Hälsokontroll Vätskebalans
Vätskebalansen påverkar energinivå, blodtryck och muskel- och njurfunktion. Den här hälsokontrollen fokuserar på att ge dig mer insikt om hur din kropp hanterar vätska, elektrolyter och saltbalans.
Vätskebalansen påverkar energinivå, blodtryck och muskel- och njurfunktion. Den här hälsokontrollen fokuserar på att ge dig mer insikt om hur din kropp hanterar vätska, elektrolyter och saltbalans.
Vätskebalansen påverkar allt från energinivå och blodtryck till muskel- och njurfunktion. Den här hälsokontrollen fokuserar på att ge dig mer insikt om hur din kropp hanterar vätska, elektrolyter och saltbalans.
Njurarnas viktigaste uppgift är att rena kroppen från ämnen som inte behövs. Njurarna behövs också för andra viktiga funktioner, som till exempel att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.
Vitaminer och mineraler är livsviktiga för vår hälsa och för att flera av våra kroppsfunktioner ska fungera som de ska. En varierad och balanserad kost är det viktigaste man kan göra för att förebygga vitamin- och mineralbrist.
I din digitala journal ser du om dina värden på respektive blodprov ligger inom referensintervallen, eller om du har några avvikelser och vad dessa i så fall kan bero på. Du kan också läsa mer om vad dina värden innebär och hur de kan påverkas av till exempel livsstil. Mäter du dina värden igen så kan du enkelt se hur dina värden har utvecklats över tid.
Läkarkommentar ingår alltid.
Absolut, det kan du göra! Här kan du se alla Vitals tester och paket. Lägg de produkter du vill ha i varukorgen så skickas alla prover på samma remiss.
Samtliga instruktioner inför provtagning hittar du här.
Vad är vätskebalans i kroppen?
Vätskebalans är kroppens förmåga att hålla rätt mängd vätska i blodet, cellerna och vävnaderna. Den styrs av salter som natrium, kalium och klorid, samt av njurarnas funktion. En god vätskebalans är viktig för att reglera blodtryck, temperatur och ämnesomsättning. På Vital får du alltid en kommentar från specialistläkare som har analyserat provsvaren.
Vilka symtom får man vid dålig vätskebalans?
Vanliga symtom på obalans i vätskenivåerna är trötthet, huvudvärk, yrsel, svullnad, muskelkramper och i vissa fall hjärtklappning. Både vätskebrist och för mycket vätska kan orsaka besvär, särskilt om elektrolytnivåerna är rubbade.
Hur går ett vätskebalans-test till?
Det tas via ett vanligt blodprov. Provet analyseras i ett laboratorium, och resultatet får du inom ett par dagar.
Vad påverkar vätskebalansen?
Svar: Faktorer som påverkar vätskebalansen är bland annat vätskeintag, fysisk aktivitet, saltintag, mediciner (som vätskedrivande), njurfunktion samt vissa sjukdomar som påverkar hormoner eller blodtryck.
Hur återställer man vätskebalansen snabbt?
För att återställa vätskebalansen kan du dricka vatten med elektrolyter, äta mat som innehåller salter och vätska (t.ex. soppa eller frukt) samt undvika vätskedrivande drycker som alkohol eller koffein.
Är Resorb bra för att återställa vätskebalansen i kroppen?
Ja, Resorb kan vara effektivt för att återställa vätskebalansen, särskilt vid tillfällig vätskeförlust som orsakas av:
Resorb innehåller elektrolyter som natrium och kalium, samt glukos, vilket hjälper kroppen att ta upp vätska snabbare än med vanligt vatten.
Vad testas vid hälsokontroll Vätskebalans?
Bland annat dessa värden ingår:
För vem passar ett vätskebalanstest?
Det här blodprovet passar dig som:
Så går det till:
Fri ångerrätt i 2 veckor – remiss giltig i 5 månader – över 100 olika hälsotester – över 150 provtagningsställen – över 300.000 analyserade tester – Alltid specialistläkare som kommenterar provsvaren – ackrediterade laboratorium – registrerad vårdgivare
Genom kunskap om våra värden i kroppen skapar vi möjligheter för oss själva att förbättra vår hälsa och våra levnadsvanor. När vi ser till att kroppen är i balans får vi mer energi, bygger ett bättre immunförsvar och hjälper till att förebygga framtida sjukdom!
På respektive provtagningsställe står det vilket laboratorium de använder sig av. Du kan sedan gå och ta ditt blodprov när det passar dig. De flesta av våra provtagningsställen erbjuder drop-in, men i vissa fall kan du behöva kontakta dem för att boka tid. Du hittar alla våra provtagningsställen här.
När alla dina provsvar är färdiganalyserade kommer de skickas vidare till en läkare som granskar provsvaren. Du får en notis när läkarkommentaren är klar, vanligtvis inom 1-2 vardagar. Du hittar detta i ”Min journal” på Vital.se, där du enkelt loggar in med BankID.
Tyvärr är det inte möjligt att ändra uppgifter (mejl, telefon, personuppgifter) i efterhand.
Tyvärr är det inte möjligt att ändra i en beställning i efterhand eftersom remiss har skapats i samband med att man genomfört köpet på Vitals hemsida. Önskar du lägga till något prov kan du göra en ny beställning men det kommer då att skapas flera remisser och det är viktigt att informera personalen på provtagningen om att det är fler remisser som önskas provtas. Om du önskar göra ett återköp för att göra en ny beställning kan du kontakta kundtjänst på: kundservice@vital.se
Din remiss är giltig i 3 månader från och med dagen efter beställning. Om du inte gått till laboratorium innan denna tid passerat förfaller köpet och remissen upphör att gälla.
Välj en hälsokontroll och/eller enskilda tester och gör din beställning här på hemsidan.
Efter att du har gjort din beställning och valt provtagningsställe kan du ta ditt blodprov.
Inom 4 vardagar får du dina provsvar samt kommentar från specialistläkare.