Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Underlivssvamp – Symtom, behandling och allmän information
All klåda i intimområdet är inte svampinfektion; lär dig känna igen symtomen och behandla besväret korrekt.
Kort om svampinfektion
- Symtomen på svampinfektion kan lätt förväxlas med symtom på könssjukdomar eller bakteriell vaginos.
- Den vanligaste orsaken till svampinfektion är svampen Candida albicans.
- Förutom i intimområden kan Candida albicans även orsaka svampväxt i munnen och på huden.
Vad orsakar svampinfektion?
Svampinfektion orsakas nästan alltid av en överväxt av jästsvampen Candida Albicans. Denna jästsvamp är en del av den normala mikrofloran i genitalområdet, men när pH-balansen störs ökar dess tillväxt och orsakar överväxt. Jästsvampen trivs i en basisk och fuktig miljö.
Faktorer som predisponerar för svampinfektion inkluderar bland annat graviditet, användning av antibiotika och preventivmedel, diabetes samt tillstånd där immunförsvaret är försvagat. Symtomen kan förvärras ytterligare av för tajta kläder samt oandningsbara bindor eller skydd.
Vaginal svampinfektion är vanligast hos kvinnor i fertil ålder. Hos män är svampinfektion betydligt mer sällsynt.
Symtom på svampinfektion
De vanligaste symtomen på vaginal svampinfektion är intensiv sveda, klåda eller en irriterande och till och med brännande känsla. På de yttre könsorganens slemhinnor kan det förekomma rodnad, svullnad och sår. Flytningen är ljus, luktfri och klumpig. Vaginal svampinfektion är sällan förknippad med andra symtom såsom feber, magont eller urineringsproblem.
Hos män är symtomen mycket lika: klåda i underlivet, rodnad på ollonet och förhuden samt sekret under förhuden.
Symtomen på svampinfektion kan lätt förväxlas med symtom på könssjukdomar eller bakteriell vaginos.
Behandling av svampinfektion (egenvård och medicinering)
Svampinfektion behandlas ofta med receptfria läkemedel från apoteket. Egenvårdsmedicinerna inkluderar vaginala suppositorier, krämer eller en kombination av dessa. Även en oral kapsel kan vara effektiv. Observera dock att medicinering för svampinfektion kan ha interaktioner med andra läkemedel.
Om du upplever symtom för första gången eller om besväret inte förbättras med egenvård inom en vecka, kontakta en läkare. Under graviditet rekommenderas inte egenvård; då bör du kontakta läkare eller mödravårdscentral. Kontakta även läkare om dina symtom avviker från de typiska symtomen på svampinfektion.
Hur förebygger man återkommande svampinfektioner?
- Följ god intimhygien, men undvik överdriven tvättning.
- Torka alltid underlivet från fram till bak efter toalettbesök.
- Undvik att använda tvål eller andra tvättprodukter i intimområdena.
- Använd om möjligt tampong eller menskopp istället för bindor.
- Välj doftfria hygienprodukter.
- Välj underkläder i material som bomull, siden eller luftig syntet.
- Minska eller undvik socker i kosten.
- Användning av mjölksyrabakterier kan hjälpa till att förebygga svampinfektion.
Om svampinfektionen återkommer flera gånger inom kort tid, bör du söka läkarvård. I sådana fall kan förebyggande behandling övervägas.
Obotad svampinfektion
Om klådan orsakad av svampinfektion inte behandlas kan den bli mycket besvärlig. Det finns dock inga bevis för att en obehandlad svampinfektion skulle orsaka allvarliga problem, men det kan öka risken för andra gynekologiska infektioner.
Vanliga frågor
Förebyggande av bakteriell vaginos innefattar att upprätthålla hälsosamma livsstilsvanor och skydda slidans normala bakterieflora. Undvik överdriven tvätt av intimområdet med tvål, använd luftiga underkläder och undvik douching. En balanserad kost och användning av probiotika kan också hjälpa till att upprätthålla en hälsosam vaginal mikroflora.
En svampinfektion anses vara över när symtom som klåda, brännande känsla och onormal flytning helt har försvunnit. Fullständigt försvinnande av symtomen kan ta allt från några dagar till en vecka efter behandlingens början. Om symtomen fortsätter trots behandling, är det rekommenderat att kontakta en läkare.
Behandling av bakteriell vaginos involverar användning av antibiotika, som kan tas antingen oralt eller lokalt som krämer eller vaginala suppositorier som placeras i slidan. Behandlingens längd och preparat ordineras individuellt. Det är viktigt att följa läkarens instruktioner och använda medicinerna enligt anvisningarna, även om symtomen försvinner innan behandlingen är avslutad.
En svampinfektion kan utvecklas när den normala mikrofloran i slidan störs, till exempel på grund av antibiotikabehandling, graviditet, diabetes mellitus eller ett försvagat immunförsvar. Även tajta kläder och överdriven hygien kan främja utvecklingen av en svampinfektion.
Varaktigheten av en svampinfektion varierar individuellt. Utan behandling kan symtomen fortsätta under en lång tid, men med lämplig behandling, såsom antifungala krämer eller tabletter, kan symtomen lindras inom några dagar. I vissa fall kan symtomen återkomma, varför det är rekommenderat att konsultera en läkare.
Östrogennivåer mäts vanligtvis med ett blodprov som tas på ett laboratorium. Testet mäter mängden östrogen i blodet och resultaten hjälper till att bedöma hormonbalansen och diagnostisera eventuella hormonella störningar.
En svampinfektion behandlas vanligtvis med lokala svampmedel, såsom krämer eller vaginala suppositorier som innehåller till exempel clotrimazol eller fluconazol. I svårare eller återkommande fall kan orala svampmedel användas. Det är viktigt att följa läkarens instruktioner och behandlingsplan.
Bakteriell vaginos diagnostiseras vanligtvis baserat på symtom och bekräftas med laboratorietester. Läkaren kan ta ett prov från slemhinnan i slidan, som undersöks under mikroskop för att upptäcka onormal bakterietillväxt. Dessutom kan ett pH-test utföras eftersom pH-värdet i slidan ofta är högre vid bakteriell vaginos.
Diagnosen av endometrios sker vanligtvis genom flera olika metoder. Först utför läkaren en gynekologisk undersökning och diskuterar symtomen. Ultraljud är en vanlig metod för att upptäcka eventuella endometriosfickor. Om misstankarna bekräftas kan en laparoskopi utföras, vilket är ett kirurgiskt ingrepp där en liten kamera förs in i bukhålan för att undersöka förekomsten av endometrios. Ibland kan även magnetkameraundersökning användas. Diagnosen bekräftas ofta med ett vävnadsprov, det vill säga en biopsi.
Östrogen påverkar på många sätt, såsom att främja utvecklingen av kvinnliga könsegenskaper, reglera menstruationscykeln och stödja benhälsan. Det påverkar också humör och kognitiva funktioner samt hjälper till att upprätthålla hudens och hårets hälsa.
Östrogennivåer kan naturligt ökas med livsmedel som innehåller fytoöstrogener, såsom linfrön, sojaprodukter och nötter. Fysisk aktivitet och att upprätthålla en hälsosam vikt kan också hjälpa till att bibehålla östrogennivåer. I vissa fall kan hormonersättningsterapi användas, men detta kräver medicinsk bedömning och uppföljning
Effekterna av hormonersättningsbehandling kan börja kännas redan efter några veckor från behandlingens start, men de fullständiga effekterna uppnås vanligtvis inom några månader. Svarstiden kan variera individuellt beroende på de symtom som behandlas och den använda behandlingsformen.
En svampinfektion diagnostiseras vanligtvis baserat på symtom såsom klåda, brännande känsla och vit, klumpig flytning. Läkaren kan också ta ett prov från det vaginala sekretet och undersöka det under mikroskop eller skicka det för odling för att bekräfta jästsvampsdiagnosen.
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Individuella tester
Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL
Jämför Hälsokontroll
Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.
Vitals hälsokontroller
Vitals hälsokontroller via blodprov låter dig få full koll på din egen hälsa.
Artikel uppdaterad:
2 december 2024