn. Det är det som ger bröd dess elasticitet och sega konsistens. För de flesta är gluten ofarligt – men för personer med celiaki eller glutenkänslighet kan det orsaka rejäla besvär.
Att känna till skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans är viktigt för att kunna ta rätt beslut om kosten för att må bättre. Misstänker du att du reagerar på gluten? Testa dig för celiaki genom att beställa ett blodprov här (Tranglutaminas IgA).
S-Transglutaminas IgA är ett test för att upptäcka celiaki. Testet mäter antikroppar som bildas när kroppen reagerar på gluten.

Stinas supergoda bananpannkakor
Stinas supergoda bananpannkakor – ett enkelt, nyttigt och glutenfritt recept. Perfekt till frukost eller mellanmål.

11 effektiva sätt att övervinna din trötthet
Trötthet och vintertrötthet är vanliga problem när kvällarna blir längre och dagarna mörkare. Mörkret påverkar humöret och orken, men det finns lösningar.

8 skäl till att göra en hälsokontroll via blodprov
Att ta sin hälsa i sina egna händer börjar med att förstå sin kropp. Ett bra första steg är att förstå kroppens viktigaste värden genom ett blodprov.
Artikel uppdaterad:
16 april 2025