Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Självkänsla och dess betydelse
Självkänsla är ett uttryck som många känner till i vardagen. Det uppfattas ofta som antingen bra eller dåligt, och det är en viktig del av en persons välbefinnande.
Känner du att du har problem med din självkänsla och vill ha en förändring? Tillsammans med en psykoterapeut kan du undersöka och identifiera hur problemen med självkänslan visar sig i tankar och vardagen.
Vad är självkänsla och hur uppstår den?
Inom psykologin definieras självkänsla som en del av en persons självbild, en medveten och upplevd erfarenhet av sig själv. Självkänslan byggs upp under barndomen och ungdomsåren som en del av personlighetsutvecklingen, i samspel med arv och miljöfaktorer.
När en människa kan värdera och respektera sig själv samt lita på sig själv, är hennes självkänsla stark. Därför är det avgörande hur en person relaterar till sig själv och kan utvecklas i det avseendet. Självrespekt, självkänsla och självförtroende kräver ofta utveckling av självmedkänsla och förmåga att förlåta sig själv samt att ha en medkännande inställning till sig själv. Att lära sig att sätta gränser och stärka självmedkänslan ökar självkänslan, vilket gör att man också bättre kan stå upp för sig själv och hantera livets utmaningar.
Vad orsakar dålig självkänsla och hur känner man igen det?
Negativa livserfarenheter och relationer kan leda till att vi bedömer oss själva på ett onödigt negativt sätt. Olika faktorer som:
- traumatiska erfarenheter
- mobbning i skolan
- brist på bekräftande och värderande feedback
- brist på omsorg
kan leda till problem med självkänslan. Detta kan yttra sig som kritisk eller nedvärderande “inre dialog”, sättet att förhålla sig till sig själv, sina handlingar eller möjligheter.
Ibland kan problem med självkänslan också kopplas till beteenden som syftar till att dölja problem, men som ändå upprätthåller dem. Att söka bekräftelse eller erkännande genom överdriven prestation eller en tvångsmässig strävan att överträffa andra är exempel på detta.
Personer med känslig självkänsla kan ha svårt att ta emot feedback och kan reagera starkt på kritik, vilket kan leda till förvirring och konflikter i sociala situationer.
Känner du igen problem med din självkänsla och vill ha en förändring? Tillsammans med en psykoterapeut kan du identifiera hur problemen med självkänslan visar sig i vardagen och i dina tankar.
Självkänslan är inte konstant utan situationsbunden
Självkänslan uppfattas ofta som konstant, men den kan variera i olika situationer och visa sig som en positiv eller negativ inställning till sig själv.
Till exempel, professionell självkänsla kommer till uttryck i arbetslivet. Den är starkt kopplad till en persons självkänsla och särskilt förmågan att lita på och värdera sin yrkeskompetens och sina kunskaper. Professionell självkänsla innebär också förmågan att hantera osäkerhet och att öppet och modigt konfrontera sina begränsningar.
Behandling av självkänsleproblem
Självkänsleproblem kan ofta omges av en självupprätthållande och förstärkande struktur. När förtroendet för egna förmågor är svagt kan det vara svårt att ens försöka, vilket ytterligare försvagar tron på sina möjligheter. Detta kan i värsta fall leda till psykiska problem som depression eller ångest samt bidra till social isolering. Därför är det viktigt att söka hjälp vid behov.
Eftersom självkänslan inte är en oförändrad egenskap kan den förändras och utvecklas, till exempel genom psykoterapi. Tillsammans med en psykoterapeut är det möjligt att undersöka sina tankemönster, känslor och beteenden, och identifiera hur problem med självkänslan visar sig i tankarna samt hur dessa förhållningssätt och känslor manifesterar sig i vardagen.
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Därför är fysisk aktivitet viktigt!
Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att upprätthålla kondition, rörlighet och styrka, samt att främja hälsan i allmänhet.
Hur påverkar alkohol hälsan?
Alkohol har en dämpande effekt på det centrala nervsystemet, vilket ger en känsla av berusning. På sikt kan dock alkoholen äventyra hälsan i hela kroppen.
Vitals hälsokontroller
Vitals hälsokontroller via blodprov låter dig få full koll på din egen hälsa.
Artikel uppdaterad:
11 oktober 2024