S-Progesteron
Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män men benämns ofta som kvinnligt könshormon. Påverkar fertilitet och ägglossning.
Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män men benämns ofta som kvinnligt könshormon. Påverkar fertilitet och ägglossning.
Vill du testa både östrogen (östradiol) och progesteron? Observera att dessa prover rekommenderas att tas vid olika tillfällen i menstruationscykeln beroende på syftet med testet. Testerna bör därför beställas separat då samtliga tester hamnar på samma beställning (samma remiss) och tas vid ett och samma tillfälle.
Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män, däremot räknar vi det ofta som kvinnligt könshormon. Hos både män och kvinnor har hormonet flera viktiga egenskaper.
Produktionen av hormonet sker i nervsystemet och i binjurarna. Hos kvinnor bildas även progesteron i äggstockarna under ägglossning samt i moderkakan hos gravida kvinnor. Hos män sker produktionen av hormonet även i testiklarna.
En hälsosam progesteronnivå verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån, hjälper till att normalisera blodets koaguleringsförmåga samt får oss att känna oss lugna och balanserade.
Vi tröttar inte ut dig med svårbegripliga rapporter. Vitals resultatrapport är lätt att förstå och ger dig en tydlig bild av resultaten.
Du kan enkelt se om dina värden ligger inom referensvärdena och hur de förändras över tid.
Du får mycket information om vad de olika värdena betyder och hur du kan påverka dem.
Resultatet kommenteras av läkare som ger dig rekommendation på eventuella åtgärder.
Ja det kan du! Välj själv om du vill beställa ett färdigt hälsokontrollspaket och lägga till enstaka prover utöver paketinnehållet eller beställ endast de tester som du är intresserad av genom att lägga till dessa i varukorgen.
Priset för ett progesterontest är 290 kr
Vid beställning över 390 kr – ingen provtagningsavgift
Vid beställning under 390 kr – provtagningsavgift på 200 kr läggs till i kassan
Progesteron är ett könshormon som spelar en nyckelroll i menscykeln och vid graviditet. Det hjälper till att förbereda livmoderslemhinnan för att ta emot ett befruktat ägg och upprätthåller graviditeten under de första veckorna.
Ett blodprov visar mängden progesteron i kroppen. Testet är till för att kontrollera ägglossning, kartlägga hormonell balans eller bedöma om kroppen producerar tillräckligt med progesteron vid graviditet.
Progesteron varierar beroende på var i cykeln du befinner dig. Ett högt värde efter ägglossning tyder på att ägglossning har inträffat. Vid låga värden kan utredning eller hormonbehandling vara ett alternativ.
Det bästa är att ta provet cirka 7 dagar efter förväntad ägglossning (ofta dag 21 i en 28-dagarscykel). Då är progesteronnivån som högst om ägglossning har skett.
För låga nivåer kan göra det svårt för ett befruktat ägg att fästa i livmoderslemhinnan, vilket minskar chansen till graviditet eller ökar risken för tidigt missfall.
Om en graviditet har skett fortsätter kroppen att producera progesteron, först genom gulkroppen och senare via moderkakan. Förhöjda nivåer är därför ett tecken på att graviditeten fortskrider.
Höga nivåer är sällsynta men kan förekomma vid graviditet, cystor eller hormonbehandling. Läkare behöver tolka värdet i sin helhet tillsammans med andra hormoner.
Nej, ingen av våra hälsokontroller kräver en remiss från läkare. Du behöver endast göra din beställning här på vital.se. Därefter väljer du ett provtagningsställe och går till kliniken på drop-in eller under din bokade tid beroende på klinik.
Du beställer hälsokontrollen enkelt via Vital.se. Därefter väljer du ett provtagningsställe och bokar tid eller går till en drop-in mottagning under mottagningens öppettider. När du tagit dig till din valda mottagning kommer du att träffa en sköterska som snabbt tar blodprovet på dig.
Vanligtvis får du dina fullständiga provsvar inom 1–3 arbetsdagar efter provtagning. Du får tillgång till resultaten genom din Vital Journal, samt får SMS och mejl när alla provsvar är analyserade och Vitals specialistläkare har kommenterat resultatet.
Vi på Vital rekommenderar att du gör en hälsokontroll minst en gång per år. Med årliga kontroller kan du följa dina hälsomarkörer över tid för att se eventuella förändringar i din hälsa. Eftersom Vital erbjuder mycket tydlig rapportering blir det extra lätt att följa förändringar i dina blodvärden över tid.
Fri ångerrätt i 2 veckor – remiss giltig i 5 månader – över 100 olika hälsotester – över 150 provtagningsställen – över 300.000 analyserade tester – Alltid specialistläkare som kommenterar provsvaren – gratis test för dig som ny kund för att testa tjänsten – ackrediterade laboratorium – registrerad vårdgivare
Genom kunskap om våra värden i kroppen skapar vi möjligheter för oss själva att förbättra vår hälsa och våra levnadsvanor. När vi ser till att kroppen är i balans får vi mer energi, bygger ett bättre immunförsvar och hjälper till att förebygga framtida sjukdom!
På respektive provtagningsställe står det vilket laboratorium de använder sig av. Du kan sedan gå och ta ditt blodprov när det passar dig. De flesta av våra provtagningsställen erbjuder drop-in, men i vissa fall kan du behöva kontakta dem för att boka tid. Du hittar alla våra provtagningsställen här.
När alla dina provsvar är färdiganalyserade kommer de skickas vidare till en läkare som granskar provsvaren. Du får en notis när läkarkommentaren är klar, vanligtvis inom 1-2 vardagar. Du hittar detta i “Min journal” på Vital.se, där du enkelt loggar in med BankID.
Tyvärr är det inte möjligt att ändra uppgifter (mejl, telefon, personuppgifter) i efterhand.
Tyvärr är det inte möjligt att ändra i en beställning i efterhand eftersom remiss har skapats i samband med att man genomfört köpet på Vitals hemsida. Önskar du lägga till något prov kan du göra en ny beställning men det kommer då att skapas flera remisser och det är viktigt att informera personalen på provtagningen om att det är fler remisser som önskas provtas. Om du önskar göra ett återköp för att göra en ny beställning kan du kontakta kundtjänst på: kundservice@vital.se
Din remiss är giltig i 3 månader från och med dagen efter beställning. Om du inte gått till laboratorium innan denna tid passerat förfaller köpet och remissen upphör att gälla.
För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.
Hormonersättningsbehandling rekommenderas vanligtvis för kvinnor som lider av symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar, nattliga svettningar och humörsvängningar. Behandlingen kan också vara fördelaktig vid övriga hormonella störningar, såsom endometrios eller hormonbrist.
Varaktigheten av hormonersättningsbehandling beror på individuella behov och symtom. Behandlingen rekommenderas vanligtvis att användas så länge den är fördelaktig och säker, men riskerna och fördelarna med långvarig användning bör regelbundet utvärderas med en läkare.
Hastigheten på östrogenets effekt beror på flera faktorer, inklusive dosering och individuella skillnader. I vissa fall kan effekterna kännas inom några dagar, medan det i andra fall kan ta flera veckor att märka effekterna.
Progesteron, eller gulkroppshormon, påverkar kvinnans kropp på många sätt. Det förbereder livmoderslemhinnan för graviditet, lugnar centrala nervsystemet och hjälper till att upprätthålla en normal menstruationscykel. Balansen av progesteron är en viktig del av den hormonella hälsan och dess obalans kan orsaka olika symtom, såsom humörsvängningar och menstruationsstörningar.
Dina provsvar finns tillgängliga i takt med att de blivit analyserade, en del kan redan komma redan inom några timmar, men räkna med 2-3 vardagar innan samtliga svar är färdiga. Tekniska eller logistiska problem utanför vår kontroll kan i vissa fall göra att provsvaren dröjer ytterligare.
När samtliga provsvar har kommit in kommer de att granskas och kommenteras av en läkare, detta kan ta ytterligare 1-2 dagar.
Dina provsvar kommer endast att ses av laboratoriepersonal som utför analysen samt av läkaren som kommenterar dina resultat.
Du får tre notiser på sms:
1. När dina första provsvar har kommit in.
2. När alla dina provsvar är analyserade.
3. När en läkare har kommenterat dina provsvar.
Vid analyser utförda på serum/plasma kan vissa ämnen störa analysen och ge osäkra eller felaktiga provsvar. Detta innebär att provet inte går att analyseras då man inte kan garantera en korrekt analys.
Hemolys innebär att röda blodkroppar spricker och innehållet i blodkroppen läcker ut i serum/plasma. Detta kan störa flertalet analyser. Orsakerna till hemolys är flera, det kan till exempel bero på felaktig provtagning och provhantering.
Lipemi betyder att ett prov är lipemiskt, det vill säga att fetthalten i blodet är förhöjt och provet kan därför inte analyseras korrekt.
Ikteri betyder att ett prov är ikteriskt, det vill säga att det finns ett överskott av bilirubin i vävnaderna och provet kan därför inte analyseras korrekt.
Efter provtagning skickas ditt blod för analys på ett av våra anslutna laboratorier. I de flesta fall kommer dina resultat inom några vardagar, ibland redan nästa dag. Om du inte har fått alla dina provsvar inom 5 vardagar kan du kontakta kundservice@vital.se
För att uppnå hormonbalans är det viktigt att följa hälsosamma livsstilsvanor, såsom regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn. I vissa fall kan det också krävas hormonersättningsbehandling eller andra medicinska ingrepp som skrivs ut av en läkare.
Hastigheten för att uppnå effekt av en kortisontablett beror på flera faktorer, såsom doseringen av läkemedlet och patientens individuella egenskaper. Generellt börjar effekten av kortisontabletten kännas inom några timmar efter intag. Full effekt uppnås vanligtvis inom några dagar. Kortison är en effektiv medicin som dämpar inflammation och immunsvaret, och används för behandling av många inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar.
Kortison kan höja blodsockret, och effektens storlek beror på dosen och individuella faktorer. Det är viktigt för diabetiker att noggrant övervaka sina blodsockernivåer under kortisonbehandling.
Kortisol påverkar många kroppsfunktioner, såsom metabolism, immunsystem och blodtryck. Höga kortisolnivåer kan leda till sömnproblem, viktökning och försämrat immunförsvar.
Kortisol mäts vanligtvis med ett blodprov som tas på ett laboratorium. Vital erbjuder möjligheten att beställa ett kortisoltest som kan utföras utan läkares remiss.
Kortisolnivåerna kan sänkas genom att ändra livsstil, till exempel genom att öka avslappningsövningar, sova tillräckligt och undvika långvarig stress. Det är bra att inkludera antioxidantrika livsmedel i kosten och undvika överdriven användning av koffein och socker.
Menstruationen kan vara försenad från några dagar till några veckor. Om förseningen är återkommande eller långvarig, är det rekommenderat att få situationen utvärderad av en läkare.
Om din menstruation är mer än en vecka försenad och graviditet inte är en möjlig orsak, är det bra att konsultera en läkare. Förseningen kan bero på stress, hormonella förändringar eller hälsoproblem.
Att stoppa menstruationen kräver vanligtvis hormonellt preventivmedel eller medicinska ingrepp, såsom ablation av endometriet. Diskutera alternativen med din läkare.
I genomsnitt blir par gravida inom sex månader efter att de börjat försöka, men detta kan variera kraftigt.
Stress kan påverka menstruationscykeln på många sätt. Den kan orsaka förseningar, oregelbundenhet eller till och med tillfälligt upphörande av menstruationen. Stress påverkar funktionen i hypotalamus, som reglerar hormonerna som är ansvariga för att upprätthålla menstruationscykeln. Långvarig stress kan kräva läkarkonsultation för att normalisera menstruationscykeln.
Det finns flera effektiva metoder för att förebygga graviditet, från vilka du kan välja den som passar bäst för dig och din livssituation. Kondomen är den enda preventivmetoden som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Hormonella preventivmetoder, såsom p-piller, preventivring, preventivimplantat och preventivinjektion, erbjuder långvarigt skydd mot graviditet när de används enligt anvisningarna. Spiralen, som kan vara antingen en kopparspiral eller en hormonspiral, erbjuder också långvarigt skydd. Sterilisering är en permanent lösning som passar för dem som är säkra på att de inte vill ha barn i framtiden. Det är viktigt att diskutera med en läkare eller annan hälsovårdspersonal om olika preventivmetoders lämplighet, fördelar och eventuella nackdelar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.
Menstruationen upphör naturligt när en kvinna når menopausen, vilket vanligtvis sker mellan 45-55-årsålder. Detta beror på minskad hormonproduktion i äggstockarna och upphörande av ägglossning. I vissa fall kan medicinska ingrepp, såsom hormonersättningsvård, påverka när menstruationen upphör.
Kvinnans fertilitet upphör vanligtvis med menopausen, vilket inträffar i genomsnitt mellan 45-55-årsålder. Menopausen markerar slutet på äggstockarnas funktion och upphörandet av menstruation.
En normal menstruationscykel varar 21–35 dagar. Om cykeln regelbundet är kortare eller längre, är det bra att diskutera med en läkare.
Befruktningen sker vanligtvis under ägglossningen när en äggcell frigörs från äggstocken. Detta sker vanligtvis cirka 14 dagar före starten av nästa menstruationscykel. Befruktning är möjlig när spermier möter äggcellen i äggledaren.
Man kan försöka förhindra menstruation genom att använda kontinuerlig hormonell preventivmedel, såsom p-piller eller plåster. Diskutera det bästa alternativet med din läkare.
Menstruationen börjar vanligtvis 14 dagar efter ägglossningen, om inte graviditet har inträffat. Denna 14-dagarsperiod, som kallas lutealfasen, är ganska konstant för de flesta kvinnor, men kan variera mellan 12-16 dagar.
Gulkroppen atrofierar om en graviditet inte har startat. Detta sker vanligtvis runt den 24:e dagen i menstruationscykeln. Atrofieringen av gulkroppen beror på att de progesteron och östrogen som den utsöndrar minskar hypotalamus produktion av FSH och LH, vilket i sin tur sänker äggstockarnas produktion av östrogen.
PMS-symtom börjar vanligtvis 1-2 veckor före menstruationens början. Denna period motsvarar lutealfasen, som är den andra halvan av menstruationscykeln. Början och intensiteten av symtomen kan variera mycket individuellt. Hos vissa kvinnor kan symtomen vara milda och vara bara några dagar, medan de hos andra kan vara kraftiga och varar hela lutealfasen.
Under ägglossningen är sannolikheten för graviditet högst. Enligt studier blir ungefär 30 % av kvinnorna gravida om de har samlag under dagen för ägglossningen. Denna procentandel kan variera beroende på individuella faktorer.
Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 20-50 milliliter blod per menstruationscykel. Menstruationsflödet innehåller inte bara blod utan också slem och rester av livmoderslemhinnan. I vissa fall kan menstruationen vara särskilt riklig, där flödet kan överskrida 80 milliliter. Det är viktigt att se till att få i sig tillräckligt med järn, eftersom kontinuerligt riklig blödning kan leda till anemi.
Äggcellen är befruktningsbar ungefär 12-24 timmar efter ägglossningen. Spermierna kan leva i kvinnans kropp upp till fem dagar, således kan befruktningen ske om samlaget har skett upptill fem dagar före ägglossningen.
En kvinna har vid födseln ungefär 1-2 miljoner äggceller, men deras antal minskar med åldern. Vid puberteten har en kvinna kvar cirka 300 000-500 000 äggceller. Under hela sitt liv använder en kvinna endast cirka 300-400 äggceller via ägglossningar.
Nästa menstruation börjar vanligtvis 21–35 dagar efter att den föregående har slutat. Menstruationscykeln kan variera individuellt.
Om din menstruation varar mer än 7 dagar eller är exceptionellt riklig, är det rekommenderat att vända sig till en läkare. Förlängda menstruationer kan vara ett tecken på hormonella störningar eller andra hälsoproblem.
Menstruationen kommer vanligtvis en gång i månaden, men cykellängden kan variera mellan 21 och 35 dagar.
Sannolikheten för graviditet är mycket låg under menstruationen och omedelbart efter den, eftersom ägget ännu inte har mognat. Dock, eftersom tidpunkten för ägglossningen kan variera, är det omöjligt att fastställa helt “säkra” dagar. Därför, om det är viktigt att undvika graviditet, rekommenderas det att kontinuerligt använda tillförlitliga preventivmetoder.
Förberedelser inför graviditet börjar med hälsosamma livsstilsvanor och god planering. Börja med att äta en varierad kost rik på vitaminer och mineraler, särskilt folsyra, som är viktig för utvecklingen av fostrets nervsystem. Se till att få tillräckligt med motion, vila och utöva stresshantering, vilka alla bidrar till en hälsosam graviditet. Sluta röka och använda alkohol, och kontrollera med en profesionell inom hälsovården att dina nuvarande mediciner är lämpliga under graviditeten.
Möjligheten att bli gravid börjar öka redan fem dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i kvinnans kropp upp till 5 dagar. Den största möjligheten att bli gravid är 1-2 dagar före ägglossningen och på själva dagen för ägglossningen.
Menstruationen börjar vanligtvis i puberteten, mellan 10-15-årsåldern. Åldern då den börjar kan variera individuellt.
Menstruationen varar vanligtvis 3–7 dagar. Längden kan variera från månad till månad och i olika livsfaser.
Möjligheten att bli gravid är som störst under ägglossningen, som vanligtvis inträffar ungefär 10-16 dagar före nästa menstruationsperiod börjar. Detta tidsfönster varierar från kvinna till kvinna och från månad till månad. Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till 5 dagar, så samlag några dagar före ägglossningen kan leda till graviditet.
Välj enkelt en av våra färdiga hälsokontroller och/eller enskilda tester och gör din beställning på hemsidan. Din remiss skapas i samband med din beställning.
Efter att du har gjort din beställning och valt laboratorium kan du gå och ta ditt blodprov. Våra tester kan tas på många platser runtom i Sverige.
Inom 1-4 vardagar får du dina svar i “Min journal” på Vital.se, med förklaring om vad just dina värden betyder och om de ligger inom referensvärden.