Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / E-vitamin skyddar cellerna mot oxidation
En kvinna och en man spelar tennis.

E-vitamin skyddar cellerna mot oxidation

E-vitamin, eller tokoferol, är en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Att få i sig rekommenderade mängder av E-vitamin, särskilt från hälsosam kost, stödjer hälsan.

Kort om E-vitamin

  • E-vitamin skyddar kroppen mot åldrande och sjukdomar.
  • E-vitaminbrist beror oftast på en ensidig kost.
  • E-vitamin får man främst från växtbaserade livsmedel.
  • En balanserad kost är det bästa sättet att se till att du får i dig tillräckligt med E-vitamin.

Vad är E-vitamin?

E-vitamin fördröjer åldrandet och försämring av hälsan genom att motverka skadliga fria radikaler i kroppen. Det är nödvändigt för normal funktion av flera organ, aktivering av enzymer och normala neurologiska funktioner.

E-vitamin får man främst genom kosten från växtbaserade produkter som vissa oljor, nötter, spannmål och frukter. Det kan också intas som kosttillskott vid behov.

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i mat och kosttillskott.

Rekommenderat dagligt intag av E-vitamin

Det dagliga rekommenderade intaget kan variera beroende på kön och ålder. Rekommendationen för E-vitamin anges i alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE). Rekommenderat dagligt intag:

Män11 alfa-TE
Kvinnor 18–50 år10 alfa-TE
Kvinnor över 50 år9 alfa-TE
Under graviditet11 alfa-TE
Under amning12 alfa-TE
Information hämtad från Livsmedelsverket.

Maximalt säkert dagligt intag av E-vitamin

För vuxna är det maximalt säkra intaget 300α-TE/dag (endast i form av tillskott). Det är viktigt att följa dessa rekommendationer.

Riskgrupper för E-vitaminbrist

E-vitaminbrist är relativt ovanligt och beror oftast på dålig kost.

Personer som är underviktiga, såsom de med ätstörningar, kan drabbas av brist. Även kontinuerlig, tung fysisk ansträngning som ökar behovet av E-vitamin kan leda till brist.

Även störningar i fettabsorptionen och snabb omfattande celldöd, såsom vävnadsnekros, kan orsaka brist på E-vitamin.

Andra riskgrupper för E-vitaminbrist inkluderar:

Symtom på E-vitaminbrist

Symtom på allvarlig E-vitaminbrist inkluderar:

Symtom uppstår vanligtvis först efter att bristen har varat i flera år.

Hur man säkerställer tillräckligt intag av E-vitamin?

En varierad kost är det bästa sättet att säkerställa tillräckligt intag av E-vitamin.

Under graviditet och amning är en mångsidig och hälsosam kost särskilt viktig. E-vitamin, liksom andra vitaminer, bör intas enligt rekommendationerna genom kosten.

Källor till E-vitamin i maten

E-vitamin finns främst i växtbaserade livsmedel, men även i vissa havslevande djur och animaliska produkter.

Följande livsmedel är goda källor till E-vitamin, med innehåll per 100 g:

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr