Kalcium är en elektrolyt och en mineral vars behov varierar med åldern. Tillräckliga nivåer av kalcium i blodet är essentiellt för god skelettstyrka, välfungerande muskler och nervsystem.
Osteoporos – Symtom, förekomst, förebyggande och behandling
Osteoporos påverkar benens styrka, vilket kan leda till att de lättare bryts. Risken för osteoporos kan minskas genom motion samt tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin.
Kort om osteoporos
- Osteoporos, eller benskörhet, innebär en minskning av benmassan.
- Osteoporos ger inga tidiga symtom men ökar risken för benbrott.
- Motion samt tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin kan minska risken för osteoporos.
- Osteoporos är vanligast hos kvinnor efter klimakteriet.
Vad är osteoporos?
Osteoporos, benskörhet, är en sjukdom som kännetecknas av minskad benmassa och förändrad benstruktur, vilket leder till nedsatt bentäthet och ökad risk för frakturer. Osteoporos är den vanligaste orsaken till benbrott hos äldre.
Ben är en levande vävnad som fram till cirka 30 års ålder bildar mer benmassa än vad som bryts ner, vilket leder till ökad benstyrka. Därefter bryts mer ben ner än vad som bildas, vilket leder till gradvis minskad benstyrka. Denna process är en del av det normala åldrandet.
Vad är osteopeni?
Osteopeni är ett förstadium till osteoporos där bentätheten har minskat något, men inte till den grad att det klassas som osteoporos.
Riskgrupper för osteoporos
Risken för att utveckla osteoporos är högre om man:
- Är kvinna (osteoporos är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män)
- Har ärftlig benägenhet för osteoporos (varierande bentäthet beroende på genetiska faktorer)
- Inte får tillräckligt med kalcium från kosten
- Har brist på D-vitamin
- Inte motionerar tillräckligt
- Röker
- Har undervikt, ätstörningar eller är undernärd
- Har haft tidig menopaus (tidigare än normalt)
- Har använt kortisonmedicin oralt i mer än ett halvår
- Använder vissa mediciner (t.ex. epilepsimediciner, cancerbehandlingar)
- Lider av sjukdomar som påverkar kalciummetabolismen, såsom celiaki, överproduktion av bisköldkörtelhormon eller leversjukdom
- Lider av reumatism, diabetes eller njursjukdom
- Är äldre (även om osteoporos kan förekomma i alla åldrar)
- Har en späd kroppsbyggnad
- Använder mycket bordssalt.
Nedsatt muskelkondition kan öka risken för fall och frakturer, även om den inte direkt påverkar benstyrkan. Muskelkonditionen kan förbättras genom träning och tillräckligt proteinintag, särskilt för äldre.
Tidigare benbrott kan indikera ökad risk för osteoporos, särskilt om frakturen inträffade vid en mindre skada. Ett tidigare brott är inte direkt en riskfaktor för osteoporos men kan vara ett tecken på nedsatt benstyrka.
Hur vanligt är osteoporos?
Osteoporos drabbar var fjärde man och varannan kvinna i Sverige. De flesta är kvinnor över 50 år, då osteoporos är vanligare hos kvinnor än hos män på grund av hormonella faktorer.
Förebyggande av osteoporos
Osteoporos kan förebyggas genom regelbunden motion och ett tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin. Dessa faktorer är viktiga både i ungdomen och i äldre ålder. Att undvika andra riskfaktorer, såsom rökning och överdriven bantning, är också avgörande för att förebygga osteoporos.
Fysisk aktivitet ökar benstyrkan, och den bästa träningen är den som orsakar vibrationer och stötar mot skelettet. Exempel på bra träningsformer är rask promenad, jogging och bollspel.
All motion är dock fördelaktig. Speciellt i högre ålder är det viktigt med träning som upprätthåller muskelkonditionen, eftersom det hjälper till att förebygga fall och benbrott.
Osteoporos och kalcium
Kalcium är en av de viktigaste byggstenarna för skelettet. Kroppen reglerar kalciummetabolismen noggrant, vilket är nära kopplat till skelettets hälsa.
Man bör få i sig minst 800 mg kalcium per dag genom kosten. Vid ökad risk för osteoporos rekommenderas ett dagligt intag av 1000–1500 mg kalcium. Den säkra övre gränsen för kalciumintag är 2500 mg per dag för friska vuxna.
Kalcium bör främst intas genom kosten, men kosttillskott kan användas vid behov. Källor till kalcium i kosten inkluderar:
- Havre-, nöt-, soja- eller risbaserade drycker och yoghurt
- Sojaprodukter
- Sesamfrön
- Mandlar
- Vita bönor
- Mörkgröna bladgrönsaker.
Kalcium har också tillsatts i mjölkprodukter.
Osteoporos och D-vitamin
D-vitamin är avgörande för kalciumabsorptionen. I Sverige är brist på D-vitamin vanligt, eftersom huvuddelen av D-vitaminet kommer från solljus. Från kosten får man D-vitamin naturligt från till exempel fisk. D-vitamintillskott rekommenderas, men den optimala dosen är individuell. Den säkra övre gränsen för D-vitaminintag för vuxna är 100 µg per dag.
Behovet av D-vitamin kan bedömas genom blodprov. Flera faktorer påverkar den optimala dosen av D-vitamintillskott, inklusive:
- D-vitaminnivåer i kroppen
- Kost
- Absorption från tarmen
- Kroppsmasseindex (BMI)
- Ålder
- Exponering för sol
- Hudens färg
Symtom på osteoporos
Osteoporos påverkar benstyrkan, vilket kan leda till att benen lättare bryts. Sjukdomen ger inga tidiga symtom och kan inte kännas på något sätt. Det första tecknet på osteoporos är vanligtvis ett benbrott, ofta efter flera års benförlust.
Vad orsakar osteoporos?
Osteoporos beror på en minskning av benmassan, där benets mineralmassa minskar och benstrukturen förändras, vilket leder till försämrad styrka. Otillräckligt intag av kalcium och D-vitamin, samt bristfällig motion, är viktiga faktorer. Kvinnligt kön, genetisk predisposition och rökning ökar också risken för att utveckla osteoporos.
Behandling av osteoporos
Medicinsk behandling riktas mot äldre och individer med hög risk för benbrott och syftar till att minska denna risk. Behandlingen är långvarig och kan pågå i flera år.
Egenvård vid osteoporos
Målet med egenvård vid osteoporos är att minska risken och antalet benbrott. Det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med kalcium och D-vitamin genom kosten samt att regelbundet motionera. Att sluta röka är också en viktig del av egenvården vid osteoporos.
Medicinsk behandling av osteoporos
Medicinsk behandling av osteoporos inleds alltid om ett benbrott relaterat till osteoporos konstateras, men kan också övervägas i andra situationer. Behovet och varaktigheten av medicineringen bedöms individuellt utifrån personens risk för benbrott.
Östrogen förebygger osteoporos
Kvinnligt könshormon, östrogen, kan förebygga osteoporos. Östrogen används dock inte enbart för behandling av osteoporos. Om östrogenbehandling är lämplig på grund av klimakteriebesvär, förebygger den samtidigt osteoporos. Rökning kan dock eliminera den benskyddande effekten av oral östrogenbehandling.
Obehandlad osteoporos
Obehandlad osteoporos ökar risken för benbrott. Sjukdomen ger inga symtom förrän ett ben bryts, vilket gör den svår att upptäcka. Innan ett benbrott kan diagnosen endast ställas genom benmineralmätning. Många kan ha osteoporos utan att vara medvetna om det. Det första tecknet är ofta ett benbrott i ryggraden, lårbenet eller handleden. En minskning i kroppslängd med åldern kan också indikera osteoporos.
Osteoporos hos unga
Osteoporos kan i princip drabba personer i alla åldrar, men är betydligt vanligare hos äldre, särskilt hos personer över 50 år. Otillräckligt intag av kalcium och D-vitamin samt brist på motion kan dock göra vem som helst benägen för osteoporos.
Osteoporos och motion
Vissa sporter är särskilt lämpliga för att förebygga osteoporos, även om all motion är bra. Att upprätthålla muskelstyrkan är viktigt för att undvika fall och därmed minska risken för frakturer. Sporter som orsakar vibrationer och stötar, såsom rask promenad, jogging, gymnastik, friidrott, dans, step-aerobics samt racket- och bollspel, är särskilt bra för benhälsan.
Hur påverkar rökning osteoporos?
- Rökare har lägre benmassa än icke-rökare.
- Rökning kan eliminera den benskyddande effekten av oral östrogenbehandling och försämra kalciums benbyggande effekt.
- Rökning ökar risken för höftfrakturer med upp till 50%.
Hur påverkar alkohol osteoporos?
- Om alkoholkonsumtionen är omfattande ökar risken för frakturer på grund av ökad fallbenägenhet och undernäring. I dessa fall är benmineralens densitet inte en tillförlitlig indikator för frakturrisken.
- Måttlig alkoholkonsumtion (mindre än 3 enheter per vecka) verkar dock inte vara skadligt för skelettet hos kvinnor som har passerat klimakteriet.
Vanliga frågor
Osteoporos diagnostiseras vanligtvis med en bentäthetsmätning, som jämför patientens bentäthet med genomsnittet för en referensgrupp. Diagnosen kan ställas, om mätningen visar att bentätheten är betydligt lägre än vad som är normalt för personer i samma ålder och kön. Även en historia av frakturer kan indikera osteoporos.
Bentäthetsmätning görs vanligtvis med en DXA-enhet (Dual-energy X-ray Absorptiometry), som använder röntgenstrålar för att mäta bentätheten. Mätningen är smärtfri och tar bara några minuter. Patienten ligger stilla under maskinen, medan den vanligtvis skannar områdena kring bäckenet och nedre ryggen.
Förebyggande av osteoporos inkluderar hälsosamma levnadsvanor, såsom tillräckligt intag av kalcium och D-vitamin, regelbunden viktbelastande motion samt att undvika rökning och överdriven alkoholkonsumtion. Benhälsan kan också stödjas genom regelbundna bentäthetsmätningar för personer i riskgrupper.
Osteoporos är en vanlig sjukdom, särskilt bland äldre. Uppskattningsvis lider en tredjedel av alla kvinnor över 50 år och en femtedel av männen i samma åldersgrupp av osteoporos i Europa.
Osteoporos kan visa symtom sig på många sätt, men är ofta symptomfri innan den första frakturen. Typiska tecken kan vara ryggsmärtor, minskad kroppslängd och förändringar i ryggraden. Frakturer kan uppstå även vid mindre trauma, särskilt i handleder, höfter och ryggrad.
D-vitamintestet är för dig som vill få insikt i dina D-vitaminnivåer. Det är extra viktigt för oss nordbor att ha koll på nivåerna under det mörka höst- och vinterhalvåret. D-vitamin behövs för immunförsvar och förebyggande av osteoporos (benskörhet).
Därför är fysisk aktivitet viktigt!
Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att upprätthålla kondition, rörlighet och styrka, samt att främja hälsan i allmänhet.
Individuella tester
Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL
Vitals hälsokontroller
Vitals hälsokontroller via blodprov låter dig få full koll på din egen hälsa.
Artikel uppdaterad:
3 september 2024