Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Multipel skleros (MS)  – Symtom, behandling och prognos

Multipel skleros (MS)  – Symtom, behandling och prognos

Kort om Multipel skleros

  • MS bryter oftast ut mellan 20-40 års ålder.
  • Orsaken till MS eller dess exakta uppkomstmekanism är inte känd, trots omfattande forskning.
  • Sjukdomen och dess symtom behandlas med mediciner och rehabilitering. 
  • Det är klokt att söka läkare omedelbart om man misstänker att man har MS. Läkemedelsbehandlingen är effektivare ju tidigare den påbörjas.

Vad är multipel skleros (MS)?

MS, eller multipel skleros, är en kronisk och obotlig autoimmun sjukdom i centrala nervsystemet. MS kan också kallas för disseminerad skleros. Sjukdomen påverkar rörelse- och funktionsförmågan.

Förekomst av MS

MS har blivit vanligare globalt under de senaste decennierna och Sverige tillhör ett område där risken att drabbas av MS är hög. Cirka 15 000 svenskar lider av MS. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män.

Typiskt bryter MS ut mellan 20-40 års ålder. Sjukdomen kan dock även förekomma hos barn och ungdomar, även om det är mer ovanligt.

Symtom vid MS

De första symtomen på MS kan vara synstörningar, som dimsyn i ett öga, och känselrubbningar i armar och ben. Efter sjukdomens debut kan symtomen vara av vågformad karaktär, med perioder av nya symptom och försämringsskeden.

Symtomen på MS varierar mycket, men vanligtvis försvårar sjukdomen rörligheten. Symptomen kan vara oförutsägbara. Symtom på MS inkluderar till exempel känselstörningar, domningar, stickningar, trötthet och utmattning, försämrad syn, klumpighet, balansstörningar och yrsel samt muskelstelhet eller spasticitet.

Till symtomen på MS hör också bland annat koncentrationssvårigheter och andra problem relaterade till kognitiva funktioner, såsom tänkande och informationshantering.

Förstoppning eller störningar i urinblåsans funktion förekommer också.

När sjukdomen fortskrider uppstår svårigheter med gång och balans.

Trötthet och utmattning är mycket vanliga symtom på MS. Tröttheten är sådan att den inte går över genom att sova. Utmattningen förvärras ofta i höga temperaturer (till exempel i bastu eller under heta dagar) och lindras i kyla. Även fysisk ansträngning och stress kan öka utmattningen.

Vad orsakar MS?

Trots omfattande forskning är den exakta orsaken eller uppkomstmekanismen för MS inte känd. MS anses uppstå genom en kombination av flera olika faktorer. Både genetiska faktorer och miljöfaktorer spelar en stor roll.

MS orsakar MS-förändringar, det vill säga skleroser i centrala nervsystemet, på sidan av ryggmärgen. Skleroserna är ärr där nervimpulser inte överförs normalt.

Behandling av MS-sjukdom

För behandling av MS finns flera olika läkemedel och läkaren väljer alltid behandlingen individuellt. Den valda behandlingen revideras och ändras vid behov när sjukdomen fortskrider. Medicineringen kan delas in i sjukdomsmodifierande behandling och symptomatisk behandling. Sjukdomsmodifierande behandling minskar sjukdomsskov och bromsar försämringen av funktionsförmågan. Symptomatisk behandling påverkar symptom på MS, såsom muskelstelhet eller blåsproblem.

MS och kost

Det finns ingen specifik diet för behandling av MS, men tillräckligt intag av D-vitamin bör beaktas. Rökning och alkohol bör undvikas.

En mångsidig och hälsosam kost främjar dock normalt välbefinnande och hälsa.

Prognos för MS

MS är en kroniskt progressiv och obotlig sjukdom, även om läkemedelsbehandling har förbättrat sjukdomsförloppet och förändrat framtiden efter diagnos. Forskning för att utveckla olika nya behandlingar pågår intensivt.

MS är en av de vanligaste orsakerna till förtida arbetsoförmåga i Sverige. I den unga svenska befolkningen är MS, efter psykiska sjukdomar och olyckor, den tredje största orsaken till förtida arbetsoförmåga.

Läkemedelsbehandling för MS har bromsat sjukdomens progression och förändrat framtiden efter en MS diagnos. Trots avancerad behandling är MS fortfarande en kroniskt progressiv, obotlig sjukdom som är en av de vanligaste orsakerna till förtida arbetsoförmåga.

Olika typer av rehabilitering är en del av behandlingen och även fysisk aktivitet spelar en stor roll i behandlingen av sjukdomen. Olika hjälpmedel är också väl tillgängliga idag och många patienter klarar sig länge som funktionsdugliga och kan fortsätta leva nästan normalt trots sjukdomen. Olika typer av stöd är dock nödvändiga. Rehabiliteringen kan inkludera till exempel fysioterapi, talterapi eller arbetsterapi.

Förebyggande av MS

Det finns för närvarande ingen känd förebyggande åtgärd för MS, men bland annat rökning påverkar utbrottet av sjukdomen. Att sluta röka är alltid fördelaktigt för hälsan. Ett tillräckligt högt D-vitamininnehåll är känt för att minska risken för MS. Det är också klokt att undvika övervikt.

När ska man gå till läkaren?

Det är klokt att omedelbart söka läkare om man misstänker att man har MS. 

Vanliga frågor

MS-sjukdom börjar vanligtvis med episodiska neurologiska symtom som kan variera kraftigt mellan olika patienter. Vanliga första symtom inkluderar synstörningar såsom dubbelseende eller försämrad syn i ett öga, muskelsvaghet, balansproblem, känselstörningar och plötsliga koordinationsproblem. Symtomen kan komma och gå, och deras allvarlighetsgrad variera. I början av MS kan symtomen vara milda och övergående, men då sjukdomen fortskrider kan de förvärras och bli mer bestående.

MS-sjukdom (multipel skleros) diagnostiseras vanligtvis genom neurologisk undersökning, magnetisk resonanstomografi (MRI), analys av ryggmärgsvätska och ibland även funktionstester av nervbanorna. Diagnosen baseras på fynd som visar inflammatoriska förändringar i centrala nervsystemet vid olika tidpunkter och på olika platser. Magnetisk resonanstomografi är ett centralt verktyg för att diagnostisera MS, eftersom det kan avslöja inflammatoriska lesioner i hjärnan och ryggmärgen, vilka är typiska för MS.

Misstankar om MS kan uppstå när en person upplever neurologiska symtom som kan variera kraftigt. Typiska symtom inkluderar synstörningar som dubbelbilder eller försämrad syn i ett öga, muskelsvaghet, problem med balansen, känselstörningar och plötsliga koordinationsproblem. Symtomen kan uppträda i episoder och deras allvarlighetsgrad varierar. Om sådana symtom uppstår är det lämpligt att vända sig till en läkare som kan bedöma behovet av vidare undersökningar, såsom magnetkameraundersökning av hjärnan.

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr