Skip to content
Hem / Blogg / Vad är egentligen skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

Vad är egentligen skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

Dekorativ bild - Kvinna som har ont i magen av att äta gluten

För att förstå både celiaki och glutenintolerans är det viktigt att veta vad gluten är. Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, råg och korn. Det är det som ger bröd dess elasticitet och sega konsistens. För de flesta är gluten ofarligt – men för personer med celiaki eller glutenkänslighet kan det orsaka…

Vad är egentligen skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans?

Upplever du obehag efter att ha ätit bröd, pasta eller andra produkter som innehåller gluten? I det här blogginlägget reder vi ut begreppen och symtom vid celiaki och glutenintolerans.

Har du någonsin undrat vad som egentligen är skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans? Du är inte ensam! Många blandar ihop begreppen, men de beskriver faktiskt två olika tillstånd med olika orsaker, diagnoser och behandlingsbehov.

Vad är celiaki?

Celiaki är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar reagerar på proteinet gluten, som finns i vete, korn och råg. När en person med celiaki äter gluten, startar kroppen en inflammatorisk reaktion som skadar tunntarmens slemhinna.

Vanliga symptom på celiaki:

Celiaki kan vara symptomfri, särskilt hos vuxna, vilket gör att många går med sjukdomen utan att veta om det. Den enda behandlingen är en strikt glutenfri kost livet ut.

Vad är glutenintolerans (glutenöverkänslighet)?

Glutenintolerans, även kallad icke-celiakisk glutenkänslighet, är ett tillstånd där man får symptom av gluten – men utan att det syns någon skada på tarmen och utan att immunsystemet är inblandat på samma sätt som vid celiaki.

Vanliga symptom vid glutenintolerans:

Diagnosen ställs genom uteslutning. Om man har inte celiaki eller veteallergi, men mår bättre när man undviker gluten har man förmodligen glutenintolerans som oftast inte är farligt, men kan vara mycket obehagligt.

Egenskap Celiaki Glutenintolerans
Typ av tillståndAutoimmun sjukdomÖverkänslighet utan immunreaktion
Skadar tarmen? JaNej
Diagnos Blodprov + tarmbiopsiUteslutning
Behandling Glutenfri kost livet utGlutenfri kost vid behov
Risk för näringsbrist?JaNej, inte om kosten är balanserad

Vad är gluten?

För att förstå både celiaki och glutenintolerans är det viktigt att veta vad gluten är. Gluten är ett protein som finns naturligt i vete, råg och korn. Det är det som ger bröd dess elasticitet och sega konsistens. För de flesta är gluten ofarligt – men för personer med celiaki eller glutenkänslighet kan det orsaka rejäla besvär.

Att känna till skillnaden mellan celiaki och glutenintolerans är viktigt för att kunna ta rätt beslut om kosten för att må bättre. Misstänker du att du reagerar på gluten? Testa dig för celiaki genom att beställa ett blodprov här (Tranglutaminas IgA).

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 150 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

280 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2 / 10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr