Hälsokontroll Premium Kvinna är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Ätstörningar
Ätstörningar är psykiska hälsoproblem som påverkar både den mentala och fysiska hälsan.
Kort om ätstörningar
- Problem med ätande och relaterade symtom, som hetsätning, restriktivt ätande och oro över kroppsuppfattning, är vanliga.
- De huvudsakliga behandlingsformerna inkluderar psykosocial terapi, psykoterapi och näringsstöd.
Vad är en ätstörning?
Ätstörningar är psykiska problem som påverkar både den mentala och fysiska hälsan. Ätstörningar och svårigheter kring ätandet är vanliga och kan yttra sig genom till exempel hetsätning, begränsat ätande och problem med kroppsuppfattningen. Ätstörningar är vanliga psykiska hälsoproblem och kan drabba alla, även om de oftast förekommer hos unga kvinnor och flickor. Dessa tillstånd går att behandla, och man kan återhämta sig om man får rätt stöd. Tidiga insatser och professionell, mångsidig behandling är avgörande.
De huvudsakliga behandlingsformerna inkluderar psykosocial terapi, psykoterapi och näringsstöd. Om symtomen är allvarliga eller om du lider av undervikt eller andra fysiska problem är det viktigt att få en läkarbedömning.
Vanliga typer av ätstörningar
Bland de vanligaste ätstörningarna finns:
- Hetsätning (som bulimi nervosa och BED – binge eating disorder)
- Restriktivt ätande (som anorexia nervosa och ARFID – avoidant/restrictive food intake disorder)
- Det finns också andra former av ätstörningar, till exempel atypiska varianter och bredare problem relaterade till ätande och kroppsbild.
Bakomliggande orsaker till ätstörningar
Ätstörningar är komplexa tillstånd med flera möjliga orsaker, såsom:
- Genetisk predisposition
- Känslomässiga svårigheter eller låg självkänsla
- Press kring kroppsideal och prestationer i samhället
Förekomst av ätstörningar
Ätstörningar drabbar människor i alla åldrar, kön och kroppstyper, även om de är vanligast hos unga kvinnor.
Samsjuklighet vid ätstörningar
Det är vanligt att personer med ätstörningar också har andra psykiska eller fysiska problem, som exempelvis:
- Depression, ångest och tvångssyndrom
- Autismspektrumstörningar
- Självskadebeteende och självmordsförsök
- Hormonella problem och infertilitet
- Problem med matsmältning och skelettet
Stöd och hjälp vid ätstörningar
Lyckligtvis finns det effektiv behandling för ätstörningar. En bra behandling inkluderar tvärvetenskapligt samarbete med fokus på både den psykiska och fysiska hälsan. Fokus ligger både på att minska symtom på ätstörningen och på att justera ätbeteendet, samtidigt som man arbetar med psykologiska aspekter. Under behandlingen utvärderas även andra samtidiga fysiska och psykiska symtom, som behandlas vid behov.
Vanliga frågor
Ångest kan minskas genom att utöva avslappningstekniker, såsom djupandning, meditation eller yoga. Regelbunden motion och hälsosamma levnadsvanor, såsom en balanserad kost och tillräcklig sömn, är också viktiga. Det är bra att också undvika användning av rusmedel och lära sig att identifiera och hantera stressiga situationer mer effektivt.
Behandling av ångest innefattar ofta terapi, såsom kognitiv beteendeterapi, som hjälper till att förstå och hantera ångestframkallande tankar och beteendemönster. Medicinering, såsom antidepressiva medel eller ångestdämpande läkemedel, kan också vara en del av behandlingen. Dessutom kan livsstilsförändringar, såsom regelbunden motion, tillräcklig sömn och en hälsosam kost, hjälpa till att hantera symtomen på ångest.
När du vill hjälpa en deprimerad person som inte vill ha hjälp är det viktigt att visa empati och förståelse. Var närvarande och lyssna utan att döma. Du kan också diskret erbjuda information och resurser om depression och uppmuntra personen att prata med en professionell. Kom ihåg att tvång kan ha motsatt effekt, så respektera personens önskemål och ha tålamod.
Det är av orsak att uppsöka läkare om symtomen på ångest är kraftiga, långvariga eller stör det dagliga livet. Om ångesten orsakar depression, självmordstankar eller om självhjälpsmetoder inte ger lindring, är det viktigt att söka professionell hjälp. Läkaren kan bedöma situationen och vid behov hänvisa till vidare behandling, såsom terapi eller medicinering.
Återhämtningen från depression är individuell och kan ta tid. En effektiv behandlingsplan, som är anpassad efter personens behov, är avgörande. Behandlingen kan inkludera terapi, medicinering och stödgrupper. Det är viktigt att engagera sig i behandlingen och samarbeta med vårdpersonal. Det är också viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil och söka stöd från närstående.
Behandling av depression innefattar ofta en kombination av psykoterapi, medicinering och livsstilsförändringar. I psykoterapi kan kognitiv beteendeterapi användas för att ändra negativa tankemönster. Medicinering kan inkludera antidepressiva medel som balanserar kemikalier i hjärnan. Dessutom är regelbunden motion, en hälsosam kost och tillräckligt med sömn viktiga delar av behandlingen.
Ångest kan visa många olika symtom, såsom konstant oro, rädsla eller panikattacker. Fysiska symtom kan inkludera hjärtklappning, svettningar, magbesvär eller muskelspänningar. Ångest kan också påverka sömnkvaliteten och koncentrationsförmågan, och det kan göra vardagliga uppgifter överväldigande.
Diagnosen av depression baseras vanligtvis på en intervju utförd av en läkare och eventuella fysiska undersökningar för att utesluta andra sjukdomar. Läkaren bedömer symtomens varaktighet, allvar och påverkan på personens dagliga liv. Diagnosen kan ställas av en allmänläkare eller en specialist inom mentalvården, såsom en psykiater eller psykolog.
Depression uttrycker sig ofta som en sänkning av humöret, förlust av intresse för trevliga aktiviteter, sömnstörningar, förändringar i aptiten, trötthet och koncentrationssvårigheter. Vissa kan också ha självmordstankar eller -beteende. Symtomen kan variera från milda till svåra och kan påverka personens arbetsförmåga och sociala relationer avsevärt.
Motion främjar den psykiska hälsan på många sätt. Den frigör stresslindrande hormoner, såsom endorfiner, som kan förbättra humöret och minska ångest och depression. Regelbunden motion förbättrar också sömnkvaliteten, vilket är viktigt för den mentala hälsan, och ökar självkänsla och självförtroende
Hälsokontroll Premium Man är Vitals mest omfattande hälsokontroll och inkluderar 41 värden som ger dig viktig information om hur din kropp mår.
Individuella tester
Sätt ihop ett eget testpaket Här kan du skräddarsy en egen hälsokontroll genom att lägga till individuella tester LÄGG TILL ENSKILDA TEST TILL
Jämför Hälsokontroll
Här nedan kan du välja vilka hälsokontroller du vill jämföra. Klicka på “jämför” för att enkelt få en överblick av vilka tester som ingår i respektive paket.
Blodprov – så funkar det
För många kan ett blodprov kännas otäckt eller otrevligt. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om vad ett blodprov är, hur det går till och varför det kan vara viktigt.
Artikel uppdaterad:
23 oktober 2024