A-vitamin (betakaroten) – Källor, rekommenderat intag, bristsymtom och referensvärden
A-vitamin är nödvändigt för många av kroppens normala funktioner: bentillväxt, hudhälsa, immunsystemet och synen.
E-vitamin, eller tokoferol, är en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Att få i sig rekommenderade mängder av E-vitamin, särskilt från hälsosam kost, stödjer hälsan.
E-vitamin fördröjer åldrandet och försämring av hälsan genom att motverka skadliga fria radikaler i kroppen. Det är nödvändigt för normal funktion av flera organ, aktivering av enzymer och normala neurologiska funktioner.
E-vitamin får man främst genom kosten från växtbaserade produkter som vissa oljor, nötter, spannmål och frukter. Det kan också intas som kosttillskott vid behov.
E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i mat och kosttillskott.
Det dagliga rekommenderade intaget kan variera beroende på kön och ålder. Rekommendationen för E-vitamin anges i alfa-tokoferolekvivalenter (alfa-TE). Rekommenderat dagligt intag:
Män | 11 alfa-TE |
Kvinnor 18–50 år | 10 alfa-TE |
Kvinnor över 50 år | 9 alfa-TE |
Under graviditet | 11 alfa-TE |
Under amning | 12 alfa-TE |
För vuxna är det maximalt säkra intaget 300α-TE/dag (endast i form av tillskott). Det är viktigt att följa dessa rekommendationer.
E-vitaminbrist är relativt ovanligt och beror oftast på dålig kost.
Personer som är underviktiga, såsom de med ätstörningar, kan drabbas av brist. Även kontinuerlig, tung fysisk ansträngning som ökar behovet av E-vitamin kan leda till brist.
Även störningar i fettabsorptionen och snabb omfattande celldöd, såsom vävnadsnekros, kan orsaka brist på E-vitamin.
Andra riskgrupper för E-vitaminbrist inkluderar:
Symtom på allvarlig E-vitaminbrist inkluderar:
Symtom uppstår vanligtvis först efter att bristen har varat i flera år.
En varierad kost är det bästa sättet att säkerställa tillräckligt intag av E-vitamin.
Under graviditet och amning är en mångsidig och hälsosam kost särskilt viktig. E-vitamin, liksom andra vitaminer, bör intas enligt rekommendationerna genom kosten.
E-vitamin finns främst i växtbaserade livsmedel, men även i vissa havslevande djur och animaliska produkter.
Följande livsmedel är goda källor till E-vitamin, med innehåll per 100 g:
A-vitamin är nödvändigt för många av kroppens normala funktioner: bentillväxt, hudhälsa, immunsystemet och synen.
Tiamin, även känt som vitamin B1, var den första upptäckta vitaminen i B-gruppen. Det spelar en central roll i kroppens omsättning av kolhydrater och fetter. Brist på vitamin B1 kan leda till neurologiska symtom.
De bästa källorna till C-vitamin är färgglada frukter och grönsaker, såsom jordgubbar, mandariner, citroner och grapefrukter.
Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Lär dig vad D-vitamin är bra för, vilken kost som fyller på dina lager, och hur du kan mäta din vitamin D-nivå.
Folat, också kallat vitamin B9, är en av de viktigaste molekylerna i kroppen. Brist på folat kan bland annat orsaka fosterskador, blodbrist och beteendestörningar.
En mångsidig och balanserad kost är det viktigaste sättet att förebygga vitaminbrist. Undernäring och absorptionssjukdomar i kroppen predisponerar för vitaminbrist.
Artikel uppdaterad:
12 november 2024