Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Idrottare och näringsintag

Idrottare och näringsintag

Kort om idrott och näringsintag

  • Idrottares kolhydratintag bör ligga på 4–10 g/kg kroppsvikt per dag. Proteinbehovet är 1,4–2,0 g/kg per dag, och i vissa fall kan det uppgå till 2,0–2,5 g/kg per dag. Dessutom behöver alla idrottare tillräckligt med hälsosamma fetter i kosten. Brist på näringsämnen kan förekomma, med järnbrist som ett vanligt problem.

Näringens påverkan på prestation och uthållighet

Ett gott hälsotillstånd påverkar:

Träning och tävlingsförberedelser blir mer givande när kroppen är frisk och fungerar optimalt. Om en idrottare har en bristfällig kost ökar risken för skador och sjukdomar, vilket även kan hämma den fysiska utvecklingen.

Näringsintag och måltidsplanering för idrottare

En näringsrik kost stödjer både träning och normal tillväxt. För att främja träningsframsteg och uppnå tävlingsmål är det viktigt att tillföra tillräckligt med energi, kolhydrater, proteiner, fetter och skyddsnäringsämnen. Dessutom har idrottare ett högre vätskebehov jämfört med mindre aktiva personer.

Vid magbesvär eller misstanke om till exempel celiaki bör dessa utredas snabbt eftersom långvariga problem kan påverka upptaget av näringsämnen och därmed tillväxt och utveckling.

Laboratorietester för idrottare

Idrottares fysiska kondition, prestation, hälsa och tävlingsframgångar kan förbättras genom att övervaka kroppens hälsomarkörer, såsom D-vitamin, järn och B12-vitamin. Via Vital kan du genomföra undersökningar utan läkarremiss och få en tydlig resultatrapport som visar om dina värden är inom referensintervallen.

Måltidskomposition och energibehov

En idrottares energibehov är större än genomsnittet och påverkas av träningsmängd, kroppsstorlek, ålder och kön. En balanserad kost baserad på tallriksmodellen och regelbundna måltider är viktigt. Varje måltid bör innehålla grönsaker, protein, fett och kolhydrater. För unga idrottare är det viktigt att lära sig grundläggande näringslära utan att bli alltför fokuserad på detaljer.

Kolhydrater i idrottarens kost

Kolhydrater är en nyckelkälla till energi för idrottare och bör ingå i varje måltid för att bibehålla ett stabilt blodsocker. Kolhydratintaget varierar beroende på idrott, träningsmängd och intensitet, men bör i genomsnitt ligga på 6 g/kg kroppsvikt per dag.

Bra källor till kolhydrater inkluderar till exempel:

Kolhydratladdning

Kolhydratladdning inför tävlingar kan vara fördelaktigt, särskilt vid uthållighetssporter eller vid långvariga eller intensiva prestationer. Detta ökar musklernas energiförråd och kan förbättra både fysisk och mental prestation.

Proteinbehov för idrottare

Protein är särskilt viktigt under tillväxtåren och för muskeluppbyggnad. En idrottares proteinbehov ligger på 1,4–2,0 g/kg per dag. Högre proteinintag kan vara fördelaktigt vid maximal muskeltillväxt, återhämtning från skador eller när man återupptar träningen efter ett uppehåll. En varierad kost brukar täcka proteinbehovet, och proteintillskott är oftast inte nödvändiga.

Bra källor till protein inkluderar exempelvis:

Fetter i idrottarens kost

Nästan vid varje måltid är det bra att inkludera en liten mängd fett. Alla idrottare behöver fett, och idrottare bör inte undvika fett. Fett i kosten har många viktiga funktioner i kroppen. Till exempel produceras hormoner som är viktiga för tillväxt och utveckling från fetter.

Fettkällor för idrottare:

Skyddsnäringsämnen och grönsaker

Grönsaker är en viktig del av kosten för att tillföra vitaminer, antioxidanter och fibrer som stödjer hälsa och återhämtning. Riklig användning av grönsaker är fördelaktigt för immunförsvaret och allmän hälsa.

Antioxidanter i grönsaker:

Kosttillskott för idrottare

Proteinpulver, kosttillskott och andra tillägg till grundkosten kommer bara i fråga när grundkosten är i ordning. Ofta ger kosttillskott inte någon betydande fördel för träningen. En mångsidig kost i sin helhet (och att äta tillräckligt överlag) har större betydelse för idrottarens hälsa och prestation än enskilda näringsämnen – utom när det finns brister!

Brister i näringsämnen

Idrottare kan drabbas av brister i vissa näringsämnen, och dessa kan identifieras genom laboratorietester.

Genom Vital kan du genomföra en hälsokontroll utan läkarremiss. Vital gör traditionella laboratorieresultat lättförståeliga och lätta att följa.

Kolla in dessa hälsokontroller hos Vital:

Vatten är idrottarens främsta dryck

Vatten är den bästa törstsläckaren för idrottare. Sportdrycker kan vara användbara vid långvariga och intensiva aktiviteter, men till vardags är vatten tillräckligt. Energidrycker och läsk bör undvikas.

Återhämtning och sömn

Återhämtning, särskilt genom sömn, är avgörande för träningsframgång. Otillräcklig sömn kan leda till trötthet och påverka både träningsintensitet och allmän hälsa.

Måltider och vätskeintag på tävlingsdagen

På tävlingsdagar är det viktigt att planera måltiderna så att matsmältningen har tillräckligt med tid. Små, regelbundna måltider och tillräckligt med vätska är avgörande för att upprätthålla energinivåerna under tävlingen.

Vanligtvis är mellanmål och mindre måltider viktiga:

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr