Skip to content
Hem / Artiklar / Tarmcancer – Symtom och riskfaktorer
En kvinna som läser om tarmcancer på sin mobiltelefon.

Tarmcancer – Symtom och riskfaktorer

Livsstilsfaktorer som påverkar risken för tarmcancer

  • Kosten är en stor faktor som påverkar risken för tarmcancer.
  • Högt intag av rött kött är en riskfaktor.
  • Tobak och alkohol ökar risken.
  • Motion, en aktiv livsstil och normalvikt minskar risken.

Tarmcancer

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige efter bröstcancer och prostatacancer. Den uppstår i körtelcellerna i slemhinnan i tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.

Vilka är riskfaktorerna för tarmcancer?

Tarmcancer har blivit vanligare och riskfaktorer inkluderar en västerländsk livsstil och kost. En diet med högt intag av rött kött, animaliskt mättat fett och lågt fiberintag ökar risken. Tobak och alkohol bidrar också till risken för tarmcancer.

Hur förebygger man tarmcancer?

Högt intag av grönsaker och frukt kan fungera som ett skydd mot tarmcancer. Det är viktigt att öka fiberintaget och minska konsumtionen av rött kött och animaliska fetter. En mångsidig och varierad vegetabilisk kost rekommenderas. Motion och att hålla en normal vikt bidrar också till att minska risken och förebygga återfall.

Vilka är symtomen på tarmcancer?

Tarmcancer kan initialt vara symptomfri. Vanliga symtom inkluderar förändringar i tarmfunktionen, såsom diarré, förstoppning eller känslan av att tarmen inte töms ordentligt. Tarmobstruktion kan också förekomma. Avföringen kan bli mörkare eller innehålla blod, vilket kan leda till anemi. Andra symtom inkluderar magont, minskad aptit och viktnedgång.

Prognos och behandling

Prognosen för tarmcancer beror på hur långt sjukdomen har spridit sig vid diagnos. Prognosen är sämre för avancerad cancer, men för ytliga tumörer är chanserna till återhämtning vanligtvis goda, och de flesta blir friska med behandling.

Om du misstänker sjukdom, sök läkare. Symtomen kan också vara relaterade till andra tillstånd eller sjukdomar.

Vanliga frågor

Tarmhälsan kan förbättras med en mångsidig kost som innehåller mycket fibrer, probiotika och magra proteinkällor. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten och undvika överdriven konsumtion av alkohol och bearbetade livsmedel. Regelbunden motion och stresshantering spelar också en nyckelroll i att främja tarmhälsan.

För att minska svullnad är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten, undvika överkonsumtion av salt och öka andelen fiberrika livsmedel som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter i kosten. Motion hjälper också till att aktivera kroppens vätskecirkulation och kan därmed lindra svullnad. Om svullnaden är återkommande eller om det finns andra symtom, bör man söka sig till en professionell inom vården.

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) diagnostiseras ofta med en kombination av symtombedömning, laboratorietester, såsom mätning av inflammation, samt bilddiagnostiska undersökningar och endoskopisk undersökning av tarmen.

Effekterna av FODMAP-dieten kan börja synas redan efter några dagar, men det rekommenderas vanligtvis att prova dieten i minst 3-6 veckor för att kunna bedöma dess effekter på magens funktion och symtom på ett omfattande sätt. Varje person reagerar individuellt på dieten, så för vissa kan effekterna börja kännas snabbare än för andra.

Symtom på tjocktarmscancer kan inkludera förändringar i tarmfunktionen (som diarré eller förstoppning), blod i avföringen, buksmärta, trötthet och viktnedgång utan tydlig anledning. Symtomen kan variera och kan ofta påminna om övriga tarmsjukdomar.

Symtom på irriterad tjocktarm inkluderar bland annat magont, uppblåsthet, gasbildning, diarré eller förstoppning. Symtomen kan variera och deras intensitet växla. För många patienter förvärras symtomen av stress eller intag av vissa livsmedel, såsom fet eller kryddstark mat.

Diagnosen av Crohns sjukdom baseras på en kombination av symtom, kliniska undersökningar, laboratorietester och bildgivande studier. Vanligtvis används endoskopi där prover tas från tarmens slemhinna för histologisk undersökning. Blodprov kan mäta inflammation och specifika antikroppar som är vanliga vid Crohns sjukdom.

IBS (irriterande tarmsyndrom) diagnostiseras baserat på beskrivningen av symtom och deras varaktighet. Diagnosen görs ofta genom att utesluta andra möjliga sjukdomar som kan orsaka liknande symtom.

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

Vital är en del av vårdkoncernen Meliva AB

Vitals hälsokontroller är förebyggande och ger inget direkt svar på om du är frisk eller sjuk. När ett provsvar visar sig vara utanför referensvärde kan du bli rekommenderad av våra läkare att kontakta din ordinarie vårdcentral för vidare utredning.

Om du bor i Stockholm, Uppsala eller Göteborg kan du vända dig till någon av Melivas vårdcentraler. Vid behov av receptförnyelse eller digital lättakut kan du vända dig till Melivas digitala klinik. Klicka här för att läsa mer.

Meliva

Varför Vital?

Alla förtjänar ett Vitalt liv

  • Ger dig kunskap om din hälsa

  • Följ dina värden och hur de utvecklas

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Gratis hälsotest för dig som ny kund för att prova tjänsten

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Specialistläkare granskar och kommenterar alla resultat

  • Över 120 provtagningsställen i Sverige

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr