Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Prostatahyperplasi – Symtom, undersökningar och behandling

Prostatahyperplasi – Symtom, undersökningar och behandling

Kort om prostatahyperplasi

  • Prostatahyperplasi orsakar ofta urinbesvär, och cirka 40 procent av män upplever symptom till följd av detta tillstånd. Behovet av undersökning och behandling bedöms utifrån graden av besvär.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln, eller prostata, är en manlig körtel som sitter under urinblåsan. Urinröret passerar genom prostatakörteln, vilket innebär att problem i prostatakörteln ofta leder till urinbesvär. Urinvägsproblem kan ha flera orsaker, men är särskilt vanliga hos äldre män.

Prostatahyperplasi

De vanligaste sjukdomarna som drabbar prostatakörteln är godartad prostatahyperplasi och prostatacancer. Andra tillstånd som kan påverka prostatan inkluderar prostatit, och även urinvägsinfektioner kan orsaka urinbesvär hos män.

Godartad prostatahyperplasi är ett normalt åldersrelaterat fenomen, där ålder är den främsta riskfaktorn. Symptom som svag urinstråle och problem med att tömma blåsan är vanliga tecken. Upp till 80 procent av män över 60 år har någon form av prostatahyperplasi, varav cirka 40 procent upplever symptom.

Vad orsakar prostatahyperplasi?

När prostatakörteln växer kan den trycka mot urinblåsan och förtränga urinröret. Tillväxten kan även påverka muskulaturen i prostatan och blåshalsen. Förutom ålder är andra riskfaktorer för prostatahyperplasi normal produktion av manliga könshormoner och eventuell genetisk predisposition. Minskad produktion av könshormoner minskar risken för prostatahyperplasi.

Symptom på prostatahyperplasi

Symptomen på prostatahyperplasi är ofta relaterade till urineringen och kan omfatta:

I extrema fall kan prostatahyperplasi leda till urinretention och en situation där urinering inte längre är möjlig utan hjälpmedel.

Om du misstänker sjukdom eller har symtom, sök läkare.

Hur undersöker man förstorad prostata?

Behovet av undersökning och behandling av prostataförstoring bedöms baserat på symptomen. Bedömningen kan inkludera en symtomskala och en rektal palpation av prostatakörteln. Urin- och ultraljudsundersökningar kan också vara nödvändiga. Ett blodprov kan också tas för att mäta PSA-värdet, men detta test ensamt kan inte skilja mellan olika prostatasjukdomar. För en mer tillförlitlig bedömning kan även Sthlm3-testet användas. Sthlm3-testet erbjuds dock endast på få platser och framförallt inom forskning.

Att notera om PSA-testet:

Behandling av prostataförstoring

Om symtomen är milda kan det räcka med att övervaka tillståndet utan omedelbar behandling. Det finns dock flera behandlingsmetoder tillgängliga vid behov.

Medicinsk behandling av prostataförstoring

Medicinsk behandling kan användas om patientens symtom är måttliga. Som ett resultat av medicineringen kan symtomen minska eller till och med försvinna. Det finns två typer av mediciner: 5-alfa-reduktashämmare, som lindrar symtomen och minskar prostatakörtelns storlek, eller alfa-blockerare, som slappnar av musklerna i prostatakörteln. Det är mest effektivt att använda båda typerna av mediciner tillsammans.

Effekten av medicineringen varar endast så länge medicinerna används. Medicineringen väljs individuellt, och medicinerna tolereras vanligtvis väl.

Kirurgisk behandling av prostataförstoring

Kirurgisk behandling kan övervägas om medicinering inte ger tillräcklig lindring eller om patienten drabbas av återkommande infektioner, urinretention eller blod i urinen. Kirurgi kan innebära att man skrapar bort den inre delen av prostatakörteln som orsakar förträngningen, antingen genom endoskopisk kirurgi eller laserbehandling. Laserbehandling är ett effektivt alternativ som minskar urinbesvär och mängden resturin, men kan ge biverkningar som sveda, blod i urinen eller urinretention.

Page

Jämför Hälsokontroll

Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.

En man och en kvinna på bryggan
Page

Individuella tester

Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL

Varför Vital?

Din hälsa i dina händer

  • Ger dig kunskap och kontroll över din hälsa

  • Följ dina värden hur de utvecklas över tid

  • Enkla och tydliga resultat inom några dagar

  • Inga väntetider på remiss från läkare för att beställa hälsokontroll/enskilda tester

  • För både privatpersoner och företag

  • Hälsokontroller framtagna av erfarna läkare

  • Läkare granskar alla resultat

  • Vi samarbetar med över 100 ackrediterade lab i Sverige, över 70 i Stockholm

  • Första provsvaren oftast inom några timmar

  • Blodprovet tar bara några minuter

NYCKELTAL

Över

150 000

tester analyserade

Kundnöjdhet

9,2/10

Betyg på Google

4,8 / 5

Gå till varukorgen: : kr