Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Anorexi

Anorexi

Kort om anorexi

  • Man kan återhämta sig från anorexi. Tidigt ingripande, korrigering av näringstillståndet och kompetent, aktiv, multidisciplinär behandling är centralt.
  • Psykosocial behandling och näringsterapi är centrala behandlingsformer.
  • När man behandlar anorexi är det viktigt att samtidigt fokusera på att korrigera ätandet och näringstillståndet samt på det psykiska och fysiska välbefinnandet.

Vad är anorexi?

Anorexia nervosa är en ätstörning som kännetecknas av kraftigt begränsat ätande, viktminskning eller utebliven viktökning under tillväxtfasen, tillsammans med en överdriven rädsla för att gå upp i vikt.

Vad orsakar anorexi?

De exakta orsakerna till anorexi är inte helt kända, men tros vara en kombination av biologiska, psykologiska och miljömässiga faktorer, inklusive genetiska förutsättningar, kulturella normer och personliga påfrestningar.

Symtom på anorexi

Anorexi är ofta kopplad till både psykiska och fysiska konsekvenser, såsom depression, ångest och tvångssymtom.

Vanliga fysiska symtom vid anorexi inkluderar:

Anorexi börjar vanligtvis med att individen drastiskt begränsar sitt matintag och aktivt försöker gå ner i vikt. De som lider av sjukdomen upplever ofta en förvrängd kroppsuppfattning, där de ser sig själva som överviktiga och känner stor rädsla inför att öka i vikt.

Näringsbrist är ett allvarligt tillstånd som påverkar kroppen på flera sätt. Det kan leda till hjärtproblem, såsom låg puls, obalans i kroppens elektrolyter och ökad infektionsrisk till följd av ett lågt antal vita blodkroppar.

Behandling av anorexi

Det är möjligt att återhämta sig från anorexi och få lindring i olika faser av sjukdomen. Snabba insatser och en tydlig plan för att korrigera ätmönster är avgörande. En effektiv behandling av anorexi innebär ett samarbete mellan olika professioner med fokus på både psykiskt och fysiskt välmående samt näringsåterställning.

Psykosocial och psykoterapeutisk behandling, tillsammans med näringsterapi, utgör centrala delar i behandlingen. Specialiserade ätstörningsteam, bestående av psykologer, familjeterapeuter och psykoterapeuter, erbjuder både kortare stödsamtal och längre terapiformer. Behandlingen av anorexi fokuserar både på att direkt hantera ätstörningssymtomen och på psykologisk bearbetning.

Under behandlingen är det viktigt att stärka individens vilja att förändra sina beteenden, förstå varför symtomen uppkommit, lära sig hantera känslor på ett hälsosamt sätt, bygga upp självkänsla och en sund relation till kroppen, samt arbeta med tankemönster och eventuella andra psykiska problem som kan förekomma samtidigt.

För yngre individer är det även viktigt att involvera familjen i behandlingen, återställa näringsbalansen och normalisera ätandet så snart som möjligt.

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr